Ancheta

VIDEO: Elevii liceului constănțean Dimitrie Leonida, premiați internațional la un concurs de robotică

Un grup de elevi ai liceului Dimitrie Leonida din Constanța a demonstrat că până și într-un domeniu foarte specializat precum robotica se pot obține performanțe cu bani puțini, dacă există talent și îndrumare de specialitate. Profesorii Marius Dumitrescu și Monica Răgușilă, care este și director al liceului, au pus bazele unui cerc de robotică, care în doar câteva luni a obținut premii internaționale la concursuri de specialitate.

Mai întâi, elevii constănțeni au obținut locul 8 pe țară (5 în grupa lor), la Concursul de robotică BRD First Tech Challenge. Tema concursului din acest an a fost crearea unui robot care să așeze cât mai multe cuburi într-un raft, în 2 minute și jumătate. Controlul robotului se face printr-un joystick. Performanța constănțenilor este cu atât mai mare cu cât robotul construit de ei a avut un buget foarte mic, la distanță mare de ceilalți participanți, care au investit mii de euro.

„Primul robot a fost construit de copii în trei luni, în urma unei munci laborioase. Elevii au lucrat după ore, a fost un volum imens de lucru, s-au făcut 3 roboți și abia al treilea a fost fiabil și am decis să ne prezentăm cu el în concurs. Organizatorii au oferit fiecărei echipe un kit de bază, pe lângă care am cumpărat și alte piese. Componentele din plastic le-am realizat în școală, cu ajutorul unor imprimante 3 D, construite anterior tot de către elevi”, ne-a relatat profesorul Marius Dumitrescu.
Echipa care a realizat acest robot a fost compusă din elevii:
Silvian Ene, Teodor Bolache, Alex Șopron, Mircea Nicola, Alexandru Nedelcu, Felix Păcuraru, Ștefania Dumitrescu, Carmen Monac, Alexandra Chiforeanu, Alexandru Oprea, Robert Lică, Yasin Ibraym, Tudor Bocai și profesorii coordonatori Marius Dumitrescu și Monica Răgușilă.

Două locuri II la concursul internațional Robotics Championship de la Oradea

După acest rezultat, elevii constănțeni au fost invitați la concursul internațional Robotics Championship, ce a avut loc la Oradea, între 13 și 15 aprilie.
„Pentru acest concurs, elevii noștri au construit 6 roboți. Am reușit să câștigăm două locuri II, la proba de folowing line (unde robotul trebuia să urmărească o linie) și proba labirint. Cred că este o mare realizare, pentru nivelul nostru de început. Elevii au primit premii în bani și obiecte din industria IT. În urma acestor rezultate, am fost invitați la concursul internațional Robomaniacs, ce va avea loc la Timișoara. Este pentru prima dată când elevii școlii participă la astfel de concursuri. Astfel ne dorim să le cultivăm dorința de a descoperi lucruri noi, mai ales că robotica este o știință a viitorului și acești tineri își vor găsi cu ușurință joburi bine plătite, în viitor. Primele noastre rezultate au atras deja atenția asupra acestor tineri, iar sponsorii concursului de la Oradea s-au oferit să le plătească burse pentru proiecte, în cazul în care vor merge să studieze la Universitatea din Oradea. Pentru noi, acesta este doar începutul și vreau să mulțumesc conducerii liceului pentru sprijinul acordat, materializat printre altele prin faptul că ne-a asigurat un spațiu în care să ne putem desfășura activitatea”, ne-a declarat profesorul Dumitrescu.

 

To Top