Fără categorie

Tabăra de pictură de la Topalu, povestea spusă pe un șevalet

La mijlocul lunii august, în comuna constănțeană Topalu a reînviat tradiția taberelor de pictură ce se desfășurau aici înainte de 1989. Ideea a aparținut primarului Valentin Stanciu și a fost imediat îmbrățișată de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța (UAPR).
Astfel, timp de o săptămână, nouă artiști plastici constănțeni au zugrăvit ”străzi, case, portrete ale localnicilor, panorame din care se întrezărește turla bisericii sau Dunărea cu tot ce o înconjoară: maluri însorite, pâlcuri de copaci sau bărci sunt redate într-o varietate de maniere impregnate de particularitățile fiecărui artist de receptare emoțională”, spune criticul de artă, Roxana Bărbulescu.

Aurelian Broască, Niculaie Morărescu, Alex Baciu, Iolanda Manolescu, Loretta Băluță, Laura Nistorescu Seniuc, Constanța Dănilă Petrescu, Niță Ioan Manolescu și Florin Ferendino au ilustrat fiecare, prin tehnica lui, viața comunității dobrogene de pe malul drept al Dunării.
Revenind la ideea de a repune pe tapet astfel de evenimente culturale, Aurelian Broască, președintele filialei Constanța a UAPR își amintește cum s-a înfiripat această idee într-o discuție purtată cu primarul Valentin Stanciu. ”Primarul comunei, un bărbat hotărât, dornic să construiască și să se implice în organizarea de evenimente, un om pregătit, direct, căruia dacă îi  expui  o idee ce are legătură cu comuna în care a copilărit și pe care o administrează, te privește într-un fel ce te asigura că lucrurile sunt ca și rezolvate”, spune artistul, iar ideea s-a materializat.
”Privind lucrările realizate în Tabăra de la Topalu, remarcăm faptul că, indiferent de tehnica pe care artiștii au ales să o utilizeze în realizarea lor, ulei pe pânză sau acuarelă, putem reconstitui cu ușurință spectacolul vizual pe care malurile însorite ale Dunării, pâlcurile de copaci, bărcile, ulițele sau casele învăluite de un farmecul nealterat de modernitate l-au oferit acestor nouă pictori”, concluzionează Roxana Bărbulescu, critic de artă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top