Fără categorie

Tusac a plătit oameni să mă urmărească. Trimitea poze cu mine şi Iorguş, la PNL, ca să mă compromită

Interviu cu Viorel Oleniuc, recent exclus din PNL Mangalia

“Cred că şi Nelu Mincă îl bate pe Tusac, dacă sondajele sunt făcute corecte. Şi nenea Ion din colţul străzii îl bate pe Tusac, în Mangalia. Dar totul se decide la judeţ, deci în funcţie de cum se înţeleg la judeţ”.

“Cred că am fost victima unor înţelegeri pe sub masă între lideri ai PNL şi PSD. Deci lui Tusac i s-a creat culoarul perfect, pentru că nu va avea contracandidat în interiorul USL”

Zanfir Iorguş (PDL) – „De departe e favoritul Mangaliei, de departe e cel mai competent şi dacă n-ar fi problema că sunt acuzat de pro-iorguşism, aş putea spune mai multe. Dacă eu nu voi candida şi voi fi pus în situaţia de a-l susţine pe Tusac sau Iorguş, îl voi susţine 100% pe Iorguş.”

Dezvăluiri: Cum aţi fost exclus din PNL? Din ce cauză şi în ce context?
Viorel Oleniuc: Pot să spun că excluderea a venit în mod firesc faţă de atitudinea pe care am avut-o în ultimele luni vizavi de două probleme majore legate de USL. O dată prin faptul că încă de când s-a înfiinţat această uniune, eu am avut oarecare rezerve vizavi de oportunitatea înfiinţării înainte de alegerile parlamentare. Am avut şi mai mari rezerve vizavi de faptul că uneau pre-electoral două partide net diferite şi, mai mult, ştiam condiţia noastră, a unor politicieni din teritoriu, care aveam mari probleme, de ani de zile, cu foşti adversari. Atât timp cât eu, trei ani de zile, am fost opozant categoric faţă de Tusac, care este preşedintele PSD Mangalia, şi am avut întotdeauna declaraţii vizavi de faptul că nu se poate colabora cu el şi nu voi colabora niciodată şi nu voi face parte din nici o structură politică comună cu el, era evident că nu puteam să mă schimb pentru că a apărut această uniune social-liberală care mă obliga să uit tot ce a fost şi să particip, de acum înainte, la acest joc politic.

DZV: Cât a contat diferenţa de doctrină şi cât a contat persoana Claudiu Tusac?
V.O.: E bună întrebarea, iar eu nu mi-am pus-o niciodată. Spun că e o întrebare bună pentru că acum îmi dau seama că la decizia asta a contat în egală măsură şi factorul politic, doctrinele diferite de care vorbeam mai devreme, dar şi problema locală legată de Claudiu Tusac. Eu am fost considerat mereu un liberal categoric. Înainte de înfiinţarea USL se spunea că sunt un liberal radical, în sensul bun. Dar, în toate poziţiile pe care le luam, deciziile mele sau votul meu, erau legate de doctrina liberală şi nu am fost subiectiv, fără să fiu influenţat de eventuale câştiguri materiale sau jocuri politice. Este şi motivul pentru care am fost rugat să merg la o întâlnire cu Crin Antonescu. Se semnase de două săptămâni acordul USL şi am fost rugat să merg tocmai pentru a-i exprima domnului preşedinte şi punctul meu de vedere. Nu sunt singurul exponent care spune că nu este bine să se semneze un astfel de protocol.

DZV: Aţi fost victima unor înţelegeri pe sub masă între lideri ai PNL şi PSD?
V.O.: Cred că da. Spre exemplu, atunci când s-a făcut un sondaj adevărat, înainte cu trei săptămâni de semnarea USL, am ieşit în faţa lui Tusac şi în faţa colegilor mei.

DZV: Care era ordinea?
V.O.: Din ce am văzut, de la judeţ, era Iorguş pe primul loc, fără discuţii, apoi eu şi Tusac. În acel sondaj a apărut în schimb ceva care nu se potrivea cu Mangalia: faptul că PNL la nivel politic, parlamentar, ar fi fost votat în proporţie de aproape 29%, deşi noi n-am depăşit niciodată mai mult de 15%, deci mi s-a părut cumva ciudat. Atunci mi s-a spus că partidul e prea în faţă şi eu în spate, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Întotdeauna eu am ieşit înaintea partidului. De la 10%-13% să treci la 29%, brusc, nu se putea.

DZV
: Credeţi că rezultatele au fost trucate?
V.O.: Hai să spunem că a fost ok, nu l-am contestat. Dar faptul că de la declaraţiile imediat următoare, când Dragomir afirma că va avea un candidat PNL la Mangalia, să apară o tăcere bruscă, când n-a mai apărut nicio declaraţie a lui Dragomir sau a cuiva din Biroul Judeţean, ba mai mult, să se vorbească de Tusac şi ce bine conduce el Mangalia, mi-a ridicat nişte semne de întrebare. Nu cred că se va descoperi luna aceasta un viitor candidat al PNL, care în două luni să-l bată pe Tusac, pentru că nu există notorietate, trebuie să îl inventezi, popularizezi. Deci lui Tusac i s-a creat culoarul perfect, pentru că nu va avea contracandidat.

DZV: Sunt persoane din PNL care spun că aţi fost exclus din PNL şi pentru că eraţi prea apropiat de Zanfir Iorguş…
V.O.: Dacă aş fi făcut treaba asta, cu siguranţă acum eram în PDL sau aş fi transmis mesaje din când în când că pot ajunge în orice partid, sau ar fi făcut-o şi Iorguş spunând că se bucură că Oleniuc nu mai e acolo şi îl aşteptăm în PDL. Or, dacă urmăriţi declaraţiile mele în presă sau pe blogurile din Mangalia, afirm că eu nu voi face niciodată parte din PDL sau UNPR.
Aceasta este o diversiune, susţinută de vreo trei ani de Tusac, dusă până la nivelul Ludovic Orban sau Călin Popescu Tăriceanu, oameni la care Tusac ducea dosare în care eram fotografiat că beam o bere cu Iorguş sau cu alte persoane din Mangalia. Lui Orban i-a venit un consilier personal ca să îi spună din partea lui Tusac, că eu sunt omul PDL.  
DZV: Vreţi să spuneţi că primarul Tusac plătea oameni să vă urmărească??
V.O.: Da! Are oameni plătiţi din banii primăriei, care se ocupă de astfel de lucruri, mai scriu şi pe blogul lui. A trimis şi fotografii de la sediul PNL, ca să argumenteze faptul că eu votez împotriva lui pentru că sunt omul lui Iorguş, care conduce din umbră. Era singura acuză pe care putea să mi-o aducă. Altfel nu putea să argumenteze de ce eu şi consilierii PNL votăm împotriva lui. Şi-atunci a spus că Iorguş ne susţine. Deci el merge pe placa asta, contrar poziţiei mele de independent. Am două contra-argumente: acum trei ani, în turul doi l-am susţinut pe Tusac, nu pe Iorguş. Şi dacă eram atât de bun prieten cu Iorguş, sau de supus sau de legat economic de el, cu vreo şmecherie de orice fel, nu îl susţineam pe Tusac. În timp ce marea parte a PNL era mai mult pro-PDL decât pro-PSD. Deci din prisma asta, l-aş fi susţinut pe Tusac să-l dăm jos pe Iorguş pentru ca după două luni să spun că devin independent? Nu se leagă… Gândiţi-vă ce-ar fi fost dacă eu îl susţineam pe Iorguş, atunci. Deci timpul va demonstra foarte repede, că eu nu intru în PDL, nu mă regăsesc în acest partid. Dacă aveam nevoie de ei, mă duceam demult. Nu îmi trebuie un partid care acum e o piatră de moară la piciorul oricărui candidat. Dacă am vreo perspectivă şi voi intenţiona să candidez la Primăria Mangalia va fi de o mie de ori mai bine independent, decât în PDL, ca să iau povara guvernării pe care o are acum PDL. De ce aş face treaba asta?

DZV: Vreţi să spuneţi că veţi candida independent?
V.O.: N-am afirmat asta. Voi lua această decizie numai după ce voi discuta cu toţi colegii mei şi cu cei despre care sper să mă sprijine în campania electorală şi să văd dacă am şi resurse financiare. După principiul american: dacă pot susţine programul pentru Mangalia şi am resurse financiare pentru campanie şi proiectele pentru oraş, atunci da, voi candida. În ce priveşte programul pentru Mangalia, mă refer la facilităţi legate de taxe şi impozite, încurajarea investiţiilor şi investitorilor în oraş etc.

DZV: Vă bazaţi în primul rând pe investitorii din zonă?
V.O.: Categoric. Şi nu numai pe cei economici. Eu nu am mijloace financiare, să mă susţin în campanie. Exclus. Nici nu se pune problema.

DZV
: Dar când spuneţi „colegii mei”, vă referiţi la foştii colegi din PNL?
V.O.: O parte din colegii mei înseamnă şi colegi pe care i-am cunosc în viaţa politică şi au fost şi în PSD, PNL, PRM, mai multe formaţiuni, cu care sunt în relaţii bune şi care au spus că îmi pot acorda un sprijin, ca independent. Am deja patru campanii pe care le-am trecut, sunt tăbăcit bine, nu mă mai poate impresiona nicio fiţuică despre mine. Şi am argumentul celor trei ani în Primărie, în care Claudiu Tusac a fost un duşman al meu şi care m-a căutat şi-n gaură de şarpe ca să vadă ce-am făcut şi ce n-am făcut.

DZV: Aveţi vulnerabilităţi la nivel de imagine?
V.O.: Nu. Doar zvonurile lansate de el atunci, că din cauza mea s-a vândut spaţiul din curtea spitalului. Iar eu am argumente şi dovezi că nu este aşa. Ba mai mult, eu m-am opus extinderii. După aceea, legat de pădurea Comorova. Vă amintiţi că am participat la camania iniţiată de voi, ziarul Dezvăluiri şi Mare Nostrum şi m-am opus tăierii pădurii. Am promis că voi anula PUZ-ul şi mi-am respectat promisiunea. El a avut interes acolo şi a dat în mine în continuu să mă termine, să dispar de-acolo, ca să poată să-i aprobe, dar bineînţeles că n-a putut să facă.
Eu pot să demontez orice acuză la adresa mea, pentru că nu am nicio treabă. S-a mai spus că am vile, case, în Belgia, că sunt şeful homosexualilor din Mangalia… Astea sunt singurele lor chestii. Nu au găsit nimic altceva la adresa mea. Doar închipuirile astea.

DZV: La ce mişcări politice trebuie să ne aşteptăm la Mangalia, în perioada pre-electorală?
V.O.: Este evident că cei care vor influenţa campania şi viitorul primar sunt cele două linii: USL şi PDL, pentru că există Zanfir Iorguş, altfel nu se punea problema. Cât despre USL, erau trei variante posibile: Eu de la liberali, Mincă de la PC, iar Tusac de la PSD. Din trei, eu am fost eliminat. A rămas Mincă şi Tusac. Nu ştiu ce forţe va avea Mincă la nivel judeţean. Eu cred că şi Nelu Mincă îl bate pe Tusac, dacă sondajele sunt făcute corecte. Şi nenea Ion din colţul străzii îl bate pe Tusac, în Mangalia. Dar totul se decide la judeţ, deci în funcţie de cum se înţeleg la judeţ. Deci pe Tusac îl văd câştigător de-acum pentru că îl cunosc pe Mincă şi nu va face niciodată campanie pentru Tusac. Deci rămâne să se stabilească de la judeţ un candidat USL.

DZV: Credeţi că Zanfir Iorguş va candida sau va găsi pe altcineva?
V.O.: Va candida cu siguranţă dacă nu va găsit un alt candidat credibil din partea PD-L. N-ai voie, ca om politic, să nu-ţi asumi responsabilitatea când ai şanse să câştigi primăria din Mangalia. Mai ales că oamenii din Mangalia văd revenirea lui Iorguş posibilă. Toate sondajele, de trei ani încoace, arată că Iorguş nu scade sub 30%. Dar eu cred că îşi doreşte mai mult Parlamentul decât Primăria. Chiar cred chestia asta.

DZV: Caracterizaţi în câteva cuvinte principalele personaje politice din Mangalia.

Claudiu Tusac (PSD) – Duşmanul meu, incompetent, duşman al Mangaliei, cu un grad de cultură submediocru, un învrăjbitor, spirit de securist notoriu, parvenit numai din afaceri la limita legii. Va avea de dat mulţi ani de zile explicaţii pentru abuzuri şi distrugerea bugetului local. Este cel mai urât personaj politic care a populat Primăria, Consiliul Local şi viaţa Mangaliei. Nici dacă candidează singur, nu are nicio şansă.

Zanfir Iorguş (PDL) – De departe e favoritul Mangaliei, de departe e cel mai competent şi dacă n-ar fi problema că sunt acuzat de pro-iorguşism, aş putea spune mai multe. Dacă eu nu voi candida şi voi fi pus în situaţia de a-l susţine pe Tusac sau Iorguş îl voi susţine 100% pe Iorguş.

Nelu Mincă (Partidul Conservator)
– Un sufletist, un om pe care îl cunosc şi îl respect, care şi-a depăşit eticheta pusă de alţii. Care a demonstrat că, fiind primar pentru o lună, ştie cum să formeze o echipă şi cum să lucreze, a fost marele câştigător în imagine pe care l-a dat mandatul ăsta. Şi ca viceprimar, la fel. Are dezavantajul că nu e sprijinit de o parte din PSD şi o parte din PNL. Are şanse mai mari decât Filimon, dar nu mai mari decât Iorguş şi Tusac.

Constantin Filimon (Partidul Poporului) – Este o lichea politică, este un om care a reuşit să demonstreze încă o dată că nu se poate avea încredere în cuvântul lui, un om al oportunismului total, un om care nu ştie decât să găsească o soluţie de parvenire politică şi e angrenat în jocuri economice dependente de primărie. Din punctul meu de vedere e greu de crezut că ar mai lua şi 1000 de voturi.

A consemnat Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top