Opinii

Vitali Finoghen, primarul comunei tulcene Sarichioi, despre bucuriile şi dezamăgirile mandatului 2008-2012

„Regret că primarii sunt trataţi ca nişte subordonaţi şi îi roagă pe liderii ţării să nu uite că viaţa a început la sat”


Vitali Finoghen este unul dintre primarii tineri ai Dobrogei, motivaţi şi cu chef de muncă în mandatul 2008-2012, şi care se pregăteşte să numere roadele muncii sale, o dată cu voturile pe care le va primi de la localnicii din Sarichioi. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu acesta pe tema avantajelor, dezavantajelor, bucuriilor şi dezamăgirilor pe care le simte un primar, în timpul unui mandat. Acesta ne-a vorbit despre proiectele pe care a reuşit să le demareze, să le finalizeze, sau să le scoată la licitaţie în ultimii ani şi, de asemenea, ne-a vorbit şi despre frustrarea pe care o simte un primar, atunci când este tratat ca un subordonat, din cauza lipsei descentralizării la nivel administrativ. În încheierea discuţiei, Vitali Finoghen a ţinut să transmită un mesaj localnicilor, printre altele mulţumindu-le pentru încrederea acordată şi cerându-şi scuze dacă nu a reuşit să ducă la bun sfârşit toate investiţiile pe care aceştia le aşteptau.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

“Un primar este fericit când îşi vede localnicii fericiţi. Şi este trist pentru că niciodată nu îi va mulţumi pe toţi”

Întrebat fiind care este cea mai mare bucurie pe care o poate simţi un primar, Vitali Finoghen n-a ezitat să răspundă: “Ţi se umple sufletul de bucurie când îţi vezi localnicii fericiţi. Simţi că merită să faci meseria asta atunci când oamenii te salută pe stradă, îţi vorbesc frumos şi îţi mulţumesc pentru că ai făcut un proiect sau altul. Simţi o bucurie de nedescris când îi vezi bucuroşi că te întâlnesc, sau când îţi dai seama că un proiect sau altul de-al tău va dăinui pentru mulţi ani în localitatea pe care o iubeşti atât de mult şi de care te simţi atât de legat”, a declarat primarul din Sarichioi. Întrebat fiind dacă sunt şi dezavantaje în meseria de primar, Finoghen ne-a declarat: “Dezavantajele pe care le resimţi ca primar constau însă în faptul că niciodată nu vei reuşi să mulţumeşti pe toată lumea. Şi acest lucru poate provoca disconfort, pentru că oricât de multe ai realiza şi oricât ai munci, vei descoperi că lumea are în continuare lucruri de reproşat. Sunt foarte multe lucruri de făcut şi ştiu asta. Nu pot fi făcute toate o dată, iar lumea este foarte nerăbdătoare şi dornică să se realizeze cât mai multe! Trebuie însă ca toţi să înţeleagă faptul că lucrurile vin de la sine şi încet-încet le rezolvăm pe toate”, a conchis primarul Vitali Finoghen.

„Regret că nu am timp să stau mai mult cu localnicii”

Primarul din Sarichioi ne-a declarat şi că şi-ar dori să aibă mai mult timp, să-l petreacă mai mult vorbind cu localnicii. “Regret faptul că nu avem foarte mult timp pentru a petrece alături de populaţia comunei, prin satele noastre. Mai regret faptul că Instituţia Primarului nu are o importanţă foarte mare în relaţiile cu celelalte instituţii. Noi, primarii, suntem trataţi mereu ca subordonaţi, care trebuie numai să execute şi să asculte”, a declarat Vitali Finoghen.

Candidează ca să-şi finalizeze proiectele

 

Întrebat fiind de ce mai candidează, în condiţiile în care salariul este mic, problemele sunt multe şi bugetul local nu este foarte generos, primarul Vitali Finoghen a declarat că vrea să îşi vadă proiectele finalizate: “Sper să mai candidez încă o dată, numai pentru faptul că multe proiecte demarate în acest mandat îşi vor avea finalitatea în anii următori şi nu mi-ar plăcea ca alţii să se mândrească cu munca noastră”. Primarul a mai declarat că este atât de ataşat de comuna lui încât nu îşi imaginează cum ar fi să locuiască în altă parte.

“De unde nu-i, nici noi nu avem ce da”

În finalul discuţiei, primarul din Sarichioi a fost rugat să transmită un mesaj localnicilor. Acesta a declarat: “Pe localnicii mei îi rog  să aibă răbdare, în primul rând, privind necesităţile comunităţilor lor pentru dezvoltarea localităţilor respective, pentru că se fac toate eforturile necesare obţinerii finanţărilor pentru obiective de investiţii în fiecare localitate. În al doilea rând, trebuie să aprecieze că eforturile depuse în cei trei ani de mandat sunt vizibile şi evidente în fiecare localitate, niciuna nefiind evitată de investiţiile din zonă. În al treilea rând, doresc să conştientizeze că şi eforturile noastre sunt inutile dacă nu ne facem datoria de cetăţean. Altfel spus, „De unde nu-i, nici noi nu avem ce da!“. Mă refer aici, mai ales, la plata taxelor şi impozitelor, pentru că trebuie să recunoaştem, drepturile ştim să ni le cerem, dar obligaţiile ni le lăsăm mai la coadă… sau mai deloc!”, a conchis primarul Vitali Finoghen. Cât despre cei care ne conduc ţara, primarul Finoghen le-a transmis:  “Pe cei care conduc ţara îi rog să aibă grijă de populaţie, şi aşa sărăcită de această criză, şi de măsurile ce au trebuit să le ia, astfel ca viaţa noastră, a tuturor, să nu aibă de suferit. Cred că ar trebui să aibă o mai mare implicare în viaţa satelor din România, pentru că viaţa începe de la sat. Ar trebui să ia măsuri pentru descentralizarea mult promisă, astfel încât să nu fim subordonaţi oricărui mic funcţionar, care vine să verifice anumite documente, din cadrul Instituţiei Primarului”.

Realizările şi dezamăgirile lui Finoghen, în primul mandat

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI l-au întrebat pe Vitali Finoghen şi despre principalele realizări şi dezamăgiri pe care le-a resimţit în primul mandat de primar, în perioada 2008-2012. Acesta ne-a prezentat cele mai importante succese despre care v-a aminti electoratului în iunie, dar nu a ezitat să amintească şi de posibilele aspecte ce i-ar putea fi reproşate, de către localnici.   
DEZVĂLUIRI: Cum aţi descrie mandatul  2008-2012?
Vitali Finoghen: Dacă vorbim de mandatul 2008-2011, putem să observăm, ca întotdeauna, şi lucrurile bune, dar şi dezamăgirile avute. La capitolul realizări putem trece următoarele lucruri:
– Construire sistem de alimentare cu apă potabilă, în localitatea Visterna (nu a avut deloc apă potabilă);
– Construire sistem alimentare cu apă potabilă, în localitatea Sabangia (acum în implementare), care va fi finalizată în 2012;
– Construire canalizare menajeră în localitatea Sarichioi şi staţie de tratare a apelor uzate, în faza de realizare branşamente electrice;
– Construire sală de sport competiţională cu 150 locuri;
-Realizarea a trei baze sportive omologabile pentru competiţii judeţene, în localităţile Sarichioi, Zebil, Enisala;
– Reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII Sarichioi, corp 1, prin Banca Mondială;
– Reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII, Sarichioi, corp 2;
– Reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII, Zebil;
– Reabilitarea acoperişurilor căminelor culturale, din Zebil şi Enisala;
– Lucrări de pietruire a străzilor din comuna Sarichioi;
– Reabilitarea dispensarului din Sarichioi;
– Reabilitarea fostului dispensar din Sabangia şi acordarea acestuia ca sediu pentru OUAI Sabangia şi legumicultorii din localitate;

La capitolul dezamăgiri putem trece:

– Nerealizarea până în 2011 a „Reabilitării drumului comunal“, spre Visterna;
– Nu s-a obţinut finanţarea pentru Reabilitarea drumului judeţean 229,
Sarichioi-intersecţie E 87;
– Nerealizarea noului sediu al Primăriei Sarichioi;
– Neidentificarea unui spaţiu pentru realizarea pieţei şi târgului duminical;
– Nu s-a reuşit finalizarea „Reabilitării şcolii din Zebil“, o şcoală foarte mare şi foarte veche;
– Neidentificarea unor surse de finanţare pentru modernizarea „Sistemului de apă potabilă“ ,din Zebil;

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top