Litoralul românesc

108 sfătuitori personali pentru şefii din Ministerul Sănătăţii!

bazac ion

În timp ce guvernul îndeamnă la cumpătare, Bazac face exces de sfătuitori bazac ion

Premierul Emil Boc a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul de posturi din administraţia publică centrală va fi redus cu 20%. Conform declaraţiilor oficialilor din Guvern, reducerile fac referire la posturile din ministere şi agenţii guvernamentale. “Decizia se referă numai la funcţionarii din administraţia centrală, nu la angajaţii din întregul sector bugetar. S-a constatat că numărul funcţionarilor din ministere a crescut în ultimii ani foarte mult şi s-a decis în Guvern, pe baza discuţiilor din Coaliţie, o “raţionalizare” a posturilor din administraţia centrală”, este declaraţia oficialilor citaţi de Mediafax.

Un articol de Andrea PAVEL

Conform calculelor făcute publice de Gheorghe Pogea, ministerul Finanţelor şi Emil Boc, premierul României, cheltuielile vor fi reduse cu 20% (gradual) faţă de anul precedent, prin dizolvarea a aproape 140.000 de posturi vacante din instituţiile publice centrale. Prevederea, care a fost inclusă şi în programul de guvernare PSD – PD-L, vine în contextul în care numărul ministerelor a fost mărit anul acesta cu alte trei: Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Turismului şi Ministerul Economiei (detaşat din portofoliul Finanţelor)? E inutil să mai spunem că procentul de 20% funcţionari demişi e apă de ploaie faţă de funcţionarii angajaţi în cele trei ministere noi. În acest context, reporterii ziarului DEZVĂLUIRI au luat la “scuturat” paginile web oficiale ale ministerelor. Rezultatul? Dacă premierul Emil Boc vrea cu adevărat să ia o măsură în privinţa numărului mare de funcţionari din ministere să tragă cu ochiul mai întâi în ograda, spre exemplu, a Ministerului Sănătăţii unde se calcă-n picioare 108 consilieri şi referenţi de toate soiurile: personali, superiori şi asistenţi.

În Sănătate toţi sunt şefi!

Ca prim exemplu putem vorbi despre însăşi cabinetul ministrului Ion Bazac. Acesta este alcătuit din: directorul de cabinet, doi secretari personali, doi curieri personali şi… nouă consilieri personali! Adică sfătuitori. Practic, cabinetul ministrului Sănătăţii e plin de sfătuitori, de oameni plătiţi de noi să-l sfătuiască pe el.
Acesta nu este singurul loc în care oamenii se sfătuiesc de dimineaţa până seara. Direcţia logistică, administrativ, relaţii publice şi mass-media este alcătuită dintr-un director şi un director adjunct, doi şefi serviciu (da, pe lângă cei doi directori, mai sunt doi şefi, doar că nu sunt numiţi “directori”), un expert principal, unul superior, un inspector principal, unul debutant şi atenţie… 15 consilieri! Dintre care cinci sunt numiţi “referenţi superiori”, şi unul consilier asistent. 15 oameni care dau sfaturi celor patru şefi!
Un alt departament unde angajaţii vorbesc toată ziua, despre bani, de data aceasta este Direcţia generală buget şi credite externe: un director general, doi şefi serviciu, trei experţi, dintre care unul principal şi… 15 consilieri.
La Direcţia generală relaţii externe şi afaceri europene situaţia e similară: din nou un director general şi unul adjunct, şi… cinci consilieri. Asta pe lângă ceilalţi cinci consilieri în afaceri europene! Deci, în total, alţi zece sfătuitori.
Autoritatea de Sănătate Publică, domeniul cel mai vizat în anchetele mass-mediei din 2008, din cauza primelor de sute de milioane primite de angajaţi, dar şi din cauza incompetenţei instituţiei, are doi directori, unul general, unul adjunct şi… opt consilieri superiori! Pe de altă parte, ASP mai are cinci alţi consilieri în afaceri europene. Cât de utile şi bune au fost sfaturile pentru care au fost plătiţi aceşti oameni, încă nu ştim. Pentru că rezultatele nu au apărut nici până azi.
De asemenea, un segment care s-a dovedit inutil, cel puţin comparativ cu dezastrul din sistem este Direcţia generală politici, strategii şi managementul calităţii în Sănătate. Structura e similară: doi directori, doi experţi şi un inspector, şi nouă consilieri, unul chiar în afaceri europene! Strategie, management, calitate… şi nouă sfătuitori care probabil au amuţit odată cu prăbuşirea Sănătăţii.
Urmează două segmente ale căror denumiri nu spun mai nimic. După cum ne-am obişnuit deja, acestea dau pe-afară de atâtea sfaturi şi sfetnici: Agenţia Naţională de Programe are doi directori, un inspector şi şapte consilieri! Pe de altă parte, Unitatea de implementare şi coordonare programe le întrece pe toate: este alcătuită numai din consilieri, în număr de 11!
Nu în cele din urmă, Direcţia generală organizare, resurse umane, dezvoltare profesională şi salarizare are doi directori şi un şef serviciu, un asistent şef şi… 19 consilieri, dintre care doi în afaceri europene!
Iar aceştia sunt doar angajaţii din minister cu statut de “şef”. Adică, cu siguranţă nu se numără printre cei 20% viitori şomeri. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top