Politic

Vergil Chițac: Misiunea diplomatică turcă promovează în România un curent antiamerican

Senatorul constănțean Vergil Chițac anunță că a decis să se retragă din grupul de prietenie România – Turcia, ca urmare a incidentului diplomatic în care adjunctul ambasadorului SUA la București, doamna Abigail Rupp. a fost pusă într-o situației jenantă de către consulul Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan.

Incidentul s-a produs în cadrul unui simpozion ce a avut loc la Sala Centrului Cultural Jean Constatin din Constanța, prilejuit de Nașterea Profetului Mahomed. Deși evenimentul a fost organizat de către Muftiatul Cultului Musulman din România și membrii misiunii diplomatice turce au fost doar invitați, consulul Republicii Turcia la Constanța a împiedicat-o pe Abigail Rupp să se adreseze etnicilor turci și tătari din sală, sub pretextul că discursul acesteia nu era în program.

Vergil Chițac atrage atenția că reprezentanții Statului turc încearcă să controleze comunitatea turco-tătară din România și încearcă să promoveze un curent antiamerican.

„Constat cu stupoare că misiunea diplomatică turcă îi consideră pe cetățenii români de etnie turcă și tătară ca pe proprii cetățeni și caută să le insufle un curent antiamerican. Demersul este unul foarte periculos! Gestul consulului turc care a desconsiderat chiar Statul român este reprobabil.

Politica externă antiamericană a președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, s-a materializat la Constanța prin această intervenție sfidătoare a consulului turc. În toate misiunile diplomatice din spațiul european, ministerul de externe turc a trimis la post niște așa ziși consilieri pe servicii de religie. Asta este titulatura postului. La eveniment s-au aflat doi astfel de consilieri, unul din cadrul Consulatului de la Constanța și unul din cadrul Ambasadei Turciei din București. Cei doi au fost cei mai vehemenți față de prezența pe scenă a adjunctului ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp. S-au purtat ca niște politruci nu ca niște diplomați, iar când diplomatul american a părăsit scena au aplaudat cu frenezie. Sala însă a tăcut, n-a reacționat la inițiativa diplomaților turci”.

Vergil Chițac spune că oficialii turci nu s-au oprit aici și l-au amenințat pe Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, că vor face toate intervențiile necesare la cei 56 de imami (cu drept de vot în Șuura Islam-ce funcționează ca Sinod al Cultului), ca să nu fie reales anul viitor. De aceea, senatorul constănțean propune noului guvern să aloce fonduri pentru salariile clerului musulman, astfel încât aceștia să iasă din sfera de influență a Statului turc, care în prezent îi ajută financiar pe imami:

„Îmi este greu să accept că această minoritate de aproximativ 67 000 de musulmani, turcii și tătarii din Dobrogea, care reprezintă clar un câștig etnic și cultural pentru comunitatea noastră și cu care trăim în armonie de sute de ani, a devenit masă de manevră pentru Turcia. Dar asta se întâmplă și faptul că o parte din comunitatea musulmană ce trăiește în satele din Dobrogea nu se bucură de o situație materială îndestulătoare este în mod evident o vulnerabilitate. În aceeași ordine de idei atrag atenția asupra nivelului de remunerare al clerului musulman. Din informațiile pe care le am imamii sunt ajutați financiar de instituții ale statului turc ceea ce de asemenea, reprezintă o vulnerabilitate. În consecință, propun ca noul guvern să aibă în vedere armonizarea legislației cu noile provocări și alocarea unor fonduri pentru susținerea clerului musulman și a Muftiatului din România

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top