Litoralul românesc

Timofte nu poate redeveni viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu pentru că nu mai e consilier

Judecătorii au dat o decizie aberantă, în necunoştinţă de cauză

Scandalul început de Dumitru Timofte, fostul viceprimar din partea PNL, al comunei Nicolae Bălcescu, pare că nu se mai sfârşeşte. Toţi consilierii locali, inclusiv liberalii, au votat prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 125/12.12.2008 ca Timofte să fie eliberat din funcţie. Locul acestuia a fost luat de Nicolae Ciocănete (PD-L), decizie pe care liberalul a perceput-o drept declaraţie de război. Mai mult decât atât liberalii nu l-au mai susţinut pe Timofte, din cauză că acesta a fost acuzat de faptul că a făcut campanie electorală pentru alte partide şi astfel fostul viceprimar a rămas şi fără funcţia de consilier local.

Un articol de Andreea PAVEL

 

 

Dumitru Timofte a dat în judecată Consiliul Local al comunei Nicolae Bălcescu şi a fost susţinut de Tit Brăiloiu, prefectul Constanţei la acea vreme. După un an de judecată, instanţa a hotărât ca decizia consilierilor să fie anulată şi Timofte să fie repus în funcţie. Acest lucru era imposibil, dat fiind faptul că Timofte nu mai era consilier local.

A uitat să spună judecătorului că nu mai e consilier?

Nu ştim dacă Timofte a “omis” să înştiinţeze judecătorii că nu mai deţine funcţia de consilier local, iar aceştia au decis ca acesta să fie repus în funcţia de viceprimar în necunoştinţă de cauză, ori dacă fostul vice a fost sincer şi le-a declarat acestora că nu mai deţine nici măcar funcţia de consilier, iar judecătorii au dat pur şi simplu o decizie aberantă, ca multe altele de fapt. Înclinăm să credem totuşi că cineva a uitat să fie cinstit până la capăt şi să anunţe magistraţii că nu mai e consilier, deci o eventuală cerere de repunere în funcţia de viceprimar ar fi fost absurdă. Aşa se face că şi la recurs, judecătorii i-au dat câştig de cauză fostului viceprimar şi au hotărât, la mijlocul lunii februarie a acestui an, ca acesta să îşi recapete funcţia în Primăria Nicolae Bălcescu.

Avocatul primăriei: Sentinţa nu poate fi pusă în aplicare

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu avocatul angajat de Consiliul Local Nicolae Bălcescu despre situaţia absurdă în care s-a ajuns. Acesta ne-a declarat că din punct de vedere legal, decizia judecătorilor nu poate fi pusă în aplicare. Nici primarul şi viceprimarul localităţii nu îşi explică de ce s-a ajuns în această situaţie, din moment ce Timofte nu mai e nici măcar membru al vreunui partid. E destul de jenant să ajungi în situaţia în care până şi consilierii din acelaşi partid cu tine votează împotriva ta. Motivele pentru care Timofte a fost eliberat din funcţie de către toţi colegii săi, sunt însă concludente.

Viceprimarul-patron

Timp de 18 ani, Timofte a avut în concesiune un teren care aparţine şcolii, perioadă în care nu şi-a întors privirea nici o secundă către întreţinerea sau îmbunătăţirea condiţiilor de şcolarizare a elevilor din localitate. Altfel spus, timp de aproape două decenii, fostul viceprimar nu a oferit nimic, aşa cum ar fi fost normal, în schimbul faptului că folosea de terenul şcolii. Un calcul simplu făcut de edili arată că 125 de milioane lei vechi se obţin într-un an din exploatarea celor cinci hectare de teren, astfel: 25 de tone de grâu înmulţite cu 50 de bani/kilogramul. Fără a se mai pune la socoteală şi suma de 500 euro ce reprezintă subvenţiile suportate de Stat. Astfel, conform declaraţiilor reprezentanţilor administraţiei, şcoala nu a beneficiat de nici un leu, deşi concesiunea terenului, iată, aducea bani frumoşi. O altă “ispravă” a lui Timofte ne-a fost povestită de actuala administraţie locală: pe vremea când era consilier, acesta a făcut o cerere la primărie, prin care revendica terenul lui Ion G. Dumitru, deşi pe tatăl său îl chema Ion I. Timofte, deci ştia că terenul nu-i aparţine. Cererea i-a fost aprobată de fosta administraţie liberală şi astfel, Timofte a mers mai departe către Primăria Medgidia, deşi o a doua cerere trebuia depusă strict la departamentul Arhivei oraşului.

Interesele personale, mai presus de orice

Reprezentanţii primăriei ne-au mai vorbit şi despre faptul că, în trecut, Dumitru Timofte a propus construirea unui parc de promenadă. Toate bune şi frumoase până la luarea deciziei de a trece terenul aferent viitorului parc din spaţiul public în spaţiu privat! De vină, desigur, sunt consilierii care au votat pozitiv propunerea lui Timofte pentru că nu au fost atenţi, ori nu cunoşteau legea. Altfel nu se explică de ce au fost de acord să accepte condiţia de a trece un teren din public în privat pentru a construi un parc! În urma privatizării terenului, la scurt timp a fost împroprietărit Virgil Gologan, un localnic din comună. Ulterior, Dumitru Timofte a cumpărat terenul care, culmea coincidenţei, este situat chiar lângă magazinul său. Desigur, după această tranzacţie nu s-a mai pus problema construirii vreunui parc. Din spusele conducerii administraţiei, Timofte a cerut vehement ca un teren de 4000 mp să fie scos la licitaţie şi nu dat tinerilor căsătoriţi. E logic pentru toată lumea faptul că dacă parcelele vor fi scoase la licitaţie nici un localnic nu şi-ar permite să liciteze cu Dumitru Timofte şi deci pământul i-ar reveni tot lui, în detrimentul celorlalţi. Tot reprezentanţii primăriei ne-au declarat că Timofte ţine cu dinţii de super-afacerile pe care le are în comună şi de terenurile pe care a pus ochii, drept pentru care se pare că fostul vice îi ameninţă pe posibilii investitori că îi va da în judecată dacă vor concesiona terenurile vizate de el, deşi un astfel de demers ar fi absurd. Acesta este motivul pentru care, multe firme s-au retras deja din cursa pentru concesionarea hectarelor extravilane.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top