Actualitate

Terenurile din Deltă NU vor mai fi închiriate fără licitație. O propunere a deputatului Bogdan Bola

La propunerea deputatul liberal Bogdan Bola, în calitate de secretar al Comisiei de Mediu a Camerei Deputaților, proiectul fostului senator de Tulcea Ion Ganea, care prevedea că terenurile deținute de către stat în Rezervația Delta Dunării pe care se află active deținute de către persoane fizice/juridice, pot fi închiriate prin încredințare directă, a primit aviz negativ în Comisia de Mediu a Camerei Deputaților, cu unanimitate de voturi.

Este vorba de un proiect al fostului senator de Tulcea Ion Ganea, contestat de societatea civilă, care avea drept motivare faptul că nu întotdeauna câștigătorii licitațiilor sunt chiriașii terenurilor. În expunerea de motive, senatorul PSD susținea că eliminarea licitațiilor ar putea duce la creșterea veniturilor la bugetul național prin simplificarea procedurilor de închiriere. Așa se face că, după ce în 2020 proiectul de lege pl-x 585/2020 a trecut tacit de Senatul majoritar PSD, acum își aștepta rândul să fie adoptat și în forul decizional, Camera Deputaților.

În calitate de secretar, Bola a solicitat președintelui Comisiei de Mediu a Camerei Deputaților ca acest proiect de lege să fie pus pe ordinea de zi a Comisiei cu propunere clară de respingere, ceea ce s-a și întâmplat, cu unanimitate de voturi.

Reprezentanții Ministerului Mediului și Rezervației Biosfera Delta Dunării, prezenți la lucrările ședinței Comisiei de Mediu au avut același punct de vedere – respingerea acestui proiect de lege, Guvernul neasumându-și o astfel de aberație legislativă.

„Astfel, în unanimitate de voturi chiar, am evitat ca pe viitor cineva să scoată de la naftalină acest proiect (semnat între alții și de <celebrii> parlamentari PSD Șerban Nicolae, Liviu Pop-Marian sau Teodor Meleșcanu) și să îl treacă prin Parlament. Având propunerea noastră de respingere și avizul nefavorabil, dar și avizul negativ al Consiliului Economic și Social, vom trimite acest proiect la Cameră pentru a fi respins și în plenul Parlamentului în săptămânile ce urmează.

Este drept – cândva, doar localnicii aveau drept de preempțiune la închirierea terenurilor din inima Deltei, un lucru perfect normal de altfel. Numai că în timp și pe nesimțite, această prevedere a dispărut, tocmai pentru că mulți proprietari din zona Rezervației Biosferei… nu mai <aparțin> Deltei! Acesta este un alt aspect pe care l-am descoperit cu această ocazie, care trebuie rezolvat neapărat și asupra căruia vom reveni cu siguranță!”, a transmis Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top