Fără categorie

SWIFT: către un sistem european pentru analiza datelor

Parlamentul a adoptat joi noua versiune a acordului antiterorist privind transferul datelor bancare către SUA. În urmă cu patru luni, deputaţii respinseseră acordul precedent, dar de atunci au negociat anumite garanţii de securitate şi au obţinut ca Uniunea Europeană să înceapă în a doua parte a acestui an crearea unui sistem care să permită evitarea, pe termen scurt, a oricărui transfer de date netriate către statele terţe.

Recomandarea de a aproba încheierea acordului, elaborată de Alexander Alvaro (ADLE, DE) a fost adoptată cu  484 voturi pentru, 109 împotrivă şi  12 abţineri. Acordul ar trebui să intre în vigoare la 1 august.

„În luna februarie, Parlamentul a transmis un semnal foarte clar. Am lăsat să se înţeleagă că tratatul de la Lisabona ne conferă mai multe posibilităţi şi mai multă responsabilitate” a declarat Alexander Alvaro în timpul dezbaterii din ziua precedentă. „În timpul negocierilor, Parlamentul a făcut astfel ca dispoziţii îmbunătăţite să fie integrate ace…

Parlamentul a adoptat joi noua versiune a acordului antiterorist privind transferul datelor bancare către SUA. În urmă cu patru luni, deputaţii respinseseră acordul precedent, dar de atunci au negociat anumite garanţii de securitate şi au obţinut ca Uniunea Europeană să înceapă în a doua parte a acestui an crearea unui sistem care să permită evitarea, pe termen scurt, a oricărui transfer de date netriate către statele terţe.

Recomandarea de a aproba încheierea acordului, elaborată de Alexander Alvaro (ADLE, DE) a fost adoptată cu  484 voturi pentru, 109 împotrivă şi  12 abţineri. Acordul ar trebui să intre în vigoare la 1 august.

„În luna februarie, Parlamentul a transmis un semnal foarte clar. Am lăsat să se înţeleagă că tratatul de la Lisabona ne conferă mai multe posibilităţi şi mai multă responsabilitate” a declarat Alexander Alvaro în timpul dezbaterii din ziua precedentă. „În timpul negocierilor, Parlamentul a făcut astfel ca dispoziţii îmbunătăţite să fie integrate acestui acord”, a adăgat el.

Raportorul a subliniat de asemenea că acordul nu va conţine dispoziţii referitoare la tranzacţii financiare intra-europene, ci doar date legate de transferurile financiare spre ţări terţe – articolul 4 exclude datele referitoare la ” „Single Euro Payments Area” (SEPA), spaţiul unic de plăţi în euro.

Compromisul a fost susţinut de grupurile PPE, S&D, ADLE şi ECR. Groupurile  Verzi/ALE, GUE/NGL  şi o parte a grupului EFD s-au opus acestui acord. Două opinii minoritare au fost anexate raportului (a se vedea mai jos).

Eliminarea transferurilor de date „în vrac”

În ceea ce priveşte punctul cheie al acordului Parlamentului – eliminarea, la final, a transferurilor de date „în vrac” – deputaţii au obţinut, în schimbul susţinerii acordului, ca în următoarele douăsprezece luni să se înceapă crearea unui sistem european echivalent al programului nord-american „Terrorism Finance Tracking Programme” (TFTP) (Programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste), care ar pune capăt transferurilor de date bancare neindividualizate. Europa ar avea astfel o structură care ar permite analiza datelor pe teritoriul său şi nu ar transmite informaţiile decât dacă există indicii privind o pistă teroristă precisă

Un nou rol pentru Europol

O altă noutate a proiectului de acord: Europol va putea să blocheze transferurile de date către Statele Unite. Agenţia de la Haga va trebui să verifice dacă cererea Trezoreriei americane este justificată din punct de vedere al luptei antiteroriste, aceasta trebuind să fie formulată cât mai precis formulată, pentru a reduce la minimum cantitatea de date solicitate.

Un reprezentant al UE în SUA pentru a supraveghea utilizarea datelor transferate

Noua versiune a acordului prevede în plus ca utilizarea datelor transferate către autorităţile americane, care trebuie să se facă în cadrul strict al luptei antiteroriste, să fie supravegheată de un grup de controlori independenţi, inclusiv un reprezentant al UE. Această persoană va putea cere justificări înaintea oricărei utilizări a datelor şi va putea să blocheze cercetările dacă va considera necesar.

Acordul interzice TFTP american să procedeze la extrageri de date sau orice alt tip de căutare automată, profilare algoritmică sau filtrare computerizată. Toate căutările de date în sistemul SWIFT vor trebui să aibă la bază o informaţie prealabilă conform căreia obiectul cercetării are legături cu terorismul sau cu finanţarea acestuia.

Căi de atac judiciar pentru cetăţenii europeni

În februarie, deputaţii ceruseră ca orice nouă propunere să ofere garanţii cetăţenilor europeni cu privire la aplicarea aceloraşi proceduri judiciare ca cele care se aplică pentru datele deţinute pe teritoriul european. Noua propunere prevede ca legea americană să dispună dreptul la recurs fără discriminare de naţionalitate.

Păstrarea şi ştergerea datelor

Textul prevede ca datele extrase nu vor putea fi conservate decât pe durata procedurilor şi investigaţiilor specifice pentru care sunt utilizate. Trezoreria americană va trebui să facă bilanţul datelor neextrase care nu mai sunt necesare în scopuri antiteroriste şi va trebui să le şteargă. Aceste date vor trebui şterse după cel mult cinci ani.

Opiniile minoritare anexate

Prima opinie minoritară, semnată de şase deputaţi din grupurile GUE/NGL şi  grupul Verzilor/ALE, declară că „acordul UE – SUA privind TFTP nu prezintă garanţiile solicitate de PE în rezoluţiile sale anterioare”, în special în ceea ce priveşte transferul datelor în vrac. În plus, „rolul Europol de supervizare este neclar şi ar fi necesară o modificare a mandatului său; în plus, nu este o autoritate judiciară.” Acest acord ” reprezintă o încălcare evidentă a legislaţiei UE privind protecţia datelor”, arată cei şase deputaţi europeni, considerând că durata de păstrare a datelor este „mult prea lungă” şi că dispoziţiile privind drepturile persoanelor ” nu îndeplinesc deloc criteriile europene”.

A doua opinie minoritară, semnată de Gerard Batten (EFD, UK), consideră că legislaţia propusă este „ilegitimă” din punct de vedere democratic. În plus, deputatul european afirmă că ” proiectul de acord a fost disponibil abia la 27 mai, pentru un număr limitat de deputaţi”. El consideră de asemenea că „datele financiare confidenţiale şi private aparţin persoanelor, şi nu Uniunii Europene sau Parlamentului”.

Următoarele etape

Acordul a r trebui să intre în vigoare la 1 august, pentru o durată de 5 ani, şi va fi apoi reînnoit în fiecare an. Autorităţile europene şi cele americane vor trebui să facă bilanţul funcţionării garanţiilor de securitate şi al sistemelor de control al acordului cel mai târziu la şase luni de la intrarea sa în vigoare. În ceea ce priveşte TFTP european, Comisia va trebui să publice peste 3 ani un raport privind progresele înregistrate.

SURSA: PARLAMENTUL EUROPEAN

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top