Actualitate

Vacanţa de iarnă în ţinutul ruşilor lipoveni, de pe malul Marelui Lac-VIDEO

De ce să vii iarna în Deltă? La această întrebare provocatoare a încercat să răspundă Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), prin organizarea unei excursii de documentare la care au participat jurnalişti din presa centrală şi dobrogeană, ce au experimentat un sejur în localităţile tradiţionale de pe malul complexului lagunar Razelm – Sinoe, cel mai mare lac din România.

Vacanţa de iarnă în ţinutul ruşilor lipoveni, la Sarichioi

Acesta e ţinutul ruşilor lipoveni, oameni harnici, credincioşi şi primitori, cu case colorate în albastru şi multe flori în faţa porţilor.https://www.dezvaluiri.ro/vacanta-de-iarna-in-tinutul-rusilor-lipoveni-de-pe-malul-marelui-lac-video/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Duminică, 20 ianuarie 2019

Acesta e ţinutul ruşilor lipoveni, oameni harnici, credincioşi şi primitori, cu case colorate în albastru şi multe flori în faţa porţilor.

Lipovenii au plecat din Rusia ţaristă în secolul XVII, refuzând să accepte schimbările provocate de reforma religioasă iniţiată de Patriarhul Nikon. Credincioşi de rit vechi (motiv pentru care au fost numiţi staroveri), au preferat să îşi părăsească ţinuturile de baştină decât să îşi schimbe tradiţiile şi s-au răspândit în mai multe ţări din Europa, America şi chiar Asia.

Originari din zona râurilor Don şi Nipru, ei au întemeiat aşezări în zona Deltei, unde au putut să îşi continue principala activitate tradiţională, pescuitul.

Turiştii care ajung iarna în Deltă pot să se bucure de tradiţiile unice ale ruşilor lipoveni şi ucrainenilor, pot vizita cetăţi antice şi medievale, pot patina pe lacurile şi canalele îngheţate, pot pescui la copcă, pot mânca zeci de preparate tradiţionale din peşte, pot vedea păsări venite la iernat aici, în cea mai mare zonă compactă de stufărişuri din lume, pot participa la sărbătorile religioase ale creştinilor ortodocşi de rit vechi, ce au loc cu un decalaj de 13 zile faţă de calendarul oficial.

Capul Doloşman şi Cetatea Argamum

Situat lângă localitatea Jurilovca, Capul Doloşman este un abrupt stâncos ce domină malul Lacului Razelm, fiind singura faleză naturală din zona litoralului românesc al Mării Negre. O plimbare la Capul Doloşman asigură o minunată privelişte asupra lacului şi oferă posibilitatea vizitării Cetăţii Argamum, cea mai veche colonie grecească dintre Dunăre şi Mare.

Locuirea grecească a fost continuată de cea romană, începând cu secolul I. Arheologii au descoperit aici ziduri de incintă, patru basilici paleo-creştine, urme ale unor clădiri impozante, care arată că Argamum era un oraş roman prosper. Cetatea se întindea pe o suprafaţă impresionantă, de aproape o sută de hectare, din care cercetările arehologice au acoperit o mică bucată.

Din Jurilovca, turiştii pot merge în apropiere de Insula Bisericuţa, o colină calcaroasă prelungită în apele lacului cu o limbă de stuf (accesul pe insulă este interzis, fiind arie strict protejată), pentru a admira păsările şi în special călifarul alb, specie protejată.

Cercetările arheologice au evidenţiat faptul că în timpul locuirii cetăţii Argamum, pe această insulă a existat un castru, cu rol de apărare a cetăţii.

Enisala, cetatea Genovezilor

Cocoţată de un deal stâncos ce domină întreaga zonă, Enisala (situată în comuna Sarichioi) este una dintre cele mai frumoase cetăţi din România. Cetatea a fost construită în a doua jumătate a sec. al XIV-lea de către genovezi, deţinătorii monopolului navigaţiei pe Marea Neagră, pentru supravegherea traficului (Razelm era atunci un golg al mării).

Fortificaţia de la Enisala a făcut parte din reţeaua de colonii genoveze care îngloba Chilia si Likostomion, Cetatea Albă, Caffa, în sudul Crimeei. Între 1397-1416, Enisala a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. După cucerirea Dobrogei de către turci, în cetate s-a instalat o garnizoană militară otomană.

La jumătatea secului XV, cetatea a fost părăsită din cauza formării cordoanelor de nisip ce separă azi lacul Razelm de Marea Neagră.

Turiştii pot vizita aici şi Grota Zmeului, o mică peşteră ce a adăpostit, conform poveştilor locului, o făptură terifiantă care fura copiii din satele din jur, unde ajungea folosind un tunel ce trecea pe sub Lacul Babadag şi ieşea la Zebil. Povestea spune că Maica Domnului s-a milostivit de rugăciunile localnicilor şi a trimis o furtună puternică ce l-a omorât pe balaur. Pentru a se convinge că Zmeul a murit, Maica Domnului a coborât la cetate, iar urmele picioarelor ei se mai văd şi astăzi săpate în piatră, pe un deal din apropierea cetăţii. O altă variantă a legendei spune că Zmeul era de fapt apărătorul cetăţii, iar urmele lăsate în piatră sunt chiar ale lui.

Ce poţi face iarna la Jurilovca

De ce să vii iarna în Deltă? La această întrebare provocatoare a încercat să răspundă Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), prin organizarea unei excursii de documentare la care au participat jurnalişti din presa centrală şi dobrogeană, ce au experimentat un sejur în localităţile tradiţionale de pe malul complexului lagunar Razelm – Sinoe, cel mai mare lac din România.https://www.dezvaluiri.ro/vacanta-de-iarna-in-tinutul-rusilor-lipoveni-de-pe-malul-marelui-lac-video/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Duminică, 20 ianuarie 2019

De aici, poţi admira priveliştea unică a lacurilor Babadag şi Razelm, cu reţeaua lor complicată de canale, precum şi Pădurea Babadag.

Din Sarichioi şi Jurilovca, se pot face excursii până lângă insula Popina, un loc de popas important pentru păsările migratoare şi de cuibărit pentru călifarul alb.

Insula este cunoscută şi pentru că aici se găseşte şi una dintre cele mai veninoase specii de păianjen, numit şi văduva neagră.

Biserica de rit vechi şi cea de rit străvechi

Pentru ruşii lipoveni, credinţa şi ritualurile religioase sunt extrem de importante.

Din punct de vedere eclezial, ei aparţin de două structuri bisericeşti, Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi de Fântâna Albă, cu sediul la Brăila (care cuprinde, în Dobrogea, parohiile din: Slava Rusă, Slava Cercheză, Carcaliu, Ghindărești, Jurilovca, municipiul Constanța, 2 Mai, Cernavodă, Năvodari) şi Biserica Ortodoxă de Rit Străvechi (Tulcea, Sarichioi, Mahmudia, Slava Rusă, Slava Cercheză).

Locuri de cazare


Cazarea se poate face în Municipiul Tulcea, cu hoteluri deschise şi pe timpul iernii, dar turiştii pot sta şi la Mahmudia, Murighiol sau în satele de pe malul lacului Razelm Jurilovca şi Sarichioi. Oferta este mult mai generoasă pentru perioada primăvară-toamnă, cuprinzând pensiuni şi hoteluri şi din localităţile Enisala, Vişina şi Lunca. La Jurilovca funcţionează şi un modern camping de rulote, investiţie a primăriei.

Brandul deceniului: Turism de iarnă în Delta Dunării

Îi invităm pe toți să petreacă în sezonul de iarnă o vacanță superbă în Delta Dunării și în județul Tulcea şi am gândit o strategie în aceste sens, iar pentru implementarea ei este nevoie de toţi cei implicaţi în activităţile de turism şi în cele conexe, din Delta Dunării şi Dobrogea de nord, dar şi de agenţiile de turism. Asociaţia vrea să-i unească pe toţi, pentru promovarea noului concept care ar putea fi brandul deceniului şi cel mai important pariu câştigat cu turismul din România, adăugând sezonul rece la oferta deja existentă din Delta Dunării şi Dobrogea de nord” Cătălin Ţibuleac, președinte al AMDTDD.

„După opinia mea, asociaţia aceasta este extrem de utilă pentru creionarea unei viziuni unitare privind dezvoltarea integrată a turismului în Deltă și cred că prin promovarea tradiţiilor ruşilor lipoveni, dar nu numai, ci ale comunităţilor de rit vechi în general, oferta turistică se poate extinde calendaristic.

La perioada propice turismului deltaic (maioctombrie) se poate adăuga o lună de iarnă, începând cu Crăciunul pe nou şi până la Boboteaza pe rit vechi.

Acest lucru ar fi benefic pentru toți cei cu afaceri în turism dar și pentru promovarea zonei, bazându-se pe multiculturalitatea regiunii în care trăim” – Andrian Ampleev, deputatul comunităţii ruşilor lipoveni.

Oferta turistică din timpul iernii este deocamdată ceva mai mică, dar funcţionează în timpul sărbătorilor. De Crăciunul pe rit vechi şi de Anul Nou pe rit vechi o să găsiţi turişti în toate pensiunile, pentru că le plac aceste sărbători pe rit vechi. Îi atragem pe turişti cu obiceiurile noastre, cu tradiţiile religioase, care se păstrează în România doar în această zonă. Salut iniţiativa Asociaţiei de Management de a promova această zonă şi sper ca în 2019 să atingem rezultate şi mai bune”- Vitali Finoghen, primar Sarichioi.

Despre AMDTDD

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este o organizație neguvernamentală, cu personalitate juridică, înființată în luna aprilie 2018, cu scopul de a promova și de a dezvolta, pe termen scurt, mediu și lung, Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Membrii asociației sunt: Consiliul Județean Tulcea; Primăria Municipiului Tulcea; Primăria Comunei Jurilovca, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Tulcea, „Complex Delta” S.R.L; „Europolis” S.A. „Holbina – Trei Bibani” S.R.L.; „Navlomar Maritime” S.R.L., Complex Cormoran; Complex Egreta Hidroturism; Asociaţia Eco Delta Dunării, formată din: Complex Green Village; Green Delta Tour S.R.L.; Touring Delta S.R.L.; Ibis S.R.L.; Descoperă Delta Dunării S.R.L.; Compania de Turism S.R.L. Ivan Patzaichin; Eden Travel Partener SRL; Hotel Delta Est – Sulina; Asociația operatorilor din agricultura ecologică „Bio România” – filiala Tulcea.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top