Litoralul românesc

Teodosie, tras pe linie moartă de DNA! Se pregătește un Episcop-Vicar pentru Constanța?

Una dintre paginile urâte ale istoriei BOR s-a scris ieri la Constanța. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost pus oficial sub învinuire de către procurorii DNA, împotriva lui luându-se și măsura controlului judiciar. Ierarhul a fost acuzat de „luare de mită și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”. În aceste clipe, în Arhiepiscopia Tomisului domnește haosul și spaima, iar metoda adoptată de majoritatea consilierilor este cea a îngropării capului în nisip până trece și scandalul acesta.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Ce zice Patriarhia Română

Prin măsura controlului judiciar, Teodosie are de respectat niște reguli bine determinate de către procurori: să se prezinte la organul de urmărire penală oricând este chemat, să informeze organul judiciar când schimbă locuința, să nu se apropie de ceilalți suspecți și să nu ia nicio decizie în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului nici direct, nici prin interpuși. Cu alte cuvinte, Teodosie este tras pe linie moartă din punct de vedere al deciziilor administrative.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, în această situație inedită pentru BOR, conducerea instituției de la malul mării ar trebui să fie exercitată de „Episcopul vicar, în mod firesc. Fiind o problemă de ordine strict internă, răspunsul concret îl are în acest moment doar purtătorul de cuvânt de la Constanța”. Deşi este vizibil chiar și din satelit că nu este o problemă internă a Constanței ca un ierarh să fie acuzat de luare de mită și de declarații false, am apelat la purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu. Acesta nu a lămurit deloc situația, recomandându-ne repetitiv să mergem să studiem noi Statutul BOR, că ei nu comentează comunicatul DNA. Nici nu ne doream un comentariu, voiam să știm doar cine va semna începând de astăzi actele în Arhiepiscopie? Tănăsescu ne-a mai declarat că biserica are o conducere de grup, sugerând probabil că oricând Permanența Centrului Eparhial ar putea să conducă instituția.

Consilierii lui Teodosie, incapabili să ia decizii

Permanența Centrului are însă mari probleme de moralitate și de legalitate, nefiind nicidecum capabilă să conducă în acest moment Arhiepiscopia. Să ne gândim că doi consilieri și un inspector eparhial sunt urmăriți penal în același dosar cu Teodosie. Este vorba de Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ștefan și Ciprian Cojocaru. Apoi, alți doi consilieri au mari probleme de moralitate fiind implicați în scandaluri publice. Roman Valeriu a ajuns celebru în cazul „limonada”, iar Stoichin Ciprian este preotul care a întreținut relații sexuale cu o enoriașă, fiind apoi șantajat. Așadar, cine ar putea conduce Arhiepiscopia Tomisului, mai ales că nici un consilier din această Permanență nu este capabil să ia o decizie fără să fie influențat de către Teodosie? Iar asta ar fi o încălcare a controlului judiciar.
Iată de ce, pe coridoarele Palatului Arhiepiscopal se vehiculează deja nume de episcopi care s-ar putea să fie trimiși de către Patriarhul Daniel, cel care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, să se ocupe de administrarea temporară a Tomisului. Unul dintre aceștia ar fi Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, născut în anul 1960, un apropiat al Patriarhului Daniel încă de pe vremea când acesta era Mitropolit al Moldovei. Celălalt nume vehiculat este cel al Preasfințitului Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștiului.
Mai mult ca oricând se impune ca Patriarhul Daniel să ia o decizie rapidă în ceea ce privește soarta eparhiei Tomisului, valul de așteptare din partea credincioșilor și a clericilor de aici fiind foarte mare.
În urmă cu câțiva ani, Sinodul BOR a decis ca în cazul în care un episcop demonstrează în mod vădit că nu este capabil să-și conducă eparhia, atunci Sinodul Mitropolitan poate decide numirea unui vicar care să preia aceste atribuții. Deci, pârghie legală există, mai trebuie doar aplicată.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top