Portul Constanţa

The Sunday Times: „RBS acuzată în scandalul Enron”

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Articolul original din 19 Decembrie 2004

Robert Winnett
 

 Directori importanţi ai Royal Bank of Scotland riscă condamnări penale în Statele Unite după ce au fost acuzaţi de înţelegeri ilegale cu Enron.

 Ben Glisan, un fost trezorier al Enron care acum este un martor cheie al acuzării, a spus unei instanţe din Texas că o înţelegere dintre RBS şi fosta sa companie pentru cumpărarea unei centrale electrice a fost, din punctul lui de vedere, ilegală.

 Centrala a fost ‘cumpărată’ temporar de la Enron cu promisiunea că aceasta o va lua înapoi câteva luni mai târziu, cu scopul de a creşte pe hârtie profiturile companiei într-un moment crucial. 

Guvernul Statelor Unite au obţinut câteva e-mailuri trimise de importanţi directori ai RBS, între care membri ai consiliului de administraţie, care au redactat înţelegerea.

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Acum, oficialii ar putea fi consideraţi responsabili pentru acţiunile băncii.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite redactează acuzările împotriva aşa numiţilor conspiratori în prăbuşirea Enron. Recent, procurorii au depus o listă secretă cu 114 persoane, acuzate că au fost implicate.

Nu se ştie dacă directorii RBS sunt pe listă, dar experţii juridici spun că rolul băncii este analizat de Departamentul de Justiţie.

Luna trecută procurorii au obţinut prima condamnare a unor finanţişti asociaţi cu Enron. Directori ai Merrill Lynch au fost condamnaţi pentru acuzaţii de fraudă într-o tranzacţie cu barje nigeriene.

Acordul, realizat în 1999, a prevăzut ca Enron să vândă către Merrill Lynch barje încărcate cu produse energetice. Totuşi, Enron a oferit garanţii verbale că va cumpăra înapoi barjele în şase luni, în pierdere.

Acordul privind barjele a fost destinat să ajusteze temporar profitul anual raportat de Enron, iar procurorii suspectează că tranzacţii similare au fost făcute şi cu alte bănci din Statele Unite şi Marea Britanie.

Procurorii americani au demonstrat că garanţia directorilor Merrill Lynch de a vinde înapoi barjele nigeriene reprezintă complicitate la fraudarea investitorilor Enron prin umflarea artificială a profiturilor companiei. Directorii, inclusiv fostul şef al băncii de investiţii, îşi aşteaptă acum condamnările.

Acuzaţiile împotriva RBS se bazează pe tranzacţii similare ce implică o centrală electrică din Teesside, în nordul Angliei. Între 1999 şi 2002 RBS a acceptat o serie de tranzacţii repetate prin care cumpăra centrala şi apoi o vindea înapoi către Enron, cu un preţ şi profit stabilite dinainte.

Directorii RBS pot fi extrădaţi în Statele Unite pentru suspiciunea de fraudă fără ca o instanţă britanică să evalueze soliditatea cazului. Trei foşti angajaţi ai NatWest, inclusiv Gary Mulgrew, fiul lui Trish Godman, speaker-ul adjunct al parlamentului scoţian, aşteaptă decizia ministrului de interne de extrădare în cazul acuzaţiilor legate de Enron.

Oficiali ai RBS au declarat că banca nu are cunoştinţă despre vreo implicare în investigaţia din Statele Unite.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top