Fără categorie

Transport: Comisia revizuieşte finanţarea pentru 92 de proiecte majore de infrastructură a reţelelor transeuropene

Vicepreşedintele Comisiei Europene Siim Kallas a publicat astăzi evaluarea intermediară a 92 de proiecte prioritare de infrastructură a reţelelor transeuropene, co-finanţat de către Comisie în cadrul programului TEN-T pentru perioada 2007-2013. Revizuirea oferă o analiză detaliată „snap shot” a situaţiei actuale a fiecărui proiect de infrastructură major în ceea ce priveşte finanţarea şi finalizarea. Scopul este de a introduce mai multă responsabilitate în procesul de finanţare şi de a se asigura că banii UE sunt bine cheltuiţi. Peste jumătate (52,2%) din aceste 92 de  proiecte majore pan-europene de infrastructură sunt încă pe cale de finalizare până în decembrie 2013, în ciuda mediului financiar dur. Pentru restul, evaluarea intermediară se aplică un strict „foloseşti sau pierzi” principiu. O extensie de doi ani se acordă pentru proiectele credibile, care au dificultăţi cu care se confruntă în contextul crizei economice, pentru a sprijini finalizarea lor. Dar, pen…

Vicepreşedintele Comisiei Europene Siim Kallas a publicat astăzi evaluarea intermediară a 92 de proiecte prioritare de infrastructură a reţelelor transeuropene, co-finanţat de către Comisie în cadrul programului TEN-T pentru perioada 2007-2013. Revizuirea oferă o analiză detaliată „snap shot” a situaţiei actuale a fiecărui proiect de infrastructură major în ceea ce priveşte finanţarea şi finalizarea. Scopul este de a introduce mai multă responsabilitate în procesul de finanţare şi de a se asigura că banii UE sunt bine cheltuiţi. Peste jumătate (52,2%) din aceste 92 de  proiecte majore pan-europene de infrastructură sunt încă pe cale de finalizare până în decembrie 2013, în ciuda mediului financiar dur. Pentru restul, evaluarea intermediară se aplică un strict „foloseşti sau pierzi” principiu. O extensie de doi ani se acordă pentru proiectele credibile, care au dificultăţi cu care se confruntă în contextul crizei economice, pentru a sprijini finalizarea lor. Dar, pentru proiecte care, în această etapă pe termen mediu, nu mai sunt credibile, fondurile UE vor fi tăiate şi re-alocate.

 Principalele rezultate ale evaluării intermediare:

 Revizuirea priveşte 92 de decizii separate de finanţare în valoare de aproximativ trei-sferturi (5.3 miliarde de euro) din UE, 8 miliarde de euro din bugetul TEN-T (2007-2013).

 Analiza arată că 48 de proiecte din 92 vor fi finalizate până la termenul limită de 31 decembrie 2013 (52,2%).

 Alte 29 de proiecte (31,5%) sunt credibile din punct de vedere al structurii şi al finanţării şi ar putea să fie completate până în 2015. Din acest motiv, , Comisia va da o extensie de doi ani de utilizare a fondurilor UE până în 2015. Această extindere va fi supusă unor condiţii politice specifice, tehnice şi financiare, care vor optimiza eficacitatea programului TEN-T.

 10 proiecte (10,9%) au primit o extensie condiţionată în 2015, dar au avut o reducere parţială a fondurilor UE.

 5 proiecte nu sunt credibile, în acest stadiu (5,4%) şi pentru finanţarea acestor proiecte fondurile UE vor fi tăiate şi re-alocate.

 Ca urmare a analizei de mai sus, aproximativ 311 milioane € vor fi eliberaţi pentru a fi re-injectaţi în noi apeluri pentru propuneri în cadrul programului actual TEN-T.

 Pentru mai multe informaţii accesaţi:

http://tentea.ec.europa.eu/en/ten-t_projects/30_priority_projects/

 Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top