Pandemia a adus mari probleme și în transportul naval. Personalul navigant și agențiile de crewing sunt într-un blocaj din cauza sistării transportului aerian. Nu era de ajuns că mii de navigatori români aflați la bordul navelor comerciale de luni de zile sunt în imposibilitate de a se întoarce acasă la familii din cauza pandemiei de Coronavirus, că în țară cei de la Centrul Roman pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) s-au găsit să le facă o neplăcută surpriză: au mărit exagerat de mult prețurile cursurilor de pregătire și de perfecționare. Ca și în cazul “Îmbogățiților de război”, CERONAV imită la perfecție această ticluire mizerabilă în vremuri de restriște pentru brasla marinarilor.
Efectul acestor scumpiri exagerate este simțit mai ales de navigatorii care în această cruntă perioadă nu au mai reușit să plece în voiaje din cauza interzicerii zborurilor internaționale și blocării schimburilor de echipaje. În acest context mulți dintre acești navigatori au ajuns la fundul sacului.
Și cum nimeni nu poate spera să plece în voiaj decât doar dacă este pus la punct cu toate hârțogăriile, gestul celor de la CERONAV nu face decât să trezească furia și nemulțumirea celor care își câștigă existența pe mările și oceanele lumii.
Prețuri nesimțite la vremuri grele
Mai jos vă dăm numai câteva exemple concludente despre câteva dintre prețurile modificate de cei de la CERONAV în această perioadă:
- GMDSS actualizare, de la 829 lei s-a mărit la 1346 lei.
- Actualizare brevet ofițer punte nivel managerial de la 420 la 563 lei.
- Pregătire maritimă de baza brevetați actualizare de la 1285 la 1980 lei. Și lista continuă…în condițiile în care unele cursuri s-au scumpit cu peste 50%, la același număr de ore alocate.
În acest context al epidemiei de Coronavirus – COVID 19 și în condițiile în care cursurile CERONAV s-au susținut on/line, ziarul DEZVĂLUIRI a solicitat conducerii CERONAV să explice care au fost rațiunile pentru care au fost majorate în acest hal prețurile cursurilor pentru navigatori.
Mai jos aveți facsimilul răspunsului CERONAV:
CERONAV bate câmpii
Pe marginea răspunsului celor de la CERONAV am efectuat o analiză în urma căreia am constatat că aceste scumpiri sunt total nejustificate și că de fapt s-a urmărit profitul maxim nesimțit pe timp de pandemie.
Lunând punct cu punct răspunsurile am comentat și demontat fiecare afirmație a celor de la CERONAV, după cum urmează mai jos:
“Recalcularea tarifelor pentru cursurile organizate de CERONAV s-a efectuat având în vedere mai multe aspecte, astfel:
– elaborarea și aprobarea unor programe analitice noi sau actualizarea celor vechi, în concordanță cu standardele impuse de reglementările lnternaționale în domeniu;
– Printre principalele obligații ale CERONAV este elaborarea de programe noi în concordanță cu cerințele IMO, deci acest aspect nu are nici o legătură cu creșterea tarifelor;
– ultima indexare a fost efectuată la nivelul de referință al lunii noiembrie 2013, tarifele CERONAV majorându-se, ca urmare a creșterii ratei inflației, cu un procent de 10% față de anul 2009” Aici credem că majorarea tarifelor trebuia făcută cu 10 % , așa cum a fost și rata inflației nu cu 50 % cum a operat-o CERONAV;
– pe o durată de 7 ani tarifele CERONAV au rămas la același nivel, în condițiile în care rata inflației, pentru perioada noiembrie 2013 – decembrie 2020, a crescut cu 10,15%;”
Poate explica CERONAV de ce a crescut tarifele cu 50 % când rata inflației a fost de numai 10,15 % ?!!!!
La începutul anului 2013, mai exact pe data de 22.03.2013, moneda Euro a fost cotată la 4.4286 lei și o să o comparăm cu aceași dată a anului 2019 când CERONAV a elaborat noile tarife pentru referință , deci pe 22.03.2019 cursul euro era la 4.7509 ceea ce duce la o diferență de curs de 7.3%.
Să fie ăsta motivul creșterii tarifelor cu 50 % la cursurile obligatorii?
Oare conducerea CERONAV avea informații cum că salariile marinarilor români au crescut cu 50% în ultimii 7 ani ?
CERONAV se justifică: “De asemenea, costurile cu salariile, utilitățile și materialele suport pentru cursuri au crescut, de la an la an.” Nu punem la îndoială creșterea costurilor cu salariile, dar ar fi interesant de știut câți angajați avea schema de funcționare a CERONAV înainte să fie director general Ovidiu Cupșa și cât are acum ?
Din informațiile noastre a crescut foarte mult numărul personalului auxiliar (non-instructori/experți ) fiind o instituție controlată de stat, cât de transparente au fost angajările și cât de justificate?
“CERONAV a realizat investiții majore în simulatoare de ultimă generație, echipamente de training/ambarcațiuni și modernizarea bazei nautice/săli de curs, spații adiacente în care se desfășoară aplicațiile practice, crescând- astfel- și cheltuielile cu amortizarea.”
În ultima perioadă nu s-a făcut nici o investiție majoră în simulatoare și alte echipamente de training, sau dacă s-au făcut, cursanții nu au avut încă acces la ele.
Credem că ar fi interesant ca CERONAV să dea câteva exemple de asemenea simulatoare care au fost achiziționate în ultimii 7 ani.
Ultima investiție de la Baza Nautică, acea parcare este o adevărată aroganță. Gardurile impunătoare vor să arate cât de puternică este instituția? Între acele garduri ar trebui să-și parcheze cursanții mașinile sau pe un platou decent.
Ar fi interesant de știut cât a costat și cât de utilă a fost după construcție această parcare ?
“Mare parte din cursurile CERONAV nu mai au perioada de valabilitate limitată (2-5 ani), nemaifiind necesar să fie actualizate periodic.” Nu credem că reducerea numărului de cursuri obligatorii care trebuiesc reînnoite la 5 ani trebuie să ducă la creșterea exagerată a tarifelor. După cum mai toată lumea știe că CERONAV este singurul centru de instruire din lume care este agreat de Autoritatea Navală Română pentru susținerea cursurilor STCW, nu se numește cumva asta monopol?
Și CERONAV profită și de asta pentru a fixa ce tarife doresc! Ce s-ar întâmpla dacă acest monopol ar dispărea cum de altfel ar fi și cazul, deoarece suntem într-o piață concurențială acum.
“Modalitatea de desfășurare on-line a unora dintre cursurile pe care CERONAV le organizează a fost analizată cu responsabilitate, ținându-se cont atât de necesitățile cursanților, cât și de respectarea măsurilor de siguranță impuse de pandemia Covid 19.” În răspunsul CERONAV se susține că aceste tarife au fost supuse spre aprobare la începutul anului 2019 și că nu au nimic de a face cu criza Coronavirus, iar acum CERONAV vorbește de cursurile online. Are sau nu vreo legătură pandemia cu creșterea tarifelor? Cumva s-a profitat de această informare pentru a sugera că o să urmeze o altă creștere a tarifelor ca urmare a Covid 19 și a susținerii cursurilor online?
Programările anterioare declanșării Stării de Urgență trebuiau onorate, iar acest lucru nu putea fi realizat decât respectându-se măsurile de distanțare fizică și reglementările în vigoare generate de situația internațională.
Necesitatea asigurării continue a desfășurării programelor de instruire on-line a venit ca urmare a solicitărilor personalului navigant care avea angajamente contractuale, imediat după încheierea perioadei de urgență decretată de autorități, desfășurarea cursurilor online înseamnă mai puțin material tipărit și deci o scădere considerabilă a costurilor.
Costul cu energia și întreținerea instalațiilor ar trebui să fie acum aproape zero atâta timp cât cursanții urmăresc prezentările instructorilor CERONAV de acasă.
“Menționăm că, fiind un Centru de pregătire profesională, ne-am aliniat celorlalte instituții cu profil similar (cum ar fi cele de învățământ), organizând în condiții de maximă siguranță desfășurarea în regim on-line a cursurilor.”
Instituțiile de învățământ superior la care face CERONAV referire sunt într-o piață concurențială și dacă măresc nejustificat prețurile pierd clienții, pe când CERONAV care deține monopolul poate crește tarifele fără nici un risc. Este curios cum „liberalul” Ovidiu Cupșa a reușit să rămână la conducerea CERONAV și pe guvernarea PSD.
