Opinii

Soluție controversată a CEDO în privința gropii de gunoi din Năvodari. Oamenii sunt gata să protesteze în stradă!

După ani de zile de judecată, în urma unei decizii controversate a CEDO orașul Năvodari este pus în situația ingrată – și nedorită – de a aproba construirea unei gropi de gunoi în apropierea arealului urban. Cetățenii orașului și-au făcut auzită voința prin vocea preotului Andrei Salomia, reprezentant al societății civile năvodărene, care a avertizat că în absența unei soluții benefice pentru orașul lor, oamenii vor organiza mișcări de stradă și proteste.

 Decizia magistraților europeni este una ciudată, având în vedere că cel care a eliberat certificatul de urbanism pentru realizarea centrului de deșeuri, ex-primarul Tudorel Calapod, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. De asemeni, investitorul italian care a inițiat proiectul gropii de gunoi, Roberto Vincentelli, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru dare de mită în vederea autorizării ilegale a construcției. Într-o conferință de presă, viceprimarul Florin Chelaru a subliniat dificultatea acestui moment care ia prin surprindere pe toată lumea, cu atât mai mult cu cât, în urma unui referendum, 98% dintre năvodăreni s-au pronunțat împotriva proiectului. Mai mult, viceprimarul a argumentat cu acte motivul pentru care nu a fost emisă autorizația de construcție a centrului de deșeuri. „În 2009-2010, am fost obligaţi de Curtea de Apel Constanţa să semnăm autorizaţia de construire. Primarul Nicolae Matei nu a semnat, pentru că s-a descoperit că la baza documentelor premergătoare autorizării au stat falsuri grosolane. Matei a făcut atunci plângere penală, dosarul fiind judecat de Tribunalul Constanţa. Instanţa de judecată a hotărât definitiv şi irevocabil pe baza probelor administrate că certificatul de urbanism a fost emis ilegal. Drept urmare, fostul primar Tudorel Calapod a fost condamnat la peste trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar în momentul acesta se află în penitenciar. Roberto Vincentelli, investitorul italian de la Ecological Center, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Manuela Ştefania Marinescu, administratorul Ecological Center, a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare pentru uz de fals. În plus, societatea Ecological Center a fost condamnată la amendă penală de 7.000 lei pentru uz de fals. Astfel, instanţele de judecată au arătat că documentele care au stat la baza autorizaţiilor sunt de natură penală şi sunt ilegale. Iar acum, CEDO mă obligă se îmi pun semnătura pe autorizaţia de construire, deşi judecătorii români au decis că ea este ilegală”, a mai declarat Chelaru. Pentru a obține o soluție conformă cu deciziile Justiției din România, viceprimarul Chelaru a depus la Tribunalul Constanța o cerere de revizuire și suspendare a hotărârii CEDO.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top