Opinii

Ziua Eroilor a şters culorile politice din Constanţa

Toate primăriile au organizat festivităţi în memoria soldaţilor români morţi în cele două războaie mondiale.

Prin tradiţie, Ziua Eroilor se sărbătoreşte o dată cu sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos. Cu această ocazie sunt comemoraţi soldaţii români care au murit în cele două războaie mondiale (1914-1918, respectiv 1939-1945). În cinstea lor, a fost construită Crucea Eroilor Neamului, la iniţiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României, între anii 1926-1928. Ironia istoriei ne arată că monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, în luptele împotriva armatei germane, pentru redobândirea Transilvaniei.

Un articol de Andreea PAVEL

Cei doi n-aveau să ştie că monumentul va cinsti, la nici 20 de ani mai târziu şi eroii unui al doilea Război Mondial. Locul a fost ales cu scopul ca acea cruce să fie văzută de la o distanţă cât mai mare. Astfel, pentru construcţia monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou. Unele legende povestesc că acest monument s-a realizat în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria.
În judeţul Constanţa, evenimentul a fost comemorat de mai toate localităţile, fapt pentru care administraţiile locale au organizat festivităţi dedicate atât eroilor, cât şi veteranilor de război.

11 veterani doar în Năvodari

Sub  motto-ul: ”Învierea Domnului este nădejdea noastră, Înălţarea Domnului este mărirea noastră” (Fericitul Augustin), Primăria şi Consiliul Local Năvodari au organizat, de asemenea, o serie de manifestări dedicate celor care şi-au jertfit viaţa pentru existenţa neamului românesc. În jurul orei 13:00, pe platoul din faţa Troiţei din centrul oraşului, a debutat ceremonialul militar şi religios dedicat eroilor. După defilarea gărzii de onoare a Regimentului 110 Transmisiuni, a început o slujbă religioasă specială prilejuită de sărbătoarea Înălţării Domnului. Slujba a fost oficiată de un sobor format din toţi preoţii oraşului. Momentul imediat următor a fost dedicat veteranilor de război din Năvodari care au rememorat cu lacrimi în ochi secvenţe din cel de-al doilea Război Mondial, povestind şi despre camarazii pierduţi pe frontul de luptă.
Cei 11 veterani de război care trăiesc în Năvodari, Adam Anton, Chiriac Niculai, Dumitraşcu Nicolae, Enăchioaia Anghel, Petrof Pavel, Petre Marin, Stoian Anton, Sârbu Alexandru, Şerban Ştefan, Cristofor Octavian, Pracsiu Constantin, au primit, din partea autorităţilor publice locale, diplome, flori, precum şi câte un modest premiu în valoare de 200 de lei. Manifestarea a continuat cu depunerile de coroane de flori din partea  autorităţilor publice locale, reprezentanţilor principalelor instituţii din oraş şi ai partidelor politice. Finalul manifestărilor a aparţinut elevilor Şcolii nr. 1 Năvodari care au pregătit un moment artistic dedicat Zilei Eroilor.

Lacrimi şi aplauze pentru eroii din Cumpăna

Consiliul local Cumpăna, reprezentat legal de Mariana Gâju în calitate de primar, care i-a reunit pe cumpăneni, dar şi pe invitaţii speciali din Constanţa la manifestările prilejuite de prăznuirea Sfintei Sărbători a Înălţării Domnului, Ziua Eroilor.rogramul zilei de 28.05.2009 a început la 11:00, cu intonarea Imnului de Stat şi a fost urmat de o slujbă religioasă care a durat aproximativ jumătate de oră. Ulterior, între 11:30-11:40 Mariana Gâju a ţinut o alocuţiune în care a amintit celor prezenţi importanţa şi semnificaţia evenimentului istoric şi a mulţumit veteranilor prezenţi pentru faptele de vitejie de care au dat dovadă în timpul războaielor atât ei, cât şi colegii lor trecuţi în nefiinţă pentru România. Ulterior, până în jurul orei 12:00 au fost depuse coroane de flori. Cei care şi-au arătat recunoştinţa la monumentul eroilor din Cumpăna au fost primarul comunei, reprezentanţi ai Consiliului Local, reprezentanţi ai celor două parohii din localitate, ai Şcolii cu clasele I-VIII, ai Poliţiei Române şi Poliţiei Comunitare şi, nu în cele din urmă, reprezentanţi ai Organizaţiei comunale a Partidului Social Democrat.

Deputaţi prezenţi la Murfatlar

Primăria oraşului Murfatlar şi cadrele garnizoanei din localitate s-au întrunit în jurul orei 11:00 pentru a comemora, de asemenea, Ziua Eroilor. Festivităţile organizate în memoria soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în războaie, s-au desfăşurat la Monumentul Eroilor, imediat după oficierea Liturghiei în bisericile din localitate. În cadrul evenimentului au fost susţinute alocuţiuni de primarul oraşului, Gheorghe Cojocaru, dar şi de reprezentanţii veteranilor de război şi ai Armatei. Ulterior, respectând tradiţia, s-au depus coroane de flori, iar elevii Liceului teoretic Murfatlar au prezentat un program festiv cu poezii şi cântece în memoria eroilor locali şi naţionali. Totodată, pe întreaga durată a festivităţilor a fost prezentă Fanfara Militară. La eveniment a participat şi deputatul PD-L din Colegiul 4, Constantin Chirilă.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top