Politic

„Sper că Ucraina nu va utiliza războiul ca scuză pentru a încălca acordul cu România”

Deputatul George Șișcu își exprimă îngrijorarea cu privire la intenția Ucrainei de a adânci canalul Bâstroe de la 3,9 la 6,5 metri pentru a permite traficul greu de ambarcațiuni în scopuri economice, deși un acord precedent cu România interzicea această acțiune, pentru a proteja habitatul fragil din Delta Dunării. Șișcu speră că Ucraina nu va utiliza războiul ca scuză pentru a încălca acordul cu România.

„Ca dobrogean și tulcean, nu pot privi chestiunea adâncirii canalului Bâstroe altfel decât din perspectiva protejării mediului și a ecosistemului fragil din Delta Dunării, față de care avem o datorie imensă în a-l prezerva. Cunoașteți, din toate poziționările mele publice, că sunt împotriva exploatării agresive a Deltei din punct de vedere turistic și economic.
În acest context, sunt la rândul meu îngrijorat de informațiile care ne arată că partea ucraineană urmărește mai mult decât decolmatarea canalului Bâstroe, și anume dragarea în scopul adâncirii acestuia de la 3,9 la 6,5 metri, pentru a permite traficul greu de ambarcațiuni în scopuri economice. Părțile română și ucraineană au convenit în urmă cu mulți ani că acest lucru nu se va întâmpla și că nu ne putem permite să punem în pericol habitatele din Deltă cu asemenea lucrări! Ecosistemul din Delta Dunării este foarte fragil și în continuă schimbare, iar intervenția economică poate produce dezechilibre mari.
Îmi exprim speranța că vecinii și prietenii noștri ucraineni nu vor folosi cazul de forță majoră al războiului pentru a încălca un acord foarte clar între țările noastre. România s-a solidarizat exemplar cu vecinul nostru afectat de invazia rusească și a făcut totul pentru ca efortul de război al Ucrainei să fie unul de succes. Orice națiune merită să fie liberă și independentă! În cazul subiectului Bâstroe, trebuie să fim cât se poate de fermi în angajamente, de ambele părți, și să nu producem daune Deltei Dunării pe care natura să nu le mai poată repara în sute de ani!
Avem nevoie de înțelepciune cu toții. Nu sunt de acord nici cu instrumentalizarea politică a acestui moment delicat în relațiile noastre cu Ucraina în scopuri electorale locale. Nu avem nevoie nici de înfoieri fals patriotice, dar nici nu ne putem uita în altă parte atunci când o acțiune a Ucrainei contravine acordurilor noastre și intereselor noastre naționale de protejare a patrimoniului natural.
Sunt la fel de dedicat, așa cum am fost tot ultimul an, sprijinirii Ucrainei, prin orice mijloace (de la cele umanitare la cele economice sau militare), dar sunt împotriva adâncirii canalului Bâstroe cu afectarea ecosistemelor din Deltă”, a declarat deputatul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top