Fără categorie

UE şi Coreea de Sud semnează un acord de liber schimb

Comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht, ministrul de externe al Belgiei, Steven Vanackere, care reprezintă preşedinția Consiliului Uniunii Europene (UE), şi ministrul coreean al comerțului, Kim Jong-hoon, au semnat astăzi un acord de liber schimb (ALS) între UE și Coreea de Sud. Acest ALS este cel mai ambiţios acord comercial negociat vreodată de UE şi primul cu o ţară asiatică. Semnarea de astăzi semnalează un pas important pe calea punerii sale în aplicare şi reprezintă unul dintre principalele evenimente ale summitului UE-Coreea care se desfăşoară astăzi la Bruxelles.

„Acordul dintre UE şi Coreea de Sud marchează o realizare semnificativă în îmbunătăţirea legăturilor noastre comerciale. El va oferi un impuls real creării de locuri de muncă şi creşterii economice a Europei în această perioadă critică. Acest acord cuprinzător și inovator reprezintă un punct de referinţă pentru ceea ce dorim să obţinem în alte acorduri comerciale”, a declarat comisarul De Gucht. „Abordarea bar…

Comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht, ministrul de externe al Belgiei, Steven Vanackere, care reprezintă preşedinția Consiliului Uniunii Europene (UE), şi ministrul coreean al comerțului, Kim Jong-hoon, au semnat astăzi un acord de liber schimb (ALS) între UE și Coreea de Sud. Acest ALS este cel mai ambiţios acord comercial negociat vreodată de UE şi primul cu o ţară asiatică. Semnarea de astăzi semnalează un pas important pe calea punerii sale în aplicare şi reprezintă unul dintre principalele evenimente ale summitului UE-Coreea care se desfăşoară astăzi la Bruxelles.

„Acordul dintre UE şi Coreea de Sud marchează o realizare semnificativă în îmbunătăţirea legăturilor noastre comerciale. El va oferi un impuls real creării de locuri de muncă şi creşterii economice a Europei în această perioadă critică. Acest acord cuprinzător și inovator reprezintă un punct de referinţă pentru ceea ce dorim să obţinem în alte acorduri comerciale”, a declarat comisarul De Gucht. „Abordarea barierelor netarifare în calea comerţului internaţional, mai dificil de înlăturat, poate reduce costurile tranzacţiilor comerciale la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât eliminarea taxelor la import.”

Comisia Europeană și Coreea de Sud au parafat textul ALS la 15 octombrie 2009. De atunci, textul acordului a fost tradus în coreeană și în 21 de limbi UE. Toate statele membre ale UE au semnat ALS înaintea ceremoniei oficiale de semnare de astăzi.

Data aplicării provizorii va fi 1 iulie 2011, cu condiţia ca Parlamentul European să își dea consimţământul asupra ALS și ca regulamentul Parlamentului European și al Consiliului prin care se pune în aplicare clauza bilaterală de salvgardare a ALS între UE și Coreea de Sud să fie în vigoare. Statele membre ale UE vor trebui, la rândul lor, să ratifice acordul în conformitate cu propriile legislaţii și proceduri.

Un studiu estimează că acordul va genera noi tranzacţii comerciale de bunuri şi servicii pentru UE în valoare de 19,1 miliarde EUR; un alt studiu calculează că schimburile comerciale între UE şi Coreea de Sud pentru următorii 20 de ani vor creşte mai mult de dublu faţă de scenariul în care ALS nu ar fi existat. Acordul va elimina, practic, toate taxele de import între cele două economii, precum şi numeroase bariere netarifare. Exportatorii de bunuri industriale şi agricole din UE către Coreea de Sud vor fi scutiţi de plata tarifelor. După ce taxele vor fi eliminate complet, exportatorii UE vor economisi anual 1,6 miliarde EUR. Jumătate dintre aceste economii se vor aplica deja în ziua intrării în vigoare a acordului.

ALS va deschide, de asemenea, noi căi de acces pe piaţă pentru servicii şi investiţii şi va aduce progrese importante în domenii precum proprietatea intelectuală, achiziţiile, politica în materie de concurenţă şi comerţ, precum şi în dezvoltarea durabilă.

Context

Schimburile comerciale între UE și Coreea de Sud valorau aproximativ 54 de miliarde EUR în 2009. UE se află în prezent în deficit faţă de Coreea de Sud în comerţul cu bunuri, chiar dacă tendinţele sugerează că piaţa coreeană oferă un potenţial de creştere semnificativ. Pentru mărfuri precum substanţe chimice, produse medicamentoase, piese auto, utilaje industriale, încălţăminte, echipament medical, metale neferoase, fier și oțel, piele și blănuri, lemn, produse ceramice şi sticlă, UE înregistrează un excedent comercial puternic. În acelaşi timp, pentru produse agricole, Coreea de Sud reprezintă una dintre cele mai valoroase pieţe de export din lume pentru fermierii din UE, cu vânzări de peste 1 miliard EUR. În ceea ce priveşte serviciile, UE are un surplus de 3,4 miliarde EUR în relația cu Coreea de Sud, cu exporturi de 7,8 miliarde EUR în 2008 și importuri de 4,4 miliarde EUR.

În ceea ce priveşte tarifele, Coreea de Sud și UE vor elimina 98,7 % dintre taxe, în valoare comercială, atât pentru produse industriale cât și agricole, în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a ALS. La finalul perioadelor tranzitorii, taxele vor fi eliminate pentru aproape toate produsele, cu câteva excepţii în sectorul agricol. Aceasta este cea mai ambițioasă extindere comercială realizată vreodată într-un ALS negociat de către UE.

Pentru informaţii suplimentare

Notă privind ALS UE-Coreea de Sud – click aici

Zece beneficii-cheie ale ALS UE-Coreea de Sud – click aici

Comerțul UE-Coreea de Sud – click aici

Textul acordului – click aici

Elemente-cheie ale acordului: „Ghid de lectură rapidă ALS UE-Coreea de Sud” – click aici

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top