Litoralul românesc

Ziarul Dezvăluiri a semnalat ilegalitățile de la Biserica Sfântul Mina încă de acum cinci ani!

Popa Picu, om de afaceri veros, pe banii enoriașilor creduli

În urmă cu doar câteva zile, un scandal de amploare a tulburat din nou apele ortodoxismului dobrogean, un preot renumit al Constanței fiind cercetat disciplinar pentru comiterea mai multor fapte grave. Protagonistul este nimeni altul decât „carismaticul” Nicolae Picu, preotul paroh de la Bisericuța de lemn Sfântul Mina, lăcaș de cult extrem de popular, amplasat pe malul Lacului Tăbăcărie. Ce s-a întâmplat de fapt? În urma unei anchete ce durat aproximativ 3 luni de zile, Arhiepiscopia Tomisului a descoperit că la Sfântul Mina se petrec de ani buni numeroase nereguli și că lăcașul de cult a devenit o adevărată fabrică de bani ce aduce bunăstare unei fundații conduse de familia Picu și de apropiați ai acestora. Imediat după descoperirea problemelor, Arhiepiscopia a decis suspendarea din funcție a preotului paroh, care nu mai are voie să slujească. Neregulile de la Sfântul Mina nu sunt însă nici pe departe niște noutăți. În urmă cu mai bine de cinci ani, mai exact pe 6 noiembrie 2007, Ziarul Dezvăluiri a publicat un amplu material pe această temă, intitulat „Fabrica de bani Sfântul Mina”, în care a prezentat detaliat toată afacerea.

Un articol de Cristian CEALERA

Un semnal de alarmă, tras de Dezvăluiri și neluat în seamă la timp!

În articolul publicat în noiembrie 2007, jurnaliștii de la Dezvăluiri evidențiau faptul că banii obținuți la Sfântul Mina nu intră în conturile bisericii, ci în cele ale unei fundații. Fundația „Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” a fost înființată în 1992, membrii fondatori fiind preotul Nicolae Picu, soția sa Mariana și bancherul Dan Ion. Prima ilegalitate comisă a fost aceea că fundația s-a apucat să construiască biserica de lemn, fără să obțină în prealabil aprobarea arhiepiscopului de la acea vreme, ÎPS Lucian. Așa se face, că mai mulți ani, lăcașul a funcționat independent de Arhiepiscopie, un fapt cu totul și cu totul neobișnuit. Situația a intrat într-oarecare normalitate, odată cu înscăunarea lui ÎPS Teodosie, acesta obligându-i pe cei de la Sfântul Mina să treacă biserica în proprietatea Arhiepiscopiei Tomisului. Chiar și așa însă, problemele au continuat, pentru că mare parte din uriașele profituri obținute la Sfântul Mina, au continuat să intre în „buzunarele” fundației patronate de familia Picu. De mare ajutor a fost și celălalt membru al fundației, Dan Ion, mai întâi director la Bancorex Constanța iar apoi la Robank, și care s-a folosit de mai multe ori de poziția sa oficială pentru a aduna sponsori pentru fundație.

Slujbe ținute după ureche și mai puțin după canoane

Ziariștii de la Dezvăluiri au atras încă de acum cinci antenția asupra faptului că Biserica Sfântul Mina este o fabrică de bani, în care contează doar obținerea profitului și mai puțin calitatea actului religios. La orice parohie, banii adunaţi din servicii, sponsorizări etc., sunt acumulaţi într-un cont şi folosiţi pentru cheltuielile curente: salarii, plata facturilor şi alte necesităţi ale bisericii. Eventualele surplusuri sunt păstrate în acest cont la dispozitia Parohiei sau, în cazuri speciale, la dispoziţia Arhiepiscopiei. La Biserica “Sfântul Martir Mucenic Mina”, lucrurile nu se întâmplă deloc aşa. Surplusul (deloc de neglijat, în condiţiile acumulării unor sume mari de bani) este direcţionat către fundaţie.    
Astfel, încălcarea canoanelor a fost mereu un lucru obișnuit pentru preotul Nicolae Picu, cel care obișnuia să ia în derâdere unele sfinte taine și care prefera să le demonstreze enoriașilor (chiar în timpul slujbelor) câte limbi străine știe el. Cea mai gravă abatere este însă alta. Familia Picu este formată din trei frați preoți, doi ortodocși iar unul catolic. Acesta din urmă lucrează în Italia, la Roma, dar atunci când vine acasă, în vacanță, se transformă în preot ortodox! El și-a ajutat în trecut frații de la „Sfântul Mina” îmbrăcând ilegal straiul ortodox, slujind și împărtășind, deși este un enoriaș al cultului catolic!

Arhiepiscopia pune capăt situației, într-un final

La data publicării materialului „Fabrica de bani de la Sfântul Mina” în ziarul Dezvăluiri, Arhiepiscopia nu a reacționat tocmai prompt, cercetările efectuate la acea vreme încheindu-se în coadă de pește. Anii au trecut iar sesizările legate de neregulile de la Mina au devenit din ce în ce mai numeroase. Concluziile anchetei derulate de Arhiepiscopie sunt acum foarte clare. Preotul Nicolae Picu nu s-a îngrijit de bunurile sacre ale parohiei și mai mult decât atât, a contribuit la înstrăinarea acestora. De fapt, toate bunurile mobile sau imobile ce țin de acest lăcaș au fost, timp de mulți ani, proprietatea fundației particulare și nu a Arhiepiscopiei Tomisului, așa cum ar fi fost normal. Acest aspect a contrazis flagrant articolul 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române, care prevede că „o biserică, imediat după înființarea sa, trece direct în proprietatea și folosința unităților de cult din cadrul eparhiei, cu tot terenul și clădirile aferente ei”. În acest moment, preotul Nicolae Picu este suspendat din funcție și urmează să fie judecat de Consiliul Eparhial. În paralel, Arhiepiscopia a demarat și o acțiune în instanță, pentru a recupera bunurile sacre ale bisericii, care continuă să fie deținute de către Fundația „Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top