Fără categorie

Ziua Armistițiului, sărbătorită la Medgidia în prezența Ambasadorilor Serbiei și Marii Britanii

Primăria Municipiului Medgidia în colaborare cu Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanța şi Asociația Soțiilor de Cadre Militare Medgidia a organizat sâmbătă, 11 noiembrie, manifestările prilejuite de Ziua Armistițiului, cu ocazia sărbătoririi Centenarului victoriilor militare românești din anul 1917.

Evenimentul a fost organizat în onoarea grupului infirmierelor voluntare scoțiene, membre ale organizației „Spitalele Femeilor Scoțiene”, personal medical însoțitor al armatelor ruso – române – sârbe, care s-a aflat în misiune pe frontul din Dobrogea, în Primul Război Mondial. Conducătoarea acestei expediţii în România a fost Dr. Elsie Inglis, personalitate recunoscută pentru talentul medical şi implicarea în mişcarea pentru dreptul de vot al femeilor. Alinând suferința răniților și salvând viețile a mii de soldați care au luptat pentru apărarea Dobrogei în Primul Război Mondial, Dr. Elsie Inglis reprezintă un exemplul de filantropie, devoţiune şi curaj oferit atât aici, în România, cât şi aproape pe toate fronturile Primului Război Mondial.
La eveniment au participat alături de oficialitățile locale, în calitate de invitați, Ambasadorul Republicii Serbia la București, E.S. Branko Brankovic, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, E.S. Paul Brummell, prefectul județului Constanța, Ioan Albu, subprefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, dar și directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța, Costin Scurtu.
Cu această ocazie a fost dezvelită placa comemorativă ridicată în semn de prețuire și recunoștință pentru Dr. Elsie Inglis cât și pentru personalul medical voluntar, în amintirea infirmierelor și doctoriţelor scoțiene. Manifestarea a continuat cu ceremonialul religios și depunerea de coroane de flori de către autoritățile române și străine dar și cu defilarea membrilor asociațiilor de reconstituire militară „ Tradiția Militară”, „Tomis” Constanța și „Astra Dobrogeană”.
În cadrul aceleiași manifestări, la Casa de Cultură I.N. Roman din Medgidia, au avut loc și expoziția de fotografie cu tema Misiunea “Spitalele Femeilor Scoțiene în România în Primul Război Mondial”, prezentarea de carte a lui Costel Coroban, autorul lucrării “Potârnichile Gri – Spitalele Femeilor Scoțiene în România în 1916-1917” și lansarea oficială a filmului documentar “Dobrogea Multiculturală”, realizat de Uniunea Jurnaliștilor din Mass-Media Minorităților Etnice.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top