Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat joi, 23 martie 2023, la manifestările organizate la Tulcea cu prilejul Zilelor Taras Șevcenko. Festivitatea de omagiere a poetului reprezentativ al Ucrainei a debutat cu depunerea de coroane la Rotonda Personalităților din municipiu, unde bustul „Cobzarului” Șevcenko a fost onorat cum se cuvine de către reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Filiala Tulcea, coordonați de președintele Lucica Gherman.
Cu acest prilej, la Tulcea au mai fost prezenți președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, precum și patru reprezentanți la vârf ai administrației locale din regiunea ucraineană Zaporojie.
Evenimentul a continuat cu o reuniune oficială desfășurată la Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean Tulcea, la care celor mai sus menționați li s-a alăturat și primarul municipiului, Ștefan Ilie.
„Vă mulțumesc mult pentru această ocazie de a fi în mijlocul dumneavoastră și de a participa la un eveniment atât de important pentru comunitatea ucraineană din România și nu numai. După cum probabil știți, pentru ucraineni martie este o lună foarte importantă, dedicată vieții și operei marelui «Cobzar» Taras Șevcenko, motiv pentru care, la nivelul tuturor filialelor ucrainene din România sunt organizate evenimente, mese rotunde și dezbateri avându-l ca subiect pe Taras Șevcenko și importanța sa pentru Ucraina. Probabil, mai mult decât oricând, am putut să ne convingem că vremurile prin care trece poporul ucrainean sunt foarte apropiate de ceea ce marele nostru poet și artist a trăit pe vremea domniei sale. Lupta, opera și cuvintele sale sunt mai actuale ca niciodată și reflectă, inclusiv în momentul de față, lupta ucrainenilor pentru păstrarea limbii, culturii, tradiției și, implicit, a identității culturale și naționale.”, a declarat cu acest prilej președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi.
La rândul său, vicepreședintele Mihai Huleni a declarat că omagierea poetului și artistului Taras Șevcenko „reprezintă o zi importantă pentru Ucraina, cu atât mai mult cu cât acest lucru se întâmplă într-o perioadă foarte dificilă pentru țara dumneavoastră și nu numai. Este o perioadă pe care nu numai poporul ucrainean o resimte ca fiind deosebit de grea. Spun aceasta pentru că și poporul român are aceleași sentimente, pentru că nu numai că este empatic, dar se află la graniță cu dumneavoastră și simte același gen de provocări, desigur nu la nivelul și intensitatea celor cu care se confruntă Ucraina. Cert este că Ucraina trebuie să câștige, pentru că, altminteri, toată Europa va fi în pericol.
Sunt multe de spus despre situația în care vă aflați, dar eu astăzi vreau să vă vorbesc mai mult despre omul și poetul Taras Șevcenko, pentru că, cel puțin în viziunea mea, el simbolizează lumina, sursa inspirației tuturor ucrainenilor. M-a impresionat foarte mult povestea sa de viață și faptul că din cei 47 de ani ai săi, doar 13 i-a trăit în libertate. Acest lucru arată cât de puternic și vizionar a fost marele poet al Ucrainei. El a fost cel care a reprezentat un far călăuzitor pentru ucraineni și o sursă a puterii acestora peste veacuri. Eu îl percep ca fiind mai mult decât un om de cultură și îl consider un erou și un patriot asumat.
Anul 2014 a fost desemnat de către UNESCO anul Taras Șevcenko și probabil că toată lumea știe ce a însemnat, din păcate, acest an pentru Ucraina. Este nedrept ceea ce vi s-a întâmplat și continuă să vi se întâmple și vă asigur că România și românii știu ce înseamnă acest lucru, pentru că și noi am avut parte, de-a lungul istoriei noastre, de foarte multă nedreptate. Ne este mult mai ușor să empatizăm cu dumneavoastră pentru că știm prin ce treceți. Și pentru că eu sunt foarte optimist, îmi doresc din tot sufletul ca anul viitor pe vremea aceasta, ceremonia de omagiere a marelui „Cobzar” să aibă loc în Ucraina învingătoare, în care să domnească pacea deplină și îmi mai doresc să ne invitați acolo unde marele poet s-a întors, mai exact în locul său de baștină, despre care vorbește atât de frumos în opera sa. Vă mulțumesc!”
În același cadru festiv, cei patru reprezentanți ai regiunii Zaporojie au acordat plachete și distincții de onoare unor reprezentanți ai județului nostru, una dintre acestea revenindu-i președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, în semn de recunoștință pentru eforturile și dăruirea de care a dat dovadă în demersurile de sprijinire și ajutorare a poporului ucrainean de-a lungul timpului și, în special, de la izbucnirea conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei. Mai mult decât atât, oaspeții din Zaporojie au oferit vicepreședintelui Mihai Huleni drapelul Ucrainei, semnat de fiecare dintre aceștia în semn de prietenie și recunoștință.