Actualitate

VIDEO: Tudorița Floros, primarul comunei Ion Corvin: „Suntem aici să-i ajutăm pe oameni”

Tudorița Floros este la primul mandat în calitate de primar al comunei Ion Corvin, județul Constanța. Edilul a vorbit pentru „Dezvăluiri” despre provocările funcției de primar, dar și despre perioada grea prin care a trecut imediat după preluarea mandatului.

„Am preluat o primărie cu foarte multe datorii, cu hotărâri judecătorești definitive. Începutul mandatului a fost foarte greu, ajunsesem în pragul depresiei, aproape hotărâsem să-mi dau demisia”, își amintește Tudorița Floros.

Încurajată de familie, dar și de colegii de partid, nu a renunțat, dimpotrivă, s-a ambiționat să dovedească faptul că a fost aleasă pentru a lăsa ceva în urma ei, nu pentru a renunța. Un an și jumătate s-a luptat cu datoriile pe care le-a moștenit de la vechea administrație locală și a reușit ca la finalul anului 2021 UAT Ion Corvin să aibă plătite sumele stabilite de instanțe în procesele pierdute definitiv, dar și facturile către diferiți furnizori.

Primărița amintește câteva dintre datoriile moștenite pe care a fost obligată să le plătească:

  • 500.000 de lei pentru iluminat public deoarece lucrarea s-a făcut înainte de a se fi aprobat finanțarea, care, de altfel nu a fost niciodată aprobată. În consecință, Primăria a fost dată în judecată de executant și obligată să plătească, inclusiv penalități.
  • 505.000 de lei pentru pietruirea unui drum comunal făcută de RAJDP. Regia a dat în judecată Primăria Ion Corvin deoarece a executat lucrarea, dar fosta administrație nu a plătit facturile;
  • 47.596 lei, cofinanțarea unui proiect de apă și canalizare
  • 60.000 de lei împrejmuirea Sălii de Sport care nu a fost achitată.

„Cea mai mare problemă a acestei comune a fost eoliana, un proces pe care l-am pierdut și am fost obligați să plătim mai multe milioane de lei. Proiectul a fost demarat pe fonduri europene, UAT Ion Corvin a primit 2,3 milioane pe care UE i-a cerut înapoi după verificările în teren. Și acolo am plătit 1,8 milioane până acum”, spune Tudorița Floros.

Problema cu „eoliana” nu se încheie aici. Constructorul italian continuă să ceară alți bani, dar de data aceasta Primăria a reușit să convingă instanța să accepte realizarea unei expertize în teren pentru a vedea ce este în realitate.

Cu toate aceste probleme de care s-a izbit încă din prima zi de mandat, primărița a reușit ca în perioada scursă de când ocupă fotoliul de șef al administrației locale să finalizeze unele proiecte preluate și asupra cărora a mai avut de făcut destule intervenții. Amintește aici de reabilitarea și extinderea Dispensarului din Ion Corvin unde urmează să se facă recepția, de asfaltarea unor străzi din satele Viile, Ion Corvin și Crângu (recepția se va face în aceste zile), proiecte la care a avut mult de reparat deoarece au fost făcute incomplet, necuprinzând și accesele în gospodării.

În lucru au și Școala din satul Viile, dar firma care a licitat proiectul a dat faliment. Mai sunt de executat doar fosa septică și despărțitoarele la toaletă. „Dacă terminăm această școală, o să trecem la cea din Ion Corvin unde am făcut o expertiză și am obținut demolarea. Aici avem un proiect pentru o școală cu grădiniță nouă și avem și finanțarea asigurată de peste 4 milioane de lei. Până s-ar construi Școala din Ion Corvin, elevii ar învăța în cea nouă de la Viile”, explică primărița.

Totodată, Primăria Ion Corvin se poate lăuda și cu o serie de noi proiecte depuse și aici amintim de asfaltarea drumului comunal Viile – Ion Corvin (12 km), proiect finanțat prin Programul Anghel Saligny, în valoare de 24 de milioane.

„Ne-au dat deja 7,5 milioane. Se va face asfaltare pe tronsoane. Asta trebuie să înțeleagă oamenii că vom face proiecte conform axelor de finanțare existente. Chiar dacă este vorba despre o pistă de biciclete (și se acordă finanțare pentru așa ceva), eu le accesez. Pe lângă acea pistă va merge și omul și vom beneficia de proiect”, subliniază Tudorița Floros.

De asemenea, Primăria a depus un proiect pentru reabilitarea căminelor culturale din Viile (900.000) și Ion Corvin (2,2 milioane), ceea ce presupune schimbarea inclusiv a acoperișului și tâmplăriei.

Și acoperișul grădiniței din satul Viile a fost schimbat, iar în perioada pandemiei elevii comunei au primit tablete pentru învățământul online, tablete achiziționate și cu ajutorul unui sponsor.

„Când am venit în Primărie nu am venit ca șef, ci ca un angajat. Familia este Primăria. Suntem aici să vrem, să-i ajutăm pe oameni. Datorită oamenilor ne luăm salariile, fără ei nu am fi aici”, conchide edilul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top