Litoralul românesc

Verificarea surselor de venit ale magistraţilor, scânteia care a aruncat în aer relaţia cu SRI

Serviciul Român de Informaţii, pus la zid pentru că vrea să ”cureţe” Justiţia românească.
În urma scandalului declanşat între Asociaţia Magistraţilor din România şi Serviciul Român de Informaţii, au apărut opinii pro şi contra referitoare la atitudinea celor două părţi implicate în această poveste.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

Surse din cadrul SRI susţin că de multă vreme era necesară implicarea acestui serviciu în bucătăria magistraţilor, dat fiind faptul că nici până la această oră Justiţia românească se află cu piciorul în groapa Uniunii Europene. Un argument în susţinerea acestei afirmaţii este chiar declaraţia euro parlamentarului Adrian Severin. Acesta a declarat pentru Mediafax, următoarele: ”Acuz de corupţie pe unii care lucrează la raportul pentru România. Nu neapărat de corupţie în sensul că au încasat bani, că au luat mită. Corupţie în sensul de deviere de la reguli şi de atitudine incorectă”. Acesta a mai scos în evidenţă faptul că raportul pe Justiţie cu privire la România este coordonat de secretarul general al CE, şi nu de comisarul european pe Justiţie, Jacques Barrot. Severin nu a evitat să vorbească şi despre situaţia delicată în care este pus, în cadrul Parlamentului European: ”Eu acolo sunt pus în permanenţă într-o situaţie extrem de delicată: între a mobiliza suficientă presiune pentru ca să ajut progresul acestei bătălii în România şi, în acelaşi timp, de a nu lăsa ca lipsa de progres sau această problemă să împingă România acolo unde ea nu are de ce să fie şi nu are nici o vină ca să ajungă acolo”.

Magistraţii sunt deranjaţi că SRI le-ar putea verifica sursele averilor

În urmă cu doi ani, SRI a cerut Tribunalului Dâmboviţa să informaţii cu privire la situaţia cauzelor rezolvate de către secţia comercială a acestei instanţe între anii 2005-2007 şi care au avut ca obiect declanşarea procedurilor de faliment şi lichidare judiciară a unor firme dâmboviţene. Motivul pentru care SRI a luat atitudine a fost posibilitatea lezării siguranţei naţionale. Imediat după izbucnirea scandalului, Mona Pivniceru, preşedintele AMR a declarat reprezentanţilor presei : ”S-au reluat vechile metehne şi practici ale fostei Securităţi, care mie îmi dau fiori reci, cu dorinţa de a paraliza orice capacitate de reacţie a magistraţilor”. Şi acest lucru în condiţiile în care Consiliul Suprem al Magistraturii a făcut public faptul că anchetele şi solicitările SRI şi ale Poliţiei nu constituie încălcări ale independenţei magistraţilor. Şi atunci, în replică, oficialii Serviciului de Informaţii declaraseră că activităţile lor vizează numai ”identificarea aspectelor care pot afecta actul de justiţie”.

SRI răspunde acuzaţiilor

Într-un comunicat de presă, oficialii Serviciului Român de Informaţii precizează:
“Referitor la comunicatul de presă şi declaraţiile recente ale conducerii Asociaţiei Magistraţilor din România, Biroul de presă al SRI este împuternicit să comunice următoarele:
Este regretabil faptul că o acţiune oficială a instituţiei noastre, desfăşurată în plan local, a fost interpretată, după mai mult de două săptămâni, într-un mod tendenţios şi în totală neconcordanţă cu realitatea, ca o încercare de „intimidare a judecătorilor şi justiţiei ca putere în stat”. Urmare a  mesajelor publice ale AMR referitoare la existenţa unor „încercări de discreditare şi presiuni” asupra justiţiei în România, Direcţia Judeţeană Neamţ a SRI a efectuat un demers oficial (în conformitate cu dispoziţiile art. 9 din Legea 14/1992 şi art. 17 din Legea 51/1991) pentru clarificarea aspectelor semnalate de Asociaţie care ar afecta starea de legalitate şi principiul separaţiei puterilor în stat. Acestea reprezintă valori constituţionale fundamentale pe care SRI, potrivit legii, este obligat să le apere.
Protejarea justiţiei, inclusiv prin verificarea informaţiilor legate de posibila afectare a independenţei sale, intră şi în atribuţiile instituţiei noastre, care, în cazul dat, au fost exercitate cu profesionalism şi transparenţă.
Apreciem că o atitudine deontologică adecvată a conducerii AMR ar fi impus consultarea oficială a instituţiei noastre anterior lansării într-un registru speculativ a unor acuzaţii publice lipsite de orice fundament, care încearcă de fapt, în actualul context, atragerea Serviciului într-o polemică pe tema situaţiei justiţiei din România.una funcţionare a sistemului judiciar reprezintă o condiţie sine qua non a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale în ţara noastră. În acest sens, Serviciul Român de Informaţii va acţiona în continuare, în limitele competenţelor şi obligaţiilor legale, pentru prevenirea ingerinţelor în actul de justiţie, protejarea ordinii constituţionale şi a statului de drept.
Instituţia noastră îşi exprimă în continuare disponibilitatea de a sprijini conducerea AMR în clarificarea oricăror nelămuriri generate de această situaţie.”

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top