Ştiri

USR – opoziție sau circ în Parlamentul României?

Din 11 decembrie 2016, în Parlamentul României a apărut o nouă forță politică, Uniunea Salvați România, aleasă de aproximativ 9% din cetățenii care și-au exercitat dreptul de vot. Tot de atunci, opinia publică a văzut un „altfel” de mod de a face opoziție la PSD+ALDE.
Deși nu e principalul partid de opoziție din România, USR a reușit în cursul anului 2017 prin anumite manifestări publice să facă să se vorbească foarte mult despre acest partid, parlamentarii Uniunii fiind foarte vocali și vizibili în media românească și pe rețelele sociale.

Întrebarea firească după un an de reprezentare USR în parlamentul României este: USR face opoziție sau circ politic?
Dacă ne uităm la toate manifestările lor: filmări cu telefonul mobil și transmisii live pe Facebook din ședințe, scandări, videoproiectoare aduse în plen, pancarte, foi cu diferite mesaje, boxe pentru difuzarea de muzică în cadrul comisiilor, prezența în stradă la manifestații, boicotarea anumitor ședințe în plen și multe altele, ne întrebăm dacă așa arată noul model de opoziție politică și dacă electoratul își schimbă preferințele în ceea ce privește modul de a se da „bătălii” politice.

Să rememorăm câteva dintre acțiunile „șocante” ale USR din ultimul an:

Înaintea votului final pe cea de-al treilea proiect de modificare a Legilor Justiției, joi, 21 decembrie, senatorii USR le-au împărțit colegilor senatori de la PSD, ALDE și UDMR câte un exemplar din ”Ferma Animalelor” și ”1984”, de George Orwell.
„Unii le-au acceptat, alții au refuzat, iar alții, pur și simplu, au aruncat cărțile pe jos, apreciind că un astfel de cadou ar fi o… jignire! Printre senatorii care au aruncat cărțile pe jos este și doamna Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației!”, spun reprezentanții USR.

Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj a mâncat din gunoaie: „Când am ieșit din plen, am fost intrigat de cantitatea mare de PET-uri aruncate la coș. Așa că am luat decizia de a nu mai cumpăra PET-uri și să vin cu propriul flacon la lucru (dintr-acela clasic de alergare). Apă îmbuteliată nu îmi iau oricum de mult și mi se pare oricum un viol la adresa logicii a cumpăra apă în acest fel. Apoi, am decis să nu mai folosesc vesela de plastic cu care ești servit în parlament, de care sunt pline coșurile în jurul bufetelor, și să mi-o aduc pe cea de acasă. În coșul de gunoi, era și o pungă cu sărățele pe jumătate plină. Am luat-o din coș și am mâncat sărățelele”, scria pe site-ul filialei Cluj, deputatul.

Stelian Ion, deputat USR de Constanța, a dus o boxă cu el pentru a le pune membrilor comisiei conduse de Florin Iordache muzică de Bach și Requiem de Mozart.”Domnule președinte, această comisie este o mascaradă. V-am rugat la început să suspendați ședința și reluam după plen. Dumneavoastră vă comportați ca și cum nu am exista. Mascarada trebuie să fie însoțită de note muzicale. În seara asta o să ascultam Bach”, spunea parlamentarul.

Cosette Chichirău, deputat USR, spunea în timp ce filma în sala de plen, despre deputatul PSD Cătălin Rădulescu: „Ia uitați-l! Râde ca porcul. S-a îngrășat. A mai furat ceva. Îi dau ăștia mâncare pe unde se duce. Ce vesel e. El râde în timp ce justiția este dinamitată. Parlamentul României este plin de hoți. Dragnea ar vrea și el să zâmbească, dar nu poate. Este un pic strâns. Abia așteaptă această lege a răspunderii magistraților. Ce n-au putut să facă prin OUG 13, iată că fac acum. Dinamitează total justiția fără nicio problemă. Iată ce se întâmplă fără nicio rușine.”

Cosette Chichirău, deputat USR, are un schimb de replici cu senatorul PSD Șerban Nicolae în 6 decembrie când se discuta statutul magistraților: Cosette Chichirău: Hoții sunt în fruntea Parlamentului. Șerban Nicolae: Asta nu are nicio meserie. E o asistată social. Cosette Chichirău: Penalii ne conduc. Șerban Nicolae: Doamnă, penală este mama care v-a făcut așa nesimțită. Șerban Nicolae: Dvs sunteți atât de proastă… Este incredibil ce spuneți. Demonstrați-mi că am fost șofer. Ia căutați! Cosette Chichirău: Avem poze. Șerban Nicolae: Poze?CV-ul e în poze? Eu am o poză în care dvs. faceți sex anal, acum ce să facem?

Ce spune PNL: „Voi apreciaţi cum trebuie făcută opoziţia”

Principalul partid de opoziție, PNL, a continuat să-și arate nemulțumirile cu privire la deciziile PSD+ALDE în modul clasic al politicienilor români, fără a recurge la ceea ce s-ar putea numi „circ”. De cele mai multe ori, mesajul liderilor PNL a fost că așa se face opoziție constructivă și că electoratul singur trebuie să aleagă ce mod de manifestare îl reprezintă. Desigur, cele mai multe bătălii ale declarațiilor dintre USR și PNL se poartă pe Facebook.

Raluca Turcan a postat pe Facebook chiar în timpul sedinței în plen pe legile justiției: „Pe cel mai important aspect din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, PSD a dat lovitura de graţie, USR făcea poze la balcon şi se lupta cu PNL, PNL a votat împotrivă. Voi apreciaţi cum trebuie făcută opoziţia!”

Preşedintele TNL, deputatul Mara Mareş susținea la începutul lunii decembrie că „PNL va continua să facă opoziţie metodică, serioasă, argumentată şi civilizată şi nu pot fi de acord cu modelul promovat de USR în Parlamentul României, deşi circul de la şedinţa de ieri le poate aduce un anumit grad de simpatie publică”

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top