Litoralul românesc

Unde sunt banii europeni?

Primarii din Constanţa au proiecte eligibile, dar… nefinanţabile

Primăriile din judeţul Constanţa se află într-o situaţie, puţin spus,  stupidă. Statisticile, sondajele şi declaraţiile specialiştilor europeni ne trag de urechi din cauza faptului că România nu a fost în stare să absoarbă decât foarte puţine procente din totalul fondurilor europene nerambursabile, destinate dezvoltării societăţii româneşti din mediul rural. Cu toate acestea, primarii constănţeni se confruntă cu o situaţie total nejustificată: proiectele întocmite pentru obţinerea fondurilor europene sunt declarate eligibile, dar… nefinanţabile!

Un articol de Andreea PAVEL

Ministerul nu dă explicaţii

Un exemplu îl constituie Primăria comunei Tortoman care a depus în anul 2008 un proiect în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în baza Ordonanţei 7, pe Măsura 322. În luna mai a anului 2009, primarul Lucian Chitic a primit un răspuns de la Ministerul Dezvoltării prin care era informat că proiectul a fost declarat eligibil, dar… nefinanţabil. Reprezentanţii ministerului nu şi-au motivat răspunsul, ci au menţionat că, din cauza lipsei banilor (?!), proiectul nu poate fi finanţat momentan, ci «în sesiunea următoare», despre care nimeni, cu exactitate, când va fi. Intrebările care se ridică sunt următoarele: Unde sunt banii europeni?  Cum este posibil să se vorbească despre lipsa banilor, în condiţiile în care România a fost muştruluită pentru că nu a fost în stare să acceseze decât o foarte mică parte din banii europeni nerambursabili? Unde se blochează proiectele? Ce interes au liderii politici ca unele proiectesă primească finanţare şi altele nu, atât timp cât există bani «pentru toată lumea»?
Acestea fiind zise, Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice, editor al ziarului DEZVĂLUIRI va trimite o adresă în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, prin care va adresa câteva întrebări Ministerului Dezvoltării, pentru a clarifica discrepanţele dintre ceea ce vedem la televizor despre aşa zisa incompetenţă a primarilor de a accesa fonduri europene şi răspunsurile pe care aceştia le primesc de la ministerele României. Vom reveni!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top