Fără categorie

Zilele europene ale patrimoniului: 50 de ţări permit accesul la monumente rar văzute

Bruxelles/Strasbourg, 9 septembrie 2011 – În cursul lunii următoare, se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului şi la evenimente unice, care fac parte din Zilele europene ale patrimoniului, eveniment care are loc în fiecare lună septembrie în 50 de ţări din Europa. Această iniţiativă la nivel local este sprijinită de Comisia Europeană şi de Consiliul Europei, care promovează sensibilizarea la nivelul UE.

„Patrimoniul cultural reprezintă o parte esenţială a diversităţii noastre culturale și a istoriei comune. Zilele europene ale patrimoniului încurajează oamenii să descopere nestematele de cultură din jurul lor. De asemenea, ne ajută să conştientizăm că patrimoniul nostru „naţional” are adesea o dimensiune europeană. De exemplu, strămoșii noștri s-au inspirat frecvent din evoluţia altor ţări atunci când au construit casele sau grădinile pe care le preţuim astăzi”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european …

Bruxelles/Strasbourg, 9 septembrie 2011 – În cursul lunii următoare, se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului şi la evenimente unice, care fac parte din Zilele europene ale patrimoniului, eveniment care are loc în fiecare lună septembrie în 50 de ţări din Europa. Această iniţiativă la nivel local este sprijinită de Comisia Europeană şi de Consiliul Europei, care promovează sensibilizarea la nivelul UE.

„Patrimoniul cultural reprezintă o parte esenţială a diversităţii noastre culturale și a istoriei comune. Zilele europene ale patrimoniului încurajează oamenii să descopere nestematele de cultură din jurul lor. De asemenea, ne ajută să conştientizăm că patrimoniul nostru „naţional” are adesea o dimensiune europeană. De exemplu, strămoșii noștri s-au inspirat frecvent din evoluţia altor ţări atunci când au construit casele sau grădinile pe care le preţuim astăzi”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Gabriella Battaini-Dragoni, director general pentru educație, cultură, patrimoniu, tineret și sport în cadrul Consiliului Europei, a declarat: „Acest program comun este prețuit de guverne. Succesul său evident, în cei 20 de ani de existență, provine de la organizarea sa la nivel local, de către comunitățile municipale și regionale. În fiecare an, comunitățile din Europa devin parte a «familiei culturale» care sărbătorește patrimoniul nostru european comun. „

În acest an, o extraordinară varietate de evenimente și monumente va fi accesibilă publicului pe parcursul Zilelor europene ale patrimoniului. Acestea variază de la cea mai mare fabrică de baloane din Bristol, Marea Britanie, la o punere în scenă în aer liber a piesei Les Misérables, inspirată de capodopera lui Victor Hugo, lângă locul bătăliei de la Waterloo din 1815 din Belgia. În capitala Germaniei, se vor organiza vizite ghidate la secțiunile păstrate din zidul Berlinului, transformate prin pictură și graffitti de către peste 100 de artiști din 20 de țări iar în Strasbourg, Franța, se va organiza o expoziție dedicată lui Erasmus din Rotterdam.

Context

Mai multe țări colaborează pentru a sublinia dimensiunea europeană a acestui eveniment. Lituania, Norvegia și Elveția promovează „comorile ascunse”, invitând vizitatorii să fie martori la aspecte rar văzute sau neașteptate ale patrimoniului ascuns între ziduri, sub pământ sau în peisaj. Franța, Ucraina, Cipru și Finlanda privilegiază „căile culturii” pentru a mări gradul de conștientizare a patrimoniului la punctele de intersecție a vieții artistice, științifice și comerciale. De exemplu, o hartă a muzeelor europene ale vinului va fi inaugurată la Odessa, Ucraina.

În paralel, în 16 țări, are loc un concurs de fotografie, „Wiki loves monuments”, care are ca scop încurajarea publicului să redescopere semnificația culturală, istorică și științifică a cartierului lor. Europeana, biblioteca digitală a Europei, promovează un premiu european pentru art nouveau.

Pentru a face un bilanț al evenimentelor din acest an, la Wrocław, Polonia, va avea loc, între 10 și 12 octombrie, al patrulea forum Zilele europene ale patrimoniului cu tema „Prețuiți patrimoniul! Patrimoniul european și dezvoltarea economică”. La acest eveniment vor participa factori de decizie, experți în patrimoniu și coordonatori la nivel național ai zilelor patrimoniului pentru a discuta valoarea patrimoniului cultural pentru economia europeană, în special pe timp de criză economică. Forumul va fi deschis de Bogdan Zdrojewski, ministrul polon al culturii și patrimoniului național.

Lansate în 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca inițiativă comună a Uniunii Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de state semnatare ale Convenţiei culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului oferind vizite la noi comori culturale și deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului. Evenimentele culturale scot în evidență aptitudini și tradiții locale, arhitectura şi operele de artă, însă scopul mai larg este de a promova înțelegerea reciprocă între cetăţeni.

Pentru informații suplimentare:

Evenimentele din cadrul Zilelor europene ale patrimoniului enumerate pe țări : www.ehd.coe.int

Forumul patrimoniului european: http://www.4ehf.pl

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top