Litoralul românesc

Deşi nu mai e consilier şi a fost dat afară din PNL, Dumitru Timofte a fost repus în funcţia de viceprimar

Hotărâri judecătoreşti aberante la Loteria instanţelor româneşti

Dumitru Timofte, fost viceprimar al comunei Nicolae Bălcescu a fost repus în funcţie de Curtea de Apel Constanţa, prin dispoziţia instanţei care a intrat în vigoare pe 20 octombrie a.c. şi care a anulat Hotărârea nr. 56 din 22.05.2009, emisă de Consiliul Local Nicolae Bălcescu prin care Timofte a fost demis din funcţia de viceprimar. Pe de altă parte, Primăria este obligată să îi plătească fostului vice contravaloarea salariilor începând din luna mai şi până în prezent. Viceprimarul şi primarul comunei, Nicolae Ciocănete şi Viorel Bălan au explicat jurnaliştilor DEZVĂLUIRI de ce hotărârea Curţii de Apel nu este altceva decât o aberaţie: Dumitru Timofte nici măcar nu a solicitat repunerea în funcţie. Singura pretenţie a acestuia a fost să primească indemnizaţiile din luna mai şi până în momentul în care acesta a fost exclus din PNL.

Un articol de Andreea PAVEL

Printr-o decizie care nu are nicio legătură cu starea de fapt, Curtea de Apel a hotărât ca Timofte să fie repus în funcţia de viceprimar, în condiţiile în care acesta nu mai ocupă nici măcar funcţia de consilier, ba mai mult, a fost exclus din PNL.

Toţi consilierii au votat pentru demiterea lui Timofte

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu reprezentanţii administraţiei locale pentru a înţelege cum a fost posibil să se ajungă în situaţia ca Primăria Nicolae Bălcescu să aibă doi viceprimari. Cel puţin teoretic. Prima întrebare la care aceştia ne-au răspuns a fost legată de respectarea prevederilor legale în demiterea lui Dumitru Timofte. Viceprimarul comunei ne-a declarat: „Fără doar şi poate. A fost eliberat din funcţie pentru abuz în serviciu. Apoi s-a votat în cadrul Consiliului Local, demiterea sa. Au votat până şi oamenii lui, pentru demiterea sa, deci chiar nu există urme de îndoială în ce priveşte legalitatea paşilor urmaţi în demiterea lui Dumitru Timofte. E adevărat că iniţial, când prefectul Constanţei era Dănuţ Culeţu, cererea nu ne-a fost aprobată. Ulterior, însă, în timpul lui Liviu Brăiloiu, ne-a fost aprobată hotărârea. Legea spune că la iniţiativa primarului, pentru a trece o propunere, este nevoie de 50% + 1 din voturi, iar pentru o propunere a unui consilier, este nevoie de 3/4+1 din voturi. În cazul lui Timofte nu a mai contat cine a propus demiterea lui, dat fiind faptul că au votat toţi „pentru”. La fel cum toţi, în afară de el, au votat „pentru” numirea mea în funcţia de viceprimar”.

Actualul viceprimar: „Nu ne explicăm cum s-a luat decizia”

Întrebaţi fiind care a fost motivaţia judecătorului, edilii din Nicolae Bălcescu ne-au declarat că primăria nu a primit decizia oficială, dar că, oricum ar fi nu îşi pot explica ce s-a întâmplat, de judecătorul a ajuns la această concluzie. Aceştia nu exclud posibilitatea ca de la dosar să fi dispărut documente care atestau faptul că Dumitru Timofte nu mai e nici membru al vreunui partid, nici nu mai ocupă funcţia de consilier. „Pe fond i s-a respins cererea, ceea ce e şi logic. La recurs însă, iată, i s-a acceptat. Noi încă nu am primit nimic oficial şi nici nu ne imaginăm ce s-a întâmplat. Dar de întâmplat, sigur s-a întâmplat ceva”, au declarat reprezentanţii administraţiei locale.

Hotărârea judecătorească nu poate fi pusă în aplicare

Avocatul primăriei a hotărât să atace în instanţă decizia Curţii de Apel, chiar dacă aceasta este definitivă şi irevocabilă: „Avem dreptul să atacăm decizia pentru că în primul rând Timofte a primit lucruri pe care nici măcar nu le-a solicitat. El a cerut să primească indemnizaţiile până în momentul în care i s-a retras sprijinul politic, acest lucru însemnând patru luni. În schimb, judecătorul a hotărât să primească indemnizaţiile până în prezent, adică doi ani, şi să fie repus în funcţie. Pe de altă parte, el nu mai este consilier şi nici membru PNL, deci decizia judecătorului nu poate fi pusă în aplicare”, ne-a declarat Nicolae Ciocănete.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top