Actualitate

Un vis mai vechi al copiilor din comuna Pantelimon, județul Constanța, a fost îndeplinit

Nimic nu-i bucură mai mult pe elevii care învață la Școala Gimanzială Nr 1 Pantelimon din județul Constanța decât terenul nou de baschet! Însă, în urma unei investiții de 70.000 euro, Asociația BookLand, cu ajutorul Partenerilor și al Primăriei Pantelimon, le-a oferit mult mai mult: o școală complet renovată la interior și exterior, dotată cu mobilier modern, cu toalete optimizate, alei pavate și arbuști decorativi plantați chiar de copii!

Prin programul asociației de ”Renovare școli în mediul rural”, sub motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, în 2020-2021, 37 de școli din satele României au devenit locuri în care deja peste 7.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta pe lista de renovare au fost adăugate încă 30 școli (dintre care 15 sunt finalizate, alte 13 se află în plin șantier, iar în decembrie se demarează ultimele 2) situate în 22 județe! Fără granturi europene, pur și simplu mobilizând sute de companii să contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994), dar și motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice. Astfel se vede puterea și determinarea mediului privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient în ceea ce privește cheltuielile.

„Ne bucurăm că în acest an școlar am reușit să îndeplinim un vis al întregii comunități și anume renovarea școlii vechi și realizarea terenului de baschet, teren care era plin de gropi iar elevii îl ocoleau în zilele ploioase de vară și pe care își făceau derdeluș în zilele geroase de iarnă! Cred că le va fi dor de locul preferat de joacă din timpul iernii, dar suntem mândri că datorită eforturilor comune dintre conducerea școlii, Asociația BookLand, Primăria și Consiliul Local, un vis a devenit realitate!” – Georgiana Dedu, Director Școala Gimnazială Nr 1 Pantelimon

„Exteriorul școlii era degradat, plăcile de pe soclu erau sparte sau lipsă, pereții clădirii – atât la exterior, cât și la interior – necesitau reparații și zugrăveli urgente, iar tavanul școlii purta urmele infiltrațiilor de apă anterioare. Am început șantierul cu construcția terenului de baschet. În timp ce se pregătea platforma de beton, am găsit și o soluție ingenioasă de a colecta apa de ploaie prin burlane pentru a împiedica scurgerea apei de pe acoperiș pe gazonul sintetic al terenului, căci l-ar fi deteriorat în timp. Apoi am trecut la reparații și zugrăveli. Cele două toalete au fost optimizate cu uși despărțitoare și plăci faianță. Iar tavanul casetat a fost înlocuit sau completat unde trebuia. În curte s-au montat pavele și borduri și au fost plantați arbuști decorativi!” – Mădălina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociația BookLand 

Transformarea Școlii Gimnaziale Pantelimon a fost posibilă în principal datorită Primăriei Pantelimon care a contribuit la renovarea acestei școli prin acoperirea integrală a costurilor de manoperă renovare școală & construcție “fundație” teren sport! Autorității locale i s-au alăturat companii care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: Decathlon România, SolExpert Group, Elis Pavaje, Leroy Merlin, MaxBet, Pepiniera „Grădina Verde”, Sipex Company, Masterplast și Atip Design. Asociația BookLand le mulțumește și partenerilor loiali care susțin necondiționat acest demers educațional: Unicredit Consumer Financing, Titan Machinery România, Turbomecanica, Arkema, Profi, Viva Credit, Rehau, Asevi.

În România secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea sau chiar viața în pericol atât lor, cât și profesorilor. Iar acolo unde autoritățile nu pot sau nu vor să facă ceva în acest sens, norocul vine din partea Asociației BookLand care militează pentru dreptul la educație al copiilor renovându-le școlile. În 2023, asociația plănuiește să renoveze școli situate în ultimele 8 județe rămase „neacoperite”: Alba, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Satu Mare, Sălaj și Timiș. Și pentru că BookLand își dorește să vină cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metodă de predare și conținut), începând de anul viitor se va concentra și pe construcția primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală. O școală 100% modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă GRATUIT la dispoziția copiilor din satele și comunele României, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de învățământ profesional dual.

Toți cei care le împărtășesc viziunea se pot alătura demersului Asociației BookLand donând 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin întâlnirile BookLand Evolution care facilitează tinerilor discuții inspiraționale cu mentori cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care oferă tinerilor un mix echilibrat de activități educaționale & distracție în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor – inițiativă care acordă copiilor defavorizați din mediul rural o șansă reală la o educație de calitate! Adio igrasie și mucegai, băncuțe rupte, uși/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasă și WC în spatele școlii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand a reușit în ultimii 3 ani să aducă schimbarea în 67 școli.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top