Ancheta

Stațiunea Băile Herculane – ruină, manelizare și turiști hărțuiți de primărie

Stațiunea Băile Herculane – ruină manelizare și

Cândva perla coroanei turismului balnear românesc, Stațiunea Băile Herculane este acum în paragină, cu clădirile și monumentele vechi în ruină, sectorul balnear privatizat „pe persoană fizică” și centrul nou transformat într-un bâlci balcanic asurzitor și aiuritor. Culmea nesimțirii – primăria care păstorește acest dezastru impune turiștilor taxe de parcare mai mari decât în majoritatea capitalelor europene, și de cinci ori mai mari ca în stațiunea Mamaia!

Centrul vechi – grămada de gunoi de sub nasul primarului

După revoluție, stațiunea Băile Herculane a intrat pe mâna unor afaceriști fără scrupule, care au muls tot ce era de muls din baza de turism balnear, lăsând apoi totul în paragină. Autoritățile centrale și locale au închis ochii, iar rezultatul e un tablou al dezastrului total:
Hoteluri ce altă dată primeau zeci de mii de turiști pe an sunt acum în paragină, părăsite, cu geamurile sparte. Monumente arhitectonice, hotelurile Decebal și Traian s-au descompus ca niște cadavre; unul din ele a primit consolidarea de urgență cu acordul Ministerului Culturii, anul trecut, celălalt stă în continuare să se prăbușească în capul turiștilor, pe strada principală. Ștrandul termal din centru e în paragină, de ani buni – în profitul micilor ștranduri private apărute prin stațiune, care fac bani buni pe apa miraculoasă ce ajungea altă dată la ștrand.
De-o parte și de alta a parcului, clădiri vechi, cu lacătul pus, ce își trag ultima suflare. La Cazino, galeria acoperită și frescele se descompun, cad în capul turiștilor.


Peste drum, „Podul de fontă” – altădată bijuteria stațiunii, are semnul „Acces oprit. Pericol de moarte!”. Alături, „Băile Imperiale Neptun” (principala bază de tratament a stațiunii) zac, de mai bine de zece ani, în așteptarea renovării promise de guverne și administrații locale ce s-au succedat, fără efect. În Piața Hercules, cu excepția a 2-3 clădiri renovate, totul e prăfuit și mort.
Centrul Băilor Herculane e ca un oraș-fantomă – cu excepția unei singure clădiri, a unei singure instituții, care e bine-mersi: Primăria. La doi pași de hotelul cu nume de cocalar deținut de unul din baronii forestieri ai județului Caraș-Severin, peste drum de galeria cazinoului care cade în capul turiștilor și de fostul cinematograf al stațiunii (ai cărui pereți folosesc acum ca veceu public) stă, mândră, primăria orașului Băile Herculane.

Ce n-a putut face primăria, a făcut un om

La Băile Apollo – unde acum 150 de ani trăgeau împărații Austriei – sunt pânze de păianjen, geamuri lipsă. La Pavilionul IV însă, un cetățean a înjghebat un muzeu kitsch cu exponate ieftine ce rememorează trecutul imperial și perioada comunistă. Băile de marmură folosite de împărați, regi, apoi de pensionarii statului comunist, sunt astăzi exponate turistice: „Baia lui Eminescu”, „Baia Reginei Maria” etc. – spun semnele de un comic absurd involuntar, care încercă să coloreze și să dea viață peisajului sumbru din hecatombele vechilor băi imperiale.
De bine de rău, însă, investiția e de apreciat: Contra unui tarif modic, cetățeanul respectiv reușește să întrețină ditamai clădirea, în timp ce primăria se plânge că reabilitarea puținelor edificii ce le mai are în patrimoniu costă prea mult, și nu are bani…
Ca să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului (sau mai exact – al primarului Miclău), trebuie să menționăm că acesta a reușit să atragă în 2022 o finanțare babană: E vorba de reparația Podului de Piatră.
Pentru acest pod de 20 de metri, primăria a cheltuit (țineți-vă bine de scaun, de haine, sau de persoana de lângă dvs!) șapte milioane de lei! De-o parte și de alta a podului proaspăt renovat, te așteaptă să îți trântească o cărămidă-n cap Hotelul Decebal, respectiv Băile Carolina, ambele roase de timp și de ploi…
(Foto jos – Tipul din dreapta, îmbrăcat ca un cioflingar în biroul de la Ministerul Dezvoltării, e primarul Băilor Herculane)

Centrul nou, un bâlci haotic

Dacă centrul vechi e în moarte clinică, centrul nou al stațiunii e exact opusul – un balamuc de localuri scumpe și cârciumi de doi lei deținute de potențații zonei, întrerupt de magazine de duzină și terase de bâlci cu volumul dat la 200%.
Despre dezastrul din Băile Herculane s-a scris mult, atât în presa de investigații națională, cât și în cea locală – inclusiv despre șmecheriile apropiaților primarului, ale căror rezultate sunt vizibile la tot pasul, în localitate.

Parcarea la Herculane, mai scumpă ca la Roma și Berlin!

Afaceriștii mari au muls patrimoniul imobiliar. Cei mici au muls apele termale. Iar primăria s-a decis să mulgă singurul lucru care a mai rămas – turiștii!
În 2022, la propunerea primarului Miclău, a fost introdusă plata parcării prin SMS, la un tarif de 0,80 Euro/oră. S-au luat la marcat și desemnat locuri de parcare cu plată pe marginea străzii, astfel că momentan în centrul stațiunii e aproape imposibil de găsit un loc de parcare gratis.
În 2023, tariful a fost crescut la 1,20 Euro/oră. La acest tarif se adaugă TVA și costul SMS-ului, turistul cu mașină având de plată un total de aproximativ 1,50 Euro pentru ora de staționare.


Prin comparație, la Mamaia parcarea e 0.25 euro/oră (de 5 ori mai puțin ca la Herculane) – și toată lumea se plânge că e prea mult și gonim turiștii! Cea mai scumpă parcare în Constanța (în Zona 0) este 0,44 euro + TVA.
Tot ca comparație, la Berlin este 0,25 euro sfertul de oră (1 euro/oră). Tot un euro pe oră este prețul parcării și la Roma. Dar, în fine, nu putem compara orașe amărâte ca Roma, Berlin sau chiar Constanța – cu Perla Sanatoriilor Ruinate (Băile Herculane)…
Turiștii nu sunt buni de muls doar la parcare. Pentru ei, Băile Herculane a pregătit o mică surpriză, începând de anul acesta – taxă de stațiune, 1% din valoarea primei zile de cazare. Referitor la această taxă, primarul Miclău s-a adresat unui ziar bănățean să se plângă – că e prea mică! Conform proiectului lui, ar fi trebuit să fie 1% din valoarea întregului sejur… În ceea ce ne privește, suntem întrutotul de acord cu primarul. Chiar am propune 5%, sau 10%, sau chiar 100% din valoarea sejurului. La cât de frumoasă e stațiunea, oricum ar fi prea puțin…
Cât despre valoarea taxei de parcare, probabil e un motiv ascuns: Turistul vede cât e taxa, pleacă înjurând, și rămâne cu impresia că Băile Herculane e o stațiune frumoasă, administrată de un primar hrăpăreț – nu o ruină mirositoare, cum e în realitate…

Cerberul parcării – fost turnător comunist, reprofilat consilier contra-cost

Regula nu e regulă, dacă nu ai o persoană care să o aplice. În cazul taxei de parcare din Băile Herculane, acea persoană este Iacob Dorinel. Acest „agent 007” al Primăriei Herculane aplică legea și amendează crunt pe toți cei ce parchează neregulamentar (și uneori și pe cei care parchează regulamentar!)
Am căutat în arhive și am descoperit că Dorinel Iacob este o persoană parcă hărăzită acestui scop, cu un istoric de poveste: Pe vremea comunismului, el a fost lăcătuș și jucător de fotbal. Fiind deja recrutat de Securitate (nume conspirativ „Dorio”), el și-a turnat „dușmanii de clasă” – antrenorul și președintele de club de la fotbal. După revoluție s-a făcut arbitru. În 2012 i-a surâs norocul, devenind Consilier Județean din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu – poziție pe care, potrivit propriilor declarații, a cumpărat-o cu bani. Trei luni mai târziu, a fost dat afară și din partid, și din Consiliu, cu eticheta „cârtiță pesedistă”. A fost cules pe parcurs, în echipa primarului Miclău (PNL) – poziție pe care nu știm dacă a plătit-o, sau nu…
Cert e că „Dorio” nu e nici primar, nici agent al poliției (iar la Securitate a fost simplu turnător) – dar dă amenzi! E însă o explicație: La 5.000 de locuitori, Primăria Herculane are 48 de angajați, și trebuia să i se găsească și lui Dorio ceva de făcut…

(foto jos – Dorio, la o zacuscă. Sursa foto – Facebook)

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top