Exclusiv

TEODOSIE susține pe față EXTREMISMUL. Cui a acordat cea mai importantă distincție VIDEO

ÎPS Teodosie continuă seria gesturilor controversate de susținere a extremismului și intoleranței. Arhiepiscopul Tomisului i-a oferit Crucea Sfântului Andrei lui Adrian Dumitrașcu, „comandant” (după cum îl numește chiar episcopul) al Frăției Ortodoxe din Dobrogea. Crucea sfântului Andrei este cea mai importantă distincție pe care o poate oferi arhiepiscopul Tomisului.

Iată, la această biserică dintr-un loc îndepărtat au lucrat niște oameni entuziaști, oameni de credință. Ei au fost călăuziți de un comandant de-al lor. Iată, Frăția Ortodoxă cuprinde oameni plini de credință și vă mulțumesc că ați adus și românismul la această slujbă, ca de fiecare dată, cu steagurile dumneavoastră. De aceea, pentru că vă iubesc pe toți și vă doresc să vă continuați misiunea. De aceea voi chema aici pe cel ce răspunde de Frăția Ortodoxă din județele Constanța și Tulcea. Pe Dumitrașcu Adrian, să primească Crucea Sfântului Andrei. Să duceți la bun sfârșit această lucrare, să rămâneți cu credință, cu iubire de Dumnezeu și iubire de țară. Vrednic este!”, a spus Teodosie. Evenimentul a avut loc la o slujbă oficiată de ÎPS Teodosie la noua mănăstire din satul Casian.

Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă”, asociație pe care unii istorici o consideră extremistă și de sorginte legionară, a fost fondată în 2008 la Cluj, la inițiativa fostului mitropolit Bartolomeu Anania, el însuși cu trecut legionar. De altfel, Frăția Ortodoxă pare a imita Mișcarea Legionară, prin organizarea de tabere de muncă și acțiuni de binefacere.

Bătaie cu extremiștii maghiari, proteste anti LGBT, amenințare cu moartea

Organizația a fost implicată în câteva incidente de răsunet, precum conflictele interetnice din 2019 de la cimitirul din Valea Uzului, unde a participat alături de George Simion.

Tot ultrașii Frăției Ortodoxe au fost cei care au protestat împotriva difuzării unor filme cu tematică LGBT, la Muzeul Țăranului Român.

În 2019, membrii Frăției l-au ameninţat cu moartea pe istoricul William Totok, pentru publicarea unui interviu cu istoricul Mihai Demetriade – cercetător al dosarelor din arhiva CNSAS, care pune sub semnul întrebării informaţiile vehiculate despre Experimentul Piteşti, conform ziarului Libertatea.

Taberele haiducești

Frăţia Ortodoxă apare şi în reportajul site-ului „Să Fie Lumină” despre „taberele haiduceşti”, de îndoctrinare legionară, organizate de o altă grupare neo-legionară – Asociaţia Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei.

Membrii Frăției l-au sprijinit pe ÎPS Teodosie și în chestiunea „bisericii de pe trotuar” din Constanța, o construcție improprie edificată de Arhiepiscopia Tomisului fără autorizație. După ce o instanță a decis definitiv și irevocabil că biserica trebuie demolată, membrii Frăției Ortodoxe au descins la Constanța, unde au organizat un marș de susținere.

 

Frăția Ortodoxă a sprijinit partidul AUR în campania electorală, iar în ianuarie 2022, președintele asociației, Dan Grăjdeanu, a intrat în partidul lui George Simion și i-a îndemnat și pe susținătorii săi să facă la fel.

După cel de-al Doilea Congres al partidului Alianța pentru Unirea Românilor din martie 2022, președintele Dan Grăjdeanu a anunțat ieșirea din partid din cauza faptului că nu li s-a oferit nicio poziție de conducere în ciuda promisiunilor făcute anterior. Pe 17 aprilie 2022, s-a anunțat crearea unui nou partid al ONG-ului.

Acesta a spus că dacă noul partid va ajunge la guvernare, se va întoarce la principiile de până la venirea comunismului. El a dat exemplu felul în care se alegeau primarii, pe vremuri, când „elita satului” alegea cel mai bun gospodar.

Dan-Ciprian Grăjdeanu a zis că formațiunea sa nu mai poate susține AUR pentru că „nu-L are pe Dumnezeu” și „nu este ancorat în Hristos”.

Teodosie și Haiducii Dobrogei 

La rândul ei, Asociaţia Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei”, cea care organizează „taberele haiducești” despre care am scris mai sus, este strâns legată de ÎPS Teodosie.

Pentru drumul pe care l-am parcurs până acum, avem a mulțumi Înalt Preasfințitului Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, care ne-a dat binecuvântarea sa de la început și care ne este mereu alături”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook, cu ocazia împlinirii a șase ani de la înființarea asociației.

Pe 13 martie 2018, ÎPS Teodosie a fost invitat de onoare la Centenarul Gogu Puiu, eveniment ce a avut loc la Constanța.

Centenarul Gogu Puiu, sursă Facebook, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei

Asociația Gogu Puiu s-a poziționat alături de Teodosie, apărându-l împotriva a ceea ce a numit un atac necontenit al mass media:

Dacă mass media centrală acționează ca la un ordin atacându-l necontenit pe ÎPS Teodosie, folosindu-se de cele mai abjecte metode, vă îndemnăm pe toți cei care simțiți ca și noi, să vă arătați susținerea față de acest vrednic mărturisitor al Bisericii Lui Hristos, fiecare dupș cum îi dictează propria conștiință. Curajul mărturisirii sale arătat în aceste vremuri sumbre pentru Ortodoxie, ne cheamă și pe noi, nevrednicii, să ne ridicăm în apărarea sa și implicit, a Bisericii străvechi. Nu, arhiereul nostru nu este singur, luați aminte!”.

(Foto deschidere: Facebook-Frăția Ortodoxă)

Mihai Răzvan ROTARU

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top