Litoralul românesc

Abuzurile Marianei Ştefănescu reaprind scandalul în învăţământul constănţean

Managerul Liceului Virgil Madgearu calcă pe urmele ilegalităţilor fostei directoare,  Elena Niculae.

Cazul Liceului Virgil Madgearu revine în atenţia publică, prin grave încălcări ale regulamentelor şcolare. De data aceasta, autoarea este Mariana Ştefănescu, actuala directoare, cea care până nu demult ne povestea despre cât de minunat e totul în învăţământul constănţean. Cu siguranţă, pentru dumneaei într-adevăr totul este minunat, în ciuda faptului că profesorii şi actele oficiale ale instituţiei spun cu totul altceva.

Un articol de Andreea PAVEL

Surse neoficiale din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa au pus la dispoziţia jurnaliştilor DEZVĂLUIRI o sesizare întocmită de Isabela Marcu, profesor de economie în cadrul Liceului Madgearu.

„În vara anului 2008, directorul (Mariana Ştefănescu, n.red.) împreună cu fostul şef de catedră, actual şef arie curriculară (Aurelia Năstase, n.red.), au lucrat la încadrare şi au pliat orele pe principii inventate de dumnealor, făcând abstracţie de principiul deja inventat şi menţionat în ROF (Regulament de Organizare şi Funcţionare)”, este un fragment din sesizarea profesoarei Isabela Marcu.

Aceasta enumeră apoi mai multe probleme existente în managementul liceului.

încadrarea greşită a două cadre didactice, Martinaş şi Ciobanu, a bulversat orarul întregii şcoli, iar în mijlocul anului şcolar, elevii au fost nevoiţi să se adapteze la orele susţinute de alţi profesori.

Profesori care nu au specializarea potrivită sunt incluşi, de asemenea, în catedra de Ştiinţe Economice. Exemplu: Bârlă, Cabrancea (Drept) şi însăşi direactoarea liceului, Ştefănescu (Comerţ)

Directoarea Ştefănescu şi-ar fi însuşit în mod abuziv un număr de ore prea mare pentru funcţia pe care o deţine, iar la observaţia inspectorului de specialitate, aceasta le-ar fi aruncat în cârca profesorului Oprea, impunându-i acestuia preluarea cursurilor.

Ştefănescu şi Năstase ar fi trimis în Cehia, la un eveniment cultural, elevi aleşi după criteriul „cine are bani”, în defavoarea elevelor special pregătite, teoretic şi practic, pentru participarea la eveniment.

Fără aprobarea Consiliului profesoral sunt introduşi noi membri în Consiliul de Administraţie, iar anumiţi profesori au fost schimbaţi din comisii constituite legal la începutul anului şcolar.

Un alt element negativ ar fi imixtiunea directoarei Ştefănescu în impunerea unor cadre didactice pe lista echipei de elaborare a proiectelor Catedrei de Ştiinţe Economice, fără ca acestea să-şi fi adus contribuţia.

Investiţiile total inutile în cadrul şcolii, mai ales pe timp de recesiune, este un alt aspect semnalat la profesoara Isabela Marcu.

Aurelia Năstase, mâna dreaptă a directoarei Ştefănescu

Profesoara care a sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la neregulile existente în Liceul Virgil Madgearu susţine că aspectele legate de managementul defectuos „implementat de noul director”, Mariana Ştefănescu, au fost semnalate şi şefului de Arie Curriculară, Aurelia Năstase, cea cu care directoare se consultă frecvent. Din spusele Isabelei Marcu, Năstase a replicat arogant: „Măi, poate nu ştiţi cu cine vorbiţi, că şi eu anul trecut am fost propusă pentru funcţia de director… Gata, s-a schimbat totul, nu mai e ce era înainte!”. No comment…

Isabela Marcu, profesoara care a avut curajul să divulge Inspectoratului Şcolar ilegalităţile din interiorul instituţiei îşi încheie declaraţia astfel:

„Menţionez că multe dintre aspectele negative prezentate în această sesizare s-au regăsit în perioada în care profesorul Elena Niculae a condus acest liceu în calitate de director, o explicaţie pentru care actualul director agreează atitudinea profesorului Niculae, fiind preocupată în permanenţă de spălarea imaginii fostului director şi nicidecum pentru calitatea procesului instructiv-educativ din acestă şcoală”.

Adomniţei a zburat, Sârbu a demisionat, ilegalităţile s-au înmulţit

Marian Sârbu, fostul inspector şef din cadrul ISJ, a demisionat în urmă cu câteva zile din funcţia care probabil i-a adus mai multe necazuri şi bobârnace, decât împliniri.

Acesta a fost ţinut la curent cu problemele din învăţământ, implicit cazul Virgil Madgearu, dar nu prea a reuşit să facă nimic în vederea soluţionării acestora.

Nici fosta conducere a Ministerului Educaţiei n-a mişcat un deget, ba mai mult, aroganţa acestora a împiedicat redactarea unui răspuns la adresele oficiale întocmite de jurnaliştii DEZVĂUIRI în urmă cu mai bine de un an.

Iată cum, sub neglienţa autorităţilor oficiale apte să ia măsuri în astfel de situaţii, ilegalităţile din învăţământul constănţean se înmulţesc mai ceva decât promisiunile politicienilor, după startul campaniei electorale.

De ce Ştefănescu o acoperea pe Niculae?

O posibilă explicaţie ar putea fi pusă pe seama faptului că cele două doamne au multe în comun şi se înţeleg de minune, aşa cum susţin mai multe cadre didactice din liceu.

O alta ar fi că au avut ce învăţa una de la alta şi că transferul de experienţă în manageriatul liceului îşi face resimţit efectul chiar şi azi. 

Sau, de ce nu, pentru întreaga poveste s-ar potrivit zicala: „Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”.

Reamintim un fragment din discuţia jurnaliştilor DEZVĂLUIRI cu directoarea Mariana Ştefănescu, referitoare la ilegalităţile sesizate de noi cu privire la managementul Elenei Niculae.

Aceasta şi-a început discursul prin a ne atrage atenţia asupra răului pe care i l-am făcut, publicând o posibilă încrengătură liberală în sistemul de învăţământ constănţean, încrengătură în care era prinsă şi Ştefănescu, şi care, în cele din urmă a fost confirmată de mai multe cadre didactice din învăţământ:

”Eu am un colectiv minunat aici, cu care lucrez pentru binele învăţământului constănţean şi pentru prestigiul liceului şi nu mă preocupă astfel de bârfe! Există organe abilitate care îşi fac treaba şi până nu se pronunţă o instanţă superioară, totul rămâne un zvon!”, a continuat directoarea, deşi jurnaliştii au insistat asupra faptului că există multe probe care susţin acuzaţiile!

Mariana Ştefănescu nu a uitat să precizeze faptul că, după spusele ei, a descoperit o serie de probleme grave şi după ce Camelia Vasilescu i-a luat locul Elenei Niculae. Ştefănescu însă, deşi vorbea despre binele învăţământului, a refuzat să ne spună la ce nereguli se referea: ”Vreau doar să-mi fac treaba aici, că şi eu am găsit nereguli dar nu vreau să dau în cap nimănui. Momentan lucrez într-un colectiv minunat!”

Suntem convinşi că la Madgearu există un colectiv minunat, iar lucrurile merg perfect, mai ales în condiţiile în care, din ce în ce mai mulţi profesori ai liceului se revoltă împotriva abuzurilor şi reclamă neregulile instituţiilor superioare.

Corupţia din timpul directoarei Niculae, modelul actualului manager Ştefănescu

Vă reamintim în rândurile ce urmează doar câteva exemple, elocvente pentru dezastrul existent în documentele oficiale ale Liceului Virgil Madgearu.

– Ianina Gaga, clasa a XI-a (2002-2003), apare în registrul matricol ca promovată şi transferată, deşi situaţia din catalog demonstrează că eleva era corigentă la matematică şi avea situaţia şcolară neîncheiată.

– Neacşu Alina este repetentă în clasa a XII-a şi a fost promovată în clasa a XIII-a.

– Cristina Deacu a abandonat şcoala în clasa a XI-a şi este promovată în clasa a XII-a cu situaţia şcolară „promovat” şi nu mai este promovată în clasa a XIII-a (în registrul matricol are situaţia încheiată pentru clasa a XI-a).

– Cristian Costel Staicu a făcut clasa a XI-a în anul 2004-2005 şi a fost promovat direct în anul şcolar 2006-2007 în clasa a XIII-a, dar ulterior şi-a retras dosarul.

– Crina Neagu nu a făcut clasa a X-a, este înscrisă în clasa a XI-a, iar în foaia matricolă nu apare clasa a X-a.

– Adrian Macovei are situaţia şcolară din clasa a XI-a „promovat”, deşi are situaţia neîncheiată la opţional.

– Birol Nazim, în clasa a XI-a (2004-2005), este trecut în catalogul clasei ca repetent, iar în registrul matricol apare transferat la Cooperaţie cu media de promovare a clasei a XI-a de 5,80. La ultimele verificări făcute, la sfârşitul lunii aprilie, s-a constatat că s-au operat modificări în registrul matricol şi catalog.

Vom reveni!

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top