Actualitate

Sub bagheta directorului transpartinic Ovidiu Cupșa, CERONAV a crescut abuziv prețurile cursurilor pentru navigatori, în plină criză pandemiologică

Pandemia a adus mari probleme și în transportul naval. Personalul navigant și agențiile de crewing sunt într-un blocaj din cauza sistării transportului aerian. Nu era de ajuns că mii de navigatori români aflați la bordul navelor comerciale de luni de zile sunt în imposibilitate de a se întoarce acasă la familii din cauza pandemiei de Coronavirus, că în țară cei de la Centrul Roman pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) s-au găsit să le facă o neplăcută surpriză: au mărit exagerat de mult prețurile cursurilor de pregătire și de perfecționare.  Ca și în cazul “Îmbogățiților de război”, CERONAV imită la perfecție această ticluire mizerabilă în vremuri de restriște pentru brasla marinarilor.

Efectul acestor scumpiri exagerate este simțit mai ales de navigatorii care în această cruntă perioadă nu au mai reușit să plece în voiaje din cauza interzicerii zborurilor internaționale și blocării schimburilor de echipaje. În acest context mulți dintre acești navigatori au ajuns la fundul sacului.

Și cum nimeni nu poate spera să plece în voiaj decât doar dacă este pus la punct cu toate hârțogăriile, gestul celor de la CERONAV nu face decât să trezească furia și nemulțumirea celor care își câștigă existența pe mările și oceanele lumii. 

Prețuri nesimțite la vremuri grele

Mai jos vă dăm numai câteva exemple concludente despre câteva dintre prețurile modificate de cei de la CERONAV în această perioadă:

  • GMDSS actualizare, de la 829 lei s-a mărit la 1346 lei.
  • Actualizare brevet ofițer punte nivel managerial de la 420 la 563 lei.
  • Pregătire maritimă de baza brevetați actualizare de la 1285 la 1980 lei. Și lista continuă…în condițiile în care unele cursuri s-au scumpit cu peste 50%, la același număr de ore alocate.

În acest context al epidemiei de Coronavirus – COVID 19 și în condițiile în care cursurile CERONAV s-au susținut on/line, ziarul DEZVĂLUIRI a solicitat conducerii CERONAV să explice care au fost rațiunile pentru care au fost majorate în acest hal prețurile cursurilor pentru navigatori.

Mai jos aveți facsimilul răspunsului CERONAV:

CERONAV bate câmpii

Pe marginea răspunsului celor de la CERONAV am efectuat o analiză în urma căreia am constatat că aceste scumpiri sunt total nejustificate și că de fapt s-a urmărit profitul maxim nesimțit pe timp de pandemie.

Lunând punct cu punct răspunsurile am comentat și demontat fiecare afirmație a celor de la CERONAV, după cum urmează mai jos:

 

“Recalcularea tarifelor    pentru  cursurile organizate  de  CERONAV  s-a  efectuat  având  în  vedere  mai multe aspecte, astfel:

–  elaborarea și  aprobarea  unor  programe  analitice  noi  sau actualizarea celor  vechi, în  concordanță cu standardele impuse de reglementările lnternaționale în domeniu;

– Printre principalele obligații ale CERONAV este elaborarea de programe noi în concordanță cu cerințele IMO, deci acest aspect nu are nici o legătură cu creșterea tarifelor;

–  ultima  indexare a  fost  efectuată  la  nivelul  de  referință  al  lunii  noiembrie  2013, tarifele CERONAV majorându-se, ca urmare a creșterii ratei inflației, cu un procent de 10% față de anul 2009” Aici credem că majorarea tarifelor trebuia făcută cu 10 % , așa cum a fost și rata inflației nu cu 50 % cum a operat-o CERONAV;

– pe o durată de 7 ani tarifele  CERONAV au rămas la  același nivel, în condițiile în care rata inflației, pentru perioada noiembrie 2013 –  decembrie 2020, a crescut cu 10,15%;”

Poate explica CERONAV de ce a crescut tarifele cu 50 % când rata inflației a fost de numai 10,15 % ?!!!!

La începutul anului  2013, mai  exact  pe   data  de 22.03.2013, moneda Euro  a fost  cotată la 4.4286 lei și o să o comparăm cu aceași dată a anului 2019 când CERONAV a elaborat noile tarife pentru referință , deci pe 22.03.2019  cursul  euro era  la  4.7509  ceea  ce duce  la  o   diferență  de  curs   de  7.3%.

Să fie  ăsta motivul creșterii tarifelor cu 50 % la cursurile obligatorii?

Oare conducerea CERONAV avea informații  cum că salariile marinarilor români au crescut cu 50% în ultimii 7 ani ?

CERONAV se justifică: “De asemenea, costurile  cu salariile, utilitățile și materialele suport  pentru  cursuri   au crescut, de la an la an.”  Nu   punem   la   îndoială   creșterea   costurilor   cu   salariile,   dar   ar   fi   interesant   de   știut   câți angajați   avea   schema   de   funcționare   a  CERONAV  înainte   să   fie   director   general Ovidiu Cupșa  și   cât   are acum ?

Din   informațiile   noastre   a   crescut   foarte   mult   numărul   personalului   auxiliar   (non-instructori/experți ) fiind   o   instituție   controlată   de   stat,   cât   de   transparente   au   fost   angajările   și   cât de justificate?

“CERONAV a  realizat  investiții  majore în  simulatoare  de  ultimă  generație,  echipamente  de training/ambarcațiuni  și modernizarea  bazei  nautice/săli  de  curs,  spații  adiacente  în  care se desfășoară aplicațiile practice,  crescând-  astfel-  și cheltuielile cu amortizarea.”

În   ultima   perioadă   nu   s-a   făcut   nici   o   investiție   majoră   în   simulatoare   și   alte echipamente de training, sau dacă s-au făcut, cursanții nu au avut încă acces la ele.

Credem că ar fi interesant ca CERONAV să dea câteva exemple de asemenea simulatoare care au fost achiziționate în ultimii 7 ani.

Ultima investiție de la  Baza   Nautică, acea   parcare  este o adevărată   aroganță.   Gardurile impunătoare   vor  să   arate  cât   de  puternică   este instituția? Între   acele  garduri   ar  trebui  să-și parcheze cursanții mașinile sau pe un platou decent.

Ar fi interesant de știut cât a costat și cât de utilă a fost după construcție această parcare ?

Mare parte din cursurile  CERONAV nu mai au perioada de valabilitate limitată (2-5 ani), nemaifiind necesar să fie actualizate periodic.”  Nu credem că reducerea numărului de cursuri obligatorii care trebuiesc reînnoite la 5 ani trebuie să ducă la creșterea exagerată a tarifelor. După cum mai toată lumea știe că CERONAV este singurul centru de instruire din lume care este agreat de Autoritatea Navală Română pentru susținerea cursurilor STCW, nu se numește cumva asta monopol?

Și CERONAV profită și de asta pentru a fixa ce tarife doresc! Ce s-ar întâmpla dacă acest monopol ar dispărea cum de altfel ar fi și cazul, deoarece suntem într-o piață concurențială acum.

“Modalitatea  de  desfășurare on-line a unora dintre cursurile pe  care CERONAV le organizează a fost analizată cu responsabilitate, ținându-se cont atât  de  necesitățile  cursanților, cât și de respectarea   măsurilor de siguranță impuse  de  pandemia  Covid 19.” În răspunsul CERONAV se susține că aceste tarife au fost supuse spre aprobare la începutul anului 2019 și  că nu au nimic de a face cu   criza Coronavirus,   iar   acum CERONAV vorbește de cursurile online. Are sau nu vreo legătură pandemia cu creșterea tarifelor? Cumva s-a profitat de această informare pentru a sugera că o să urmeze o altă creștere a tarifelor ca urmare a Covid 19 și a susținerii cursurilor online?

Programările anterioare declanșării  Stării  de Urgență trebuiau onorate, iar  acest  lucru nu  putea  fi  realizat decât respectându-se  măsurile de distanțare fizică și   reglementările în   vigoare generate de situația internațională.

Necesitatea asigurării continue a desfășurării programelor de instruire on-line a venit ca urmare a solicitărilor personalului  navigant care avea angajamente contractuale, imediat  după încheierea perioadei   de urgență  decretată de autorități, desfășurarea cursurilor online înseamnă mai puțin material tipărit și  deci  o scădere  considerabilă a  costurilor.

Costul   cu   energia și   întreținerea instalațiilor ar trebui să fie acum aproape   zero atâta timp  cât cursanții urmăresc prezentările instructorilor CERONAV de acasă.

“Menționăm că, fiind  un Centru de pregătire profesională, ne-am aliniat celorlalte instituții  cu profil similar (cum ar fi cele de învățământ),  organizând în condiții de maximă siguranță desfășurarea în regim on-line a cursurilor.”

Instituțiile de învățământ superior la care face CERONAV referire sunt într-o piață concurențială și dacă măresc nejustificat prețurile pierd clienții, pe când CERONAV care deține monopolul poate crește tarifele fără nici un risc. Este curios cum „liberalul” Ovidiu Cupșa a reușit să rămână la conducerea CERONAV și pe guvernarea PSD.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top