Politic

Vor parlamentarii din Dobrogea să dea milităria jos din pod?

Ar trebui ca România să revină la stagiul militar obligatoriu? De la ce vârstă ar trebui să înceapă și cât timp să dureze stagiul militar? Este apartenența la NATO o garanție de securitate suficientă, astfel încât România nu mai are nevoie de serviciu militar obligatoriu?

Aceste teme au fost aruncate în spațiul public de liderii noului partid parlamentar AUR, care amenință să le transpună într-un proiect de lege ce ar impune reluarea stagiului militar obligatoriu în România.

Publicația noastră a transmis tuturor parlamentarilor din Dobrogea (Constanța și Tulcea) întrebările de mai sus, încercând în acest fel să afle și care ar fi șansele ca o astfel de lege să fie votată în Parlamentul României.

Am preluat integral răspunsurile celor ce ne-au răspuns și le redăm mai jos:


Bogdan Huțucă – Deputat PNL Constanța

Reluarea stagiului militar obligatoriu, din perspectiva mea, nu este o oportunitate. Armata Română nu mai are capabilitatea de a susține un astfel de demers. O astfel de decizie ar afecta major bugetul României într-un context de criză economică.
NATO este o garanție de securitate foarte importantă. Nu aș spune suficientă, pentru că România trebuie să continue programele de înzestrare ale armatei.

George Șișcu – Deputat PNL Tulcea

Nu cred că România ar trebui să revină la stagiul militar obligatoriu. Statele membre NATO mizează astăzi pe armate profesioniste, efective mai reduse, dar foarte bine antrenate și dotate cu tehnică modernă.

NATO reprezintă astăzi o garanție fermă de securitate, iar militarii Români se bucură de apreciere în cadrul acestei structuri. O arată și modul în care s-au prezentat în cadrul misiunilor comune ale NATO în diverse zone de conflict.

Totodată, cred că România ar trebui să își respecte angajamentele față de NATO și să aloce 2% din PIB pentru Apărare.

Mircea Banias – deputat PNL Constanța


La această întrebare nu se poate răspunde laconic, cu da sau nu. Sunt, evident, argumente pro și contra. Având în vedere că am absolvit o instituție militară de învățământ superior, la o secție civilă însă, știu ce înseamnă pentru un tânăr instruirea militară și cât de importantă este, pentru viitor, această instruire. Pe de altă parte, cred că serviciul militar pe bază de voluntariat poate fi o opțiune.

Vârsta minimă, în opinia mea, ar fi după absolvirea studiilor, dar nu mai devreme de majorat. Cred că acest subiect ar trebui supus dezbaterii publice.
Apartenența la NATO este cea mai importantă garanție de securitate pentru România. Țara noastră nu este însă numai beneficiar, ci și contributor la securitatea tuturor statelor membre. Relevantă în acest sens este alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Bogdan Bola – Deputat PNL Constanța

De principiu, aș fi de acord cu un stagiu militar opțional, nu obligatoriu, pe o perioadă scurtă de timp, în care instrucția să fie axată mai mult pe chestiuni practice, de supraviețuire. Costurile unui stagiu militar obligatoriu însă ar fi enorme și cred că momentan altele trebuie să fie prioritățile – educație, sănătate, economie.

Apartenența la NATO este vitală pentru securitatea României. Niciun stagiu militar obligatoriu nu poate suplini acest lucru. O armată profesionistă și bine înzestrată, parte a NATO sau, de ce nu, a unei armate federale europene, este ceea ce avem nevoie în acest moment.

Septimiu Bourceanu – Senator PNL Constanța

 

Cred că stagiul militar în România ar trebui să fie opțional. De asemenea, consider că stagiile militare ar trebui efectuate pe module. Astfel, cei care vor să învețe să țină o armă în mână o pot face gradual și poate astfel ne creștem nucleul de profesioniști din armată. Pentru că, indiscutabil, România trebuie să aibă o armată profesionistă, cu militari instruiți și motivați.

În mod normal, stagiul militar ar trebui să înceapă la 18 ani pentru tinerii care termină liceul și nu vor să-și continue educația, sau la 22 ani pentru absolvenții de facultate. Un modul basic ar trebui, în opinia mea, să dureze maxim trei luni iar apoi, dacă voluntarul dorește, să continue cu modulul intermediar, de șase luni, și cel avansat de 12 luni. La final, absolventul poate opta pentru integrarea în armata profesionistă. Apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în istoria recentă a României. Și da, statutul de membru NATO ne garantează un grad de securitate ridicat, dar și intervenția rapidă a celorlalte state în cazul unui conflict.

Dar asta nu înseamnă că noi nu ar trebui să avem cetățeni pregătiți în orice moment să ajute militarii profesioniști. Doar că acești cetățeni nu pot fi obligați să facă asta, ci trebuie să o facă din convingere.

Marian Crușoveanu – Deputat PNL Constanța

Mulțumită armatei române, formată din profesioniști, am reușit să răspundem provocărilor pe plan internațional, alături de aliații noștri și de partenerii strategici. Astăzi, când ne aflăm în fața unei provocări imense privind accesarea de fonduri europene, care ar putea reașeza economic România pe plan european- fonduri prin care să redăm credibilitatea românilor în sistemul public- subiectul referitor la stagiul militar obligatoriu este unul fals, mai ales că așteptarea românilor este strâns legată de servicii medicale de calitate, drumuri asfaltate, digitalizare, educație la standarde înalte. Pentru astfel de subiecte voi milita din Parlamentul României, pentru Constanța și pentru România.
Ca liberal, aș vedea, mai degrabă, în loc de stagiu militar obligatoriu, un an de pregătire profesională pentru absolvenții de liceu și de facultate, unde pot pune în aplicare abilitățile dobândite de pe urma educației. România dispune de oameni inteligenți, de o forță de muncă mai mult decât capabilă și, mai degrabă, aș vedea un stagiu sub formă de schimb de experiență, de pregătire profesională, pentru cei care termină studiile liceale sau superioare.
Pentru mine, această temă este una falsă, așa cum vom mai vedea și alte teme ce vor fi lansate de către acest partid și care vor fi un deliciu pentru mass media.

Viitorul României depinde de dezvoltare, investiții și accesarea de fonduri europene. Așteptarea tinerilor din această țară este să aibă un trai bun, să câștige bine, să fie apreciați pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce au învățat. Profesionalizarea armatei este cea mai bună soluție și cel mai bun răspuns pentru provocările care ne așteaptă în viitorul apropiat. Stagiul militar este doar o formă de a ține ocupat, pe termen scurt, un grup de oameni. Insist asupra ideii că, pentru un tânăr, experiența într-un domeniu de activitate este mult mai benefică și mult mai folositoare decât un stagiu militar obligatoriu. Să lăsăm securitatea națională pe mâna militarilor profesioniști care, de-a lungul anilor, au demonstrat că știu să apere cu devotament tricolorul românesc.
Avem o armată de oameni profesioniști, care au demonstrat devotament pentru țară și au îndeplinit misiuni importante în ceea ce privește cooperarea și apărarea intereselor, atât ale României, cât și ale partenerilor noștri.
Sunt de părere că serviciul militar nu are de-a face cu garanția securității. România este astăzi un stat care nu este ocolit de amenințările care există pe plan mondial dar, în același timp, se află și sub umbrela unui parteneriat serios de securitate.
Astăzi, serviciul militar obligatoriu este doar un subiect de presă.

Michael Gudu – Deputat PNL Tulcea

Nu sunt de acord cu reluarea stagiului militar obligatoriu. Apartenența la NATO e o garanție de securitate suficientă, iar armata trebuie să aibă doar militari profesioniști.

Remus NegoiSenator USR-PLUS Constanța

Categoric NU. Ideea aceasta a venit de la un proaspăt parlamentar naționalist-extremist, care fie nu înțelege ce a însemnat stagiul obligatoriu, fie nu înțelege ce înseamnă o armată profesionistă. Stagiul militar obligatoriu reprezintă o pierdere de vreme din două motive – că militarii în termen nu pot fi la fel de motivați să învețe la fel ca cei profesioniști și că, după terminarea stagiului, după câteva luni uită tot ce au învățat.

Respectivii parlamentari, care transmit în spațiul public aceste idei populist-grețoase, habar nu au ce înseamnă stagiul obligatoriu. Armata și dotările nu mai sunt de acum 50 sau 100 de ani, nici dinamica apariției războaielor. Dar când acești parlamentari aleargă numai după senzațional, ies astfel de idei comuniste.

Apartenența la NATO garantează nu numai securitatea, ci și instruirea reciprocă a a armatelor profesioniste componente.

Cristina Camelia RizeaDeputat USR-PLUS Constanța

Nivelul tehnologic la care au ajuns echipamentele militare face obligatorie operarea cu profesioniști, nu cu populație civilă trecută printr-un stagiu militar obligatoriu de câteva luni. Apartenența la NATO, la resursele unei alianțe puternice reprezintă singura alternativă de securitate.

Costel Vicol – Senator USR-PLUS Tulcea

Așa după cum bine știți, din anul 2007 se suspendă serviciul militar obligatoriu și rămâne doar cel pe bază de voluntariat, lăsând tinerii ajunși la vârsta majoratului să opteze singuri dacă vor să urmeze o carieră miliară sau nu! Cu toate acestea, numeroși tineri aleg o carieră militară pe bază de contract și știu că România are soldați în diverse teatre de operațiune la nivel mondial!

Sigur, apartenența la NATO ne dă un oarecare confort, din punct de vedere militar, țările din acest grup respectând înțelegerea făcută! Și, dacă îmi dați voie, suntem în secolul în care armele sunt destul de moderne, cu rază mare de acțiune! Trebuie să dezvoltăm tehnica și inteligența artificială, trebuie să protejăm resursa umană și să ducem o politică astfel încât un conflict militar în regiune să fie exclus! Este strict punctul meu de vedere!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top