Consiliul European

Statisticile din spatele Omului Gras din spatele Omului Slab

Amicul meu, Fane, este sindicalist până în măduva oaselor. Căutat de simpatii politice, Fane răspunde competent, după o scurtă pauză (care poate fi un moment de gândire, sau doar o pauză teatrală): Liberalii. De ce? „– Cu ei am negociat cel mai bine”. Cât de bine s-a negociat cu liberalii o spun statisticile – cele privind bunăstarea economică din anii guvernului Tăriceanu, dar şi cele referitoare la numărul de pensionări în aceeaşi perioadă glorioasă.

Un articol de Răzvan PETRE

În urmă cu câţiva ani, scriam într-un editorial că singura şansă ca sistemul de pensii private obligatorii să funcţioneze era aceea ca circa un milion de pensionari să moară brusc. Cum asta bineînţeles că nu s-a întâmplat, sistemul de pensii private a primit un curs rapid de criogenie. Iniţial, s-a decis îngheţarea procentului repartizat către asiguratorii privaţi, din cuantumul cotizaţiilor. Ulterior, şi pe fondul crizei, Statul a decis să închidă de tot robinetul. Respectând cu stricteţe condiţiile legale şi pe cele contractuale, asiguratorul în grija căruia se afla pensia mea privată obligatorie mi-a trimis, la finele primului an, un raport din care reieşea faptul că economisisem 18,5 lei. Suma totală îmi va ajunge, cel mai probabil, pentru ca la pensie să îmi permit să îmi cumpăr un chibrit, o dată pe lună.
În timp ce sistemul de pensii private a avut o istorie similară cu cea a Titanicului, sistemul pensiilor de stat a ajuns şi el să semene unei epave. După ce a fost muls, ani de zile, pentru ca fondurile să fie repartizate în alte sectoare, bugetul pensiilor a ajuns să fie deficitar. Asemănarea găsită de Băsescu pentru sistemul de pensii de stat este aceea a unui om gras, dus în spate de un om slab (angajatul).
Pentru ca toate pensiile să poată fi plătite integral şi la timp, Statului i-ar mai trebui câteva mii de miliarde de lei vechi. Una din explicaţiile posibile ale acestei răsturnări de situaţie am găsit-o tot într-un raport al firmei care se ocupă de defuncta mea pensie privată obligatorie. Raportul, al cărui scop este să mă convingă să investesc într-o pensie privată facultativă (de vreme ce aia obligatorie a dat ortul popii) conţine şi nişte grafice. Unul dintre acestea vizează numărul de angajaţi versus numărul de pensionari. Conform graficului, în 1990 erau în România peste 8 milioane de angajaţi, care cotizau pentru circa 2,5 milioane de pensionari. Trei angajaţi cotizau pentru fiecare pensionar. Numărul angajaţilor a scăzut, ajungând în 2000 în zona în care este acum – la 4,5 – 5 milioane. În acelaşi timp, numărul pensionarilor a crescut, ajungându-se ca în 2002 să fie un angajat la fiecare pensionar. Singura anomalie a acestui grafic este explozia numărului de pensionari, pe finalul guvernării Tăriceanu, acest fapt făcând ca în 2009 să fie înregistraţi 5,6 milioane de pensionari la doar 4,3 milioane de angajaţi.
Datele din grafice sunt completate de statisticile Ministerului Muncii, care ne arată că, în timp ce numărul pensionarilor creştea ca Făt-Frumos din basme, cifrele aferente persoanelor pensionate la termen şi cu perioada de cotizare completă erau în scădere. Asta putea însemna un singur lucru – că majoritatea pensionărilor noi erau făcute „la apelul de seară” şi vizau persoane care nu îndeplineau condiţiile normale de pensionare.
Din 2001 şi până în 2009, numărul pensionărilor „la termen” a scăzut cu 400.000, din care 200.000 numai în „epoca Tăriceanu”. Da… a fost o epocă bună pentru negocieri, pentru afaceri, dar şi pentru pensii…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top