Primarul Urdea le pregăteşte vamaioţilor o surpriză: pensionarii, familiştii şi iubitorii de manele se vor putea odihni în fostul refugiu al pletoşilor
Vama Veche. În prezent, nimic din ce ne amintea de acest nume nu mai există. Nici trupa, nici locul. Trupa lui Tudor Chirilă are un nume sec: “Vama”, iar locul în care mulţi dintre noi se refugiau, în încercarea de a uita de haosul marilor oraşe, de asfalt, de prost gust şi costrângeri, este acum la fel de sec. Din pustietatea romantică de la graniţă a mai rămas doar cenuşa flăcărilor care îi încălzeau pe vamaioţi în nopţile târzii ale verii trecute.
Un articol de Andreea PAVEL
În ultima vreme, “Salvaţi Vama Veche!” a fost dorinţa de pe buzele şi din sufletul a mii de oameni. Campanii ale ONG-urilor, sute de pagini în mass-media, dezbateri televizate, mitinguri ale vamaioţilor, zeci de bloguri şi site-uri care trăgeau semnale de alarmă asupra schimbării Vămii. Nimic, însă n-a reuşit să împiedice salvarea despre care se tot vorbea.
Dintr-un soi de nostalgie şi nerăbdare, pe 6 martie am trecut prin Vama Veche. Nici eu, nici prietena care mă însoţea, n-am recunoscut locul. Greaţa e cuvântul care ar defini cel mai bine sentimentul care ne-a cuprins la vederea peisajului de ansamblu. Beton, asfalt, utilaje, munţi de pietriş, o străduţă pentru bicilişti. Aveam să aflăm ulterior, că vizavi de localul “Ca Bianca” are să se asfalteze şi să se construiască un “părculeţ drăguţ, cu verdeaţă, flori şi băncuţe, ca să existe un loc de promenadă şi relaxare pentru turişti”. Grozav lucru, muică, ar spune pensionarii. Cât despre localul în faţa căruia vor fi amenjate verdeaţa şi parcarea, surse neoficiale susţin că proprietara localului Ca Bianca este fostul secretar al Primăriei Limanu.
Nu vă ajunge Stuf-ul? Pentru ce alte localuri?
Acesta a fost răspunsul unor muncitori cocoţaţi pe acoperişul terasei “Stuf”, atunci când am întrebat de ce au fost demolate barurile “Expirat” şi “Gulag”. Replica oarecum părtinitoare ne-a atras atenţia şi i-am întrebat cine şi de ce a demolat localurile. “Dom’ primar a zis că se drogau pe-acolo şi a hotărât să le dea jos”. Apoi, ofuscaţi, muncitorii mai aveau puţin şi ne trăgeau de urechi: “Acolo vă plăcea, domnişoară? La mizerie, gunoi şi boschetăreală? Doamne! Da’ aveţi Stufu’ acum, nu vă ajunge? Veniţi aici, ce-are?”. N-are nimic, dar cunoscătorii ştiu că între aceste baruri, diferenţe prea mari nu sunt. Iar dacă ar fi să vorbim de droguri, cel mai puţin credibil ar fi că în Vamă există locuri speciale în care se fumează marijuana. Lipsea să mai auzim că la intrare este afişat un avertisment: “În acest local fumatul de marijuana nu/este permis”.
Explicaţia primarului din Limanu, Iustin Urdea, a fost că barurile erau în afara legalităţii.
Primarul din Limanu: “Vă convine să facă pipi câinii pe voi?”
Discuţia care a făcut lumină îi aparţine primarului din Limanu, Nicolae Urdea.
“Domnişoară, dumneavoastră, după voce, n-aţi prins Vama din anii 70, deci nu ştiţi cum era. Am obţinut fonduri europene ca să civilizăm locul şi să atragem şi altfel de turişti. Vă convine să facă pipi câinii pe dumneavoastră?”, a fost replica dură a primarului.
Apoi ne-a vorbit despre lucruri cel puţin contrastante cu spiritul Vămii: un centru civic, flori, câteva măsuţe cu bănci, locuri de parcare, asfaltarea drumurilor.
Una peste alta, autorităţile continuă construirea pistei pentru biciclişti care va face legătura dintre staţiunea 2 Mai şi oraşul bulgar Shabla. Pariu că toţi vamaioţii vor pleca în Bulgaria?
Mircea Toma, luat la ture de proprietarii unei gogoşării şi-a unei vidanjere
Printre primele lucruri pe care ni le-au spus nea’ Mihai şi domnul care s-a recomandat în glumă ca fiind viceprimarul din Limanu, muncitorii de la Stuf, au fost că Mircea Toma, liderul Asociaţiei “Salvaţi Vama Veche” n-a reuşit să salveze locul şi că cel mai cunoscut fenomen al verii, Stufstock, se plăteşte: “Ce dracu’ a salvat Mircea Toma? Şi, ce, vă convenea că plăteaţi la concerte, la Stuf?”. Nea’ Mihai este proprietarul unei vidanjere din Vamă, iar “viceprimarul” este proprietarul unei gogoşării situată la intrare în localitate. Deci, ar fi de prisos să le amintim celor doi de scopul banilor colectaţi din bilete vândute, ori de cei care au distrus spiritul Vămii.
Contactat telefonic, Mircea Toma ne-a declarat că pista pentru biciclişti este într-adevăr un lucru benefic, pentru că implicit va fi redusă cantitatea de noxe, iar o legătură între Vamă, 2 Mai şi Bulgaria nu poate fi decât un lucru îmbucurător. Referitor la flori, verdeaţă şi băncuţe, Toma a fost reţinut, dat fiind faptul că nu deţine informaţii destule despre proiect. Acesta a declarat însă, că o astfel de amenajare “poate să arate şi bine, şi rău”. În final, Mircea Toma, care este şi directorul Agenţiei de Monitorizare a Presei a făcut un apel către jurnaliştii DEZVĂLUIRI: “Vă cer, ca jurnalişti de investigaţii, să anchetaţi legalitatea celor două construcţii situate la ieşire din Vamă, aproape de zona de frontieră”. Cu promisiunea de a reveni cu o anchetă pe acest subiect, rămâne întrebarea: De ce în Vamă? La fel de retorică ar fi: De ce 2 Mai se numeşte aşa? Cât despre ultima, un răspuns există, cu siguranţă…