Litoralul românesc

Turismul în Deltă, de trei ori mai scump decât vacanţele în străinătate

 

Trei zile de pescuit în Deltă, la preţul a două săptămâni de plaja la Marea Mediterană

Preţurile practicate de agenţiile de turism pentru Delta Dunării rivalizează cu cele aferente unei vacanţe exotice. Majoritatea pachetelor turistice de pescuit, ornitologie şi plimbări cu barca (principalele activităţi din Deltă), plus cazarea aferentă şederii, au costuri de sute de euro. O noapte petrecută la un hotel din Dunavăţ sau Crişan costă cât un sejur în Grecia sau Turcia, iar o excursie la pescuit pe canalele deltaice te poate lăsa cu buzunarele goale. Deşi Dunărea e luată cu asalt de turiştii la cort, agenţiile se comportă de parcă Delta ar fi o destinaţie de lux, gen Monaco. Acest fenomen nu este cunoscut, sau nu interesează pe oficialii din Ministerul Turismului, care, însă, au o sumedenie de idei şi de proiecte fanteziste pentru Delta Dunării.
Încet, dar sigur, Delta Dunării a reuşit să intre în atenţia agenţiilor de turism. Apariţia ofertelor de turism în Deltă a produs potenţialilor clienţi un mic şoc, pentru că aceştia au avut surpriza să descopere că două-trei zile în paradisul deltaic costă la fel de mult ca un sejur în străinătate. În timp ce tour-operatorii din Mediterana, sau din Europa de Vest, reduceau preţurile pentru a atrage clienţii speriaţi de criză, Delta se vindea la preţ de caviar! Astfel s-a ajuns ca, în vara aceasta, 5-6 zile de cazare la un hotel din Corfu să coste cât o excursie de o zi în Delta Dunării.

Un articol de Răzvan PETRE

 

Pescuit, doar pentru milionari

Când spui Delta Dunării, spui pescuit. Aceasta este principala activitate turistică şi principalul motiv pentru care zeci de mii de turişti, români şi străini, vin în Deltă în fiecare an. Nu e de mirare, aşadar, că  mai toate agenţiile de turism din Tulcea au în ofertă excursii de pescuit. Tarifele practicate sunt, însă, foarte costisitoare. Ofertele pleacă de la 20 de euro pentru ora de pescuit (în cazul escapadelor de câteva ore). Urmează ofertele pentru excursii de mai multe zile, care au preţuri între 150 şi 200 de euro pe zi (pentru grupuri mici). Aceste oferte nu includ, printre altele, micul dejun şi cina, care trebuie plătite separat. În topul calităţii serviciilor (dar şi al preţurilor), sunt excursiile cu hoteluri plutitoare. Majoritatea acestor oferte se bazează pe grupuri organizate, ceea ce este echivalent cu închirierea de către aceste grupuri a hotelurilor. În funcţie de mărimea grupului, dar şi de luxul oferit de hotelul plutitor, preţurile variază între 60 şi 150 de euro/persoană/zi. La care se mai adaugă închirierea (cvasi-obligatorie) a bărcilor de pescuit, la preţuri de 100-200 de lei pe zi. Una din cele mai interesante oferte este o excursie de 6 zile la pescuit, ce include 5 nopţi de cazare cu pensiune completă, ghid şi bărci închiriate, totul la incredibilul preţ de 221 de euro/persoană. Programul, însă, lasă de dorit: în prima zi se soseşte, în a doua zi „se tatonează terenul”, iar în ultima zi singurul eveniment este plecarea. Deci cele 6 zile de pescuit în Deltă sunt, de fapt, doar trei!

Delta… lux!

Cum pescuitul nu este singurul lucru pe care îl poţi face în Deltă, tour-operatorii tulceni au venit în întâmpinare turiştilor cu oferte variate. Un weekend de fotografiat natura, ce include ghid, barcă şi două zile de Deltă poate fi rezervat pentru 800 de lei/persoană. Plimbările în canoe şi excursiile diverse pleacă de la 60 de euro/zi, fiind prinse în pachete turistice de 6-10 zile (preţ total 400-600 de euro). Întrucât ghizii ornitologi sunt greu de găsit, pachetele de profil sunt cele mai scumpe. Astfel, 10 zile de căutat, admirat şi fotografiat păsări (din care doar 7 se merge efectiv pe teren) costă 600-700 de euro.
Dacă activităţile sunt al naibii de scumpe, costul cazării în Deltă este unul cât-de-cât decent. Tarifele pleacă de la 100 de lei/noapte (vile şi pensiuni turistice autorizate), respectiv 200 lei/noapte (hotel). Evident, vara preţul este mai mare cu câteva zeci de lei. Din păcate, însă, aceleaşi hoteluri care te cazează cu 50 de euro în regim de 4 stele îţi oferă excursii banale, la preţuri de lux. Astfel, o excursie de o zi la Sulina se taxează cu cca 20 de euro, ea incluzând o oră de plimbare cu barca (dus-întors), un tur de o oră prin oraşul Sulina şi cateva ceasuri.. de timp liber.

Mergem în Deltă, sau în Delta Nilului?

Dacă intenţionaţi să plecaţi zilele acestea într-un concediu în Deltă, poate nu ar strica să vă mai gândiţi un pic. Veţi ajunge rapid la concluzia că puteţi merge în Egipt, unde să vedeţi piramidele, să faceţi plajă la Marea Roşie, să faceţi croaziere pe Nil şi în Delta Nilului, la acelaşi preţ cu o ieşire de câteva zile la Sulina. Ceva mai aproape de casă, grecii şi turcii au oferte ce spulberă Delta Dunării. Speriaţi de criză, grecii au lăsat preţul unui sejur la 2 sau 3 stele la preţuri între 65-150 de euro (5-6 nopţi de cazare). Cu banii cu care aţi merge 3-4 zile la pescuit, puteţi face un circuit în Turcia, cu cazare într-o staţiune la Marea Mediterană. Pentru 350 de euro, puteţi să vă plimbaţi în ritm de melc cu hotelul plutitor pe canalele deltaice, sau să mergeţi în Grecia… două săptămâni. Programul „Circuit în Creta” vă propune pentru acest preţ 7 nopţi de cazare în insula Creta şi 6 excursii (Atena, Salonic, Meteora, Peloponez etc.). Pachetul include şi transportul dintre diferitele locaţii, cu autocarul şi cu vaporul.
La jumătate din preţul unei săptămâni în Deltă, agenţiile oferă un circuit de 6 zile la Paris (cu cazare şi transport la obiectivele turistice), sau o săptămână în unele dintre cele mai bune staţiuni de schi din Austria. Ceea ce nu vă va spune nici o agenţie în legătură cu aceste vacanţe în străinătate este că aproape 50% din preţul lor reprezintă comisioanele agentului român, respectiv ale tour-operatorului străin. Deci decă aţi rezerva un sejur la Paris la o agenţie locală (aşa cum rezervaţi sejurul în Deltă la agenţiile din Tulcea) aţi putea obţine un preţ şi mai mic.

Ciudăţeniile turismului în Deltă

Deşi organizează excursii în Deltă de ani de zile, agenţiile şi hotelierii din Tulcea nu au aflat că sezonul turistic în această zonă nu este vara. Primăvara, Delta se acoperă de verdeaţă şi de sute de specii de păsări ce vin să cuibărească. Toamna este sezonul pescuitului, când ţânţarii şi alte insecte se împuţinează, temperatura şi umiditatea sunt mai scăzute, iar peştele trage bine. Cu toate acestea, primăvara şi toamna sunt considerate la Tulcea… extrasezon! Tarifele de cazare şi agrement sunt mai mici în lunile mai şi septembrie, când ar trebui să fie la cote maxime. Altă ciudăţenie este aceea că, în Deltă, săptămâna are 3-4 zile. Astfel, deşi perioada normală a unei vacanţe este de una-două săptămâni, agenţiile tulcene se întrec în a vinde „sejururi” de 3 sau 4 zile (din care prima şi ultima zi sunt rezervate, bineînţeles, sosirii şi plecării).

Ultima oră

Având în vedere aspectele prezentate mai sus, am încercat să obţinem un punct de vedere din partea Ministerului Turismului. Răspunsul Direcţiei de Comunicare din MT a venit cu mai bine de două zile întârziere, motiv pentru care nu vi-l putem prezenta pe larg. Vă prezentăm, totuşi, paragraful în care se face referire la preţurile practicate la turismul în Deltă: „Politica de preţuri a agenţiilor de turism şi a unităţilor de cazare este adaptată cerinţelor pieţii şi este segmentată în funcţie de produsul oferit. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu este implicat în această politică de preţuri, fiind atributul agenţilor economici.” Singura întrebare care ne vine în minte după acest răspuns sec şi agramat este: „Cum e posibil ca Ministerul Turismului… să fie atributul agenţilor economici”? 🙂

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top