Actualitate

Toamnă plină de proiecte în curs de implementare în comuna Lipnița

Mijlocul toamnei anului 2023 a prins administrația publică locală a comunei Lipnița, județul Constanța, cu multe proiecte aflate în diferite stadii de implementare. Reporterii „Dezvăluiri” au stat de vorbă cu primarul Nicolae-Florin Dinu despre ultimele investiții.

„Mai întâi, vrem să depunem proiectul de înființare a unei platforme de gunoi de grajd, o investiție ce se află în Programul național de Redresare și Reziliență”, spune edilul. Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I2, Sub investiția I.2.A-B, din PNRR este un proiect pentru care administrațiile locale pot primi o finanțare de până la 1,1 milioane de lei. Valoarea proiectului de la Lipniţa este de 1 milion de euro, plus TVA.

Și starea infrastructurii rutiere continuă să fie unul dintre cele mai importante domenii de pe agenda Primăriei Lipnița. Astfel, proiectul de pietruire a 5 kilometri de drum comunal în interiorul localităţilor Carvăn și Coslugea a intrat pe ultima sută de metri, fiind în stadiul de verificare a ofertei primite prin procedura de licitație publică. „În toamna aceasta vom începe lucrările, iar după cum se arată clima în ultima vreme la noi, vom putea munci și la iarnă”, spune primarul Nicolae-Florin Dinu.

Tot în domeniul modernizării infrastructurii rutiere, edilul menționează faptul că primăria are deja pregătit un Studiu de Fezabilitate pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de drum comunal care face legătura între Canlia și DC Izvoarele-Coslugea și strada principală din Carvăn. Proiectul va fi depus la AFIR atunci când Agenția va deschide axa de finanțare.

Și Școala din Canlia va fi reabilitată termic, în acest sens Primăria Lipnița fiind în stadiul de licitație publică a proiectului. Finanțarea este asigurată prin Planul National de Redresare şi Reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10/I.3/I1.3/1, Componenta 10 – Fondul Local, I3 – Reabilitarea moderată a clădirilor publice. Valoarea investiției este de 1.274.293,54 lei din care 1.246.055,54 lei reprezintă investiția de bază, iar 26.238 lei sunt alocați lucrărilor conexe organizării de șantier. Primăria trebuie să asigure o cofinanțare de aproximativ 300.000 de lei, ce va acoperi lucrările neeligibile. Durata contractului este de 18 luni.

Totodată, menționăm aici faptul că prin intermediul proiectului „Asigurarea infrastructurii TIC (sisteme inteligente de management local) la nivelul comunei Lipnița” la intrarea ăn localitatea Lipniţa vor fi amplasate două stații de încărcare electrică a autovehiculelor. De ele va va beneficia și microbuzul școlar electric pe care comuna îl va primi prin intermediul Consiliului Județean Constanța.

Nu în ultimul rând, Primăria Lipnița lucrează la procedura de licitație publică proiectul privind înființarea sistemului de alimentare cu apă în satele Cuiugiuc și Izvoarele. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny” și se ridică la 2.400.924,54 de lei, (TVA inclus). Totodată, administrația locală este în stadiul de clarificări ale licitației privind sistemul de canalizare în localitatea Lipnița, un proiect finanțat tot prin „Anghel Saligny”.

Un alt proiect important este construirea unei grădinițe, de către Compania Națională de Investiții (CNI).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top