Fără categorie

Vergil Chițac: „Cum își poate imagina cineva că eu sunt omul lui Comănescu? Fac politică cu pasiune și onestitate, nu pentru nevoi materiale”!

Contraamiralul Vergil Chițac a fost, până la finalul anului 2015, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. A ales să renunțe la cariera militară pentru a intra în politică și pentru a candida la funcția de primar al orașului Constanța. În jurul lui s-au lansat nenumărate speculații legate de prietenia sa cu omul de afaceri Gabriel Comănescu. Care este relația dintre cei doi, ce l-a determinat să renunțe la cariera militară și care sunt proiectele sale pentru Constanța, veți vedea în interviul pe care Vergil Chițac l-a acordat publicației “Dezvăluiri”.

Interviu realizat de Călin GAVRILAȘ

 

Vom dezvolta în Constanța ceea ce se cheamă civism!

Candidatul PNL pentru funcția de primar al orașului consideră că legea electorală în forma actuală, cu alegerea edilului dintr-un singur tur, nu este potrivită, ea avantajându-l pe cel care ocupă deja acest scaun. „Așa cum este acum configurată legea privind alegerile locale sunt avantajați primarii în funcție și, în special, primarii ce provin din partide mari…Apreciez că șansele sunt bune pentru că, nu-i așa, PNL este un partid mare. Totul va depinde de modul în care-i voi convinge pe cetățeni că reprezint o soluție pentru problemele Constanței care nu sunt puține”.
Cu numai câteva săptămâni în urmă, Vergil Chițac a fost uns ca șef al PNL municipal, la vremea respectivă anunțând schimbări structurale în partid. Ne-a prezentat și nouă câteva dintre primele măsuri pe care le-a luat. „M-am întâlnit cu toate structurile PNL de la tineret, organizație de femei, am reconfigurat Consiliul Local Executiv. Deja s-a aprobat lista cu 10 membri din fostul PDL, 10 din fostul PNL și este aproape definitivată lista cu cei 10 membri din societatea civilă (o societatea civilă neangajată politic) care vor fi parte a Consiliului Local Executiv. Este o relație onestă, nu am sesizat ostilitate din partea oamenilor, am sesizat o dorință de a lucra împreună”. La fel ca și alți candidați, și Chițac pune accentul pe societatea civilă, simțind că din acea zonă poate veni un sprijin important și o cota mai mare de credibilitate. Iar primul exemplu este el însuși. „Semnalul pe care am vrut eu să-l dau este că oameni valoroși din societatea civilă vor să se înscrie într-un partid politic și să participe la luarea deciziilor. Criteriile au fost ca oamenii aceștia să reprezinte ceva în societate din punct de vedere profesional și să nu aibă probleme de integritate, respectiv de etică. Am foarte mare încredere în societatea civilă, doresc implicarea societății civile, partidele politice trebuie să vadă în societatea civilă, chiar și în aia care-i critică, un partener și să treacă imediat la un dialog cu societatea civilă. Vom dezvolta în perioada următoare societatea civilă, dezvoltând în Constanța ceea ce se cheamă civism. Noțiunea de civism s-a cam diluat în ultimul timp, nu mai are consistență. În fond, un cetățean trebuie să știe care îi sunt drepturile și să și le ceară în mod responsabil și care-i sunt îndatoririle lui de cetățean și să și le exercite în mod responsabil”.

„Încerc să schimb eu sondajele, nu sondajele să mă schimbe pe mine”!

Chiar dacă suntem încă la două luni distanță de începerea campaniei electorale, Chițac ne asigură că mesajul și conduita sa vor fi civilizate, nelăsând loc atacurilor la persoană sau unei campanii negative. „Am declarat că voi face o campanie pozitivă, nu voi căuta vini în trecut și nici nu le voi nominaliza pentru că aproape nu mai are nicio importanță chestiunea asta. În fond, viața noastră se va desfășura în timpul viitor”. Cu toate acestea Vergil Chițac consideră oportun să se întrebe retoric de ce populația ar avea încredere în cineva care deja a avut posibilitatea de a demonstra că este un bun edil, dar nu a făcut-o? „Dacă avem răspunsul Da la întrebarea asta, atunci putem să-i acordăm girul în continuare, dar dacă avem răspunsul Nu, în mod normal trebuie să te orientezi către altcineva”. Cu toate că bătălia politică de abia începe, candidatul liberal consideră că mesajul său este destinat oricărui tip de electorat. „Nu vreau să acționez conjunctural. Nu sunt genul de politician care să mă uit în permanență la sondaje. Eu, mai degrabă, încerc să schimb eu sondajele, nu sondajele să mă schimbe pe mine. Votantul meu este un om îngrijorat de problemele Constanței, deopotrivă pensionar, dar și profesor, deopotrivă întreprinzător, dar și lucrător la stat. Nu am un target pentru un anumit tip de electorat. Mă adresez tuturor într-o campanie pe care eu o numesc revenirea la normalitate și recuperarea timpului pierdut”.

„Îmi asum faptul că sunt amic cu Gabriel Comănescu. Cum își poate imagina cineva că eu sunt omul lui Comănescu”?

Intrarea în politică a militarului Vergil Chițac a fost strâns legată de intrarea acestuia în Asociația Civică „Pentru Constanța”, o asociație ce a aparținut omului de afaceri Gabriel Comănescu (GSP-Grup Servicii Petroliere). De ce era necesară această mișcare? „Când am decis să intru în Asociația Civică Pentru Constanța, cu domnul Comănescu ca președinte, am făcut-o pentru că eu cred că civismul trebuie dezvoltat. În același timp, asociația asta trebuie să aibă cât mai multe surse de finanțare, intenția mea a fost să diversific sursele de finanțare. Nu puteam să conving pe nimeni să dea bani pentru proiectele asociației atâta timp cât președinte era Gabriel Comănescu. Și decizia a fost ca el să se retragă, eu să preiau și, credeți-mă, în perioada scursă de la momentul implicării mele, sursele de finanțare ale asociației s-au diversificat. Dacă dumneavoastră analizați toate activitățile asociației, ele se înscriu în ceea ce înseamnă civism, nu există nimic care să exceadă noțiunea de civism de la organizarea velierelor, până la tot soiuri de concursuri pentru tineri”.
Dincolo de civism relația dintre un om politic și un afacerist poate naște multe speculații, de aceea l-am întrebat pe Vergil Chițac care este relația sa cu Gabriel Comănescu? „Asocierea mea cu domnul Comănescu este voit făcută și este un motiv de atac în campania electorală. Toată lumea știe chestiunea asta, nu trebuie să ne ascundem. De ce să fii, să spunem, amic cu Gabriel Comănescu a ajuns să fie un lucru rău, chiar nu-mi dau seama? Eu îmi asum faptul că sunt amic cu Gabriel Comănescu, chiar nu ne vedem atât de des pentru că el este ocupat cu afacerile și vedeți că în perioada aceasta offshore-ul la nivel mondial are o problemă. A fi omul cuiva înseamnă ca acel cineva să te pună într-o funcție pe care nu o meriți și din momentul acela execuți ordinele lui. Ești o marionetă și execuți ordinele lui. În traiectul meu profesional de la sistem până la profesor și de la locotenent până la amiral, cu funcții care s-au obținut prin concurs, unde este Comănescu în toată chestiunea asta? Cum își poate imagina cineva că eu sunt omul lui Comănescu? Eu nu voi fi numit primar, eu voi fi ales. Alegerea exclude posibilitatea ca să fii omul cuiva pentru că alegerea îți dă legitimitate politică. Nu există nicio altă sursă a puterii decât votul cetățeanului”. Iar concluzia acestei amiciții a tras-o tot candidatul PNL: „nu mă sprijină material, cred că moral mă sprijină și absolut dezinteresat. Sunt convins de treaba asta”.

„Mă voi retrage din Asociația Civică Pentru Constanța! Concertul Andra e o formă de cultură”!

Vergil Chițac a lansat în spațiul public mai multe teme de campanie. Una dintre ele este aceea că orașul Constanța poate fi ridicat și prin cultură. Numai că acea cultură la care a făcut el referire este departe de ceea ce asociația condusă de el a realizat recent, un concert Andra. Este sau nu, un asemenea eveniment, un act de cultură? „De ce nu? Este și asta o formă de cultură. Muzica adresată unor tineri este o formă de cultură. Dacă privim numai sub aspectul faptului că s-au prezentat tineri care s-au simțit bine și, mă rog, n-au fost manele, să spunem, eu cred că este un eveniment cultural. Dar eu vorbeam de cultură în sens mai larg la momentul acela”.
Preluarea conducerii unei asociații și organizarea într-un timp relativ scurt a mai multor evenimente publice, poate face parte dintr-o strategie de acumulare a notorietății publice. Vergil Chițac ne asigură că nu e vorba despre asta, mai mult, ne spune că în curând se va retrage de la șefia Asociației. „Eu foarte curând, probabil în circa o lună, mă voi retrage din calitatea de președinte al Asociației Civice Pentru Constanța deși legea nu-mi interzice lucrul acesta. Rămân consecvent părerii mele și crezului meu că o organizație non-guvernamentală cum este asociația trebuie să fie o balanță din punct de vedere politic și cred că, pe măsură ce se apropie campania electorală, apartenența mea politică și calitatea de președinte PNL Constanța nu face bine acestei asociații. Nu am folosit-o ca pe un vehicul de recuperare a notorietății așa cum ați spus dumneavoastră”.
Pentru cei care vor prelua frâiele acestei organizații, Vergil Chițac are și o sugestie: „din punctul meu de vedere ar putea să se concentreze în perioada următoare unui scop nobil. Și anume, determinarea cetățenilor Constanței să iasă la vot, ceea ce este o acțiune civică, fără a spune cu cine să voteze”.

Primele măsuri la Primărie: audit și renegocierea contractelor cu furnizorii

Pentru a avea o viziune clară asupra bugetului orașului, Vergil Chițac, în varianta în care va ocupa fotoliul de primar, va începe cu un audit. „Trebuie făcut un audit la Primărie și să vedem la momentul zero de unde pornim. Auditul acesta trebuie să fie extrem de extins, să cuprindă tot ceea ce înseamnă datorie publică pentru că, din păcate trebuie să spun, lucrurile nu sunt așa de transparente. Bugetul nu este publicat de o manieră atractivă, cu excepția a 1% din oameni care au avut de a face cu bugetele, când citești bugetul nu înțelegi nimic. Este o succesiune de tabele, coduri, deci omul simplu nu înțelege lucrul acesta. Trebuie făcut un audit să vedem și noi din domeniul public care era în anul 2012 cât mai este? A doua măsură este absolut necesară o renegociere a tuturor contractelor pe care le are primăria municipiului Constanța cu furnizorii de servicii”.
Ținând cont că orice buget trece printr-o dezbatere publică, l-am întrebat dacă el sau consilierii PNL au participat la aceste dezbateri, să-și spună acolo nemulțumirile cu privire la cheltuieli sau alte aspecte? „E limpede și le-am reproșat lucrul acesta (consilierilor PNL n.n.) că nu au avut un comportament pro activ, să vină cu soluții”.
Discuția despre bugetul Constanței este una care, se pare, îi face plăcere candidatului liberal. De altfel, în spatele său erau două table pline cu cifre reprezentând anumite venituri și cheltuieli ale orașului din anii trecuți, dar și prognoza pe 2016. Iar pentru anul acesta municipalitatea a anunțat chiar și un excedent bugetar. „Nu se poate ca noi să digerăm, să nu spun alt cuvânt, chestiunea asta. 193 de milioane este un excedent inadmisibil. Adică ce, Constanța nu avea nevoie să cheltuiască 193 de milioane anul trecut? Uitați-vă că cei 622 de milioane care reprezintă veniturile Constanței sunt mai mici decât bugetul de funcționare al Constanței care este de 649 pe anul 2016. Deci, de la bun început noi avem un deficit. Cu o parte din cei 193 de milioane venim și acoperim deficitul pe care-l înregistrează Constanța numai din cheltuieli de funcționare, nu mai vorbesc de dezvoltare”.

Soluții pentru spații verzi, parcări, Henri Coandă și gigacalorie

Constanța este printre ultimele orașe din țară la numărul metrilor pătrați de spații verzi pe cap de locuitor. Candidatul PNL la primăria Constanța ne-a spus cum se poate, în viziunea sa, îmbunătății acest lucru. „La un oraș de circa 300 de mii de locuitori ar trebui să avem 780 de hectare de spațiu verde. Ca să avem imaginea a ceea ce înseamnă 780 de hectare, luați parcul Tăbăcărie și înmulțiți-l cu 9. Atât spațiu verde ar fi trebuit să avem în Constanța. Vi se pare că avem? Spațiile verzi au trecut din domeniul public în domeniul privat și au răsărit construcții precum ciupercile după ploaie. Nimic din ceea ce înseamnă domeniul public nu mai trebuie înstrăinat. Ulterior va trebui să vedem unde găsim spații să amenajăm parcuri, și sunt spații. Va trebui să dezvoltăm în zona exterioară a Constanței spații verzi. Altfel nu vad nicio soluție”.
Nici locurile de parcare nu sunt suficiente, dimpotrivă, lipsa lor creează un mare disconfort urban care poate fi rezolvat prin dezvoltarea transportului în comun public. „Din 150 de mii de locuri de parcare necesare, dacă nu mă înșel sunt vreo 26 de mii. E limpede că avem o problemă. Sunt previzibile următoarele direcții de acțiune: parcări subterane și parcări supraterane la intrarea în oraș, concomitent cu dezvoltarea transportului public. Eu cred că, dacă în Constanța vom face un transport public local, performant cu benzi dedicate transportului care să funcționeze foarte bine, oamenii vor renunța, în curând, la folosirea mașinilor și vor utiliza mijloacele de transport în comun”.
Problema cartierului „Henri Coandă”, Vergil Chițac o leagă de istoria apariției acestuia ce a demarat cu un val de retrocedări în zona Peninsulară. „Sigur că nu este rău că li s-a dat acestor oameni un acoperiș deasupra capului, însă este rău că stau 24 de ore acolo. De ce? Pentru că nu au locuri de muncă. Două direcții sunt de abordat în direcția asta: prima crearea de locuri de muncă și nu cred că este ceva ilegal atunci când externalizezi un serviciu de la primărie să treci în caietul de sarcini obligativitatea ca ofertantul să ofere locuri de muncă pentru oamenii aceștia care nu au ocupație. Și doi, trebuie să ne uităm dacă vrem să rezolvăm problema pe termen lung, să ne uităm și la copii. Nu cred că populația Constanței a ajuns ostilă acestor oameni, însă trebuie să fim calmi. Ne place sau nu ne place, ei sunt parte a comunității noastre. Dacă noi nu înțelegem că problema acestor oameni se rezolvă prin educație și în felul acesta în loc să-i ghetoizăm îi integrăm în societate, n-am făcut nimic”.

„Nu-mi pot imagina o bunăstare personală în afara bunăstării generale”

Problema ajutoarelor sociale face și ea parte din agenda lui Vergil Chițac. Multe ajutoare sociale iau forma subvenției la căldură, Constanța fiind și la acest capitol unul dintre orașele cu prețul cel mai mare la gigacalorie. „De la 250 până la 414 lei se subvenționează din bugetul local. Probabil de aia avem noi în bugetul local la asistență socială 86 de milioane de lei și Clujul are 6. Trebuie să vedem de unde este sursa scumpirii. Sursa scumpirii este și de la generarea energiei, adică de la CET, nu știu de ce nu s-a retehnologizat, au fost bani europeni pentru așa ceva, dar există o sursă de pierdere a energiei și de la punctele termice. Deci avem două zone în care trebuie să umblăm: zona CET-ului și zona RADET-ului. Este o lege la care lucrează deputatul Iulian Iancu, a energiei, care va face ca privații să-și dorească să fie furnizori de energie termică în orașe. Se pare că varianta cea mai convenabilă va fi pe centrale de cartier. Asta presupune ca orașul să fie împărțit într-o sumă de sectoare, CET-ul poate fi arondat unui cartier, și să avem și alte 4-5 sectoare. Atunci primăria nu va face altceva decât să deschidă către privați serviciul de generare a căldurii, să supravegheze și să aleagă pe cel care are prețul cel mai bun”.
Va continua sau nu politica ajutoarelor sociale un primar liberal? „Pe o scară politică eu sunt un om de dreapta, dar mai către centru pentru că eu cred că nu-mi pot imagina o bunăstare personală în afara bunăstării generale. Eu nu cred ca vreun liberal, un om de dreapta nu-și dorește solidaritate socială. E limpede că oamenii ăștia nu au venit din spuma mării, ei sunt produsul societății și trebuie ajutați. Dar și ajutorul acesta trebuie condiționat. Adică, unui om nu trebuie să i se acorde ajutoare sociale și în momentul în care i se oferă un loc de muncă rezonabil plătit, el să refuze numai pentru că ajutoarele sociale sunt o variantă mai bună. Așa ceva este inadmisibil”.

„Fac politică cu pasiune și onestitate, nu pentru nevoi materiale”

După primele luni de politică, fostul rector al Academiei Navale face și primele considerații referitoare la cele două posturi, cea de militar și cea de om politic. „Fiecare are noutatea și provocările pe care le incumbă astfel de posturi. Am fost rectorul Academiei Navale 6 ani, timp în care ce am avut de spus în ceea ce privește învățământul superior de marină, am spus. Am intrat în politică absolut onest, convins fiind că în politică nu trebuie să avem, așa cum sugerează o parte a presei, mulți oameni care au intrat fără să reprezinte ceva profesional, doar ca să se căpătuiască. Eu cred invers, că în politică trebuie să intre oameni care au făcut ceva în viața lor și fac politică cu pasiune și onestitate, nu pentru nevoi materiale”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top