Ştiri

Soarta BTT Costinești, incertă. Deputatul Antal Istvan cere responsabililor o soluție imediată

Peste numai două luni va începe un nou sezon estival, iar starea clădirilor BTT Costinești lasă mult de dorit. Zilele trecute, la inițiativa deputatului UDMR de Constanța, Antal Istvan, responsabilii de soarta acestui patrimoniu s-au întâlnit chiar la fața locului pentru evaluarea situației.

Este vorba despre ministrul tineretului și sportului, Ioana Bran, de directorul general BTT România, Gabriel Constantin Diceanu, administratorul BTT Costinești și primarul comunei, Traian Cristea. Antal Istvan le-a explicat celor prezenți că demersul său pornește de la mai multe plângeri sosite la Camera Deputaților-comisia de abuzuri- pe tema patrimoniului a ceea ce a fost cândva “Stațiunea Tineretului”. Astfel, deputatul a solicitat la finalul anului 2017 un răspuns oficial din partea ministrului tineretului și sportului de la acea vreme, însă explicațiile au fost evazive și se concentrau mai mult pe starea juridică a proprietăților. Acum, beneficiind și de recentele schimbări de la conducerea BTT, Antal Istvan speră să se găsească soluții pentru o mai bună organizare a managementului și pentru o bună abordare a sezonului estival care bate la ușă.

În cadrul vizitei în teren a factorilor responsabili, Mihai Bărbuliceanu, un vechi cunoscător al situației BTT Costinești, a expus principalele probleme ale taberei: procese aflate pe rolul instanței, terenuri date in folosință unor persoane private care au construit obturând căi de acces sau rețele de canalizare, lipsa unui plan general de arhitectură a zonei etc.
Directorul general BTT Costinești, Gabriel Constantin Diceanu, a explicat ministrului și delegației că instituția pe care o conduce este în plin proces de recuperare a unor imobile prin intermediul instanțelor de judecată. De asemenea, pentru anul acesta se are în vedere demararea construirii unei piețe la intrarea în zona taberei, un loc unde să se concentreze comerțul stradal, care în fiecare vară se desfășoară pe aleile pietonale din apropierea plajei. Și la acest capitol lucrurile nu sunt în totalitate, clarificare deoarece unii comercianți mai au contracte de închiriere a tarabelor valabile până în anul 2019.

O altă situație delicată cu care se confruntă anumite imobile din cadrul BTT Costinești este cea a rețelelor de canalizare. În acest sens, administratorii speră să primească sprijinul administrației publice locale.
Directorul BTT își dorește și realizarea unui parteneriat cu primăria Constanța pentru atragerea unei finanțări în cadrul programului România 100, prin care se să realizeze mai multe spectacole și activități la Teatrul de Vară. Doar că starea acestei construcții, cândva de referință pentru stațiune, este în clipa de față destul de precară. Cu toate acestea, Diceanu a promis celor prezenți acolo că la 15 iulie teatrul va fi complet renovat și gata să-și primească oaspeții.

În cadrul unei scurte întrevederi la sediul primăriei Costinești, primarul Traian Cristea și-a exprimat scepticismul în ceea ce privește soarta „Stațiunii Tineretului”, aflată în patrimoniul BTT. Acolo problemele sunt complexe și greu de rezolvat, sublinia primarul, care a arătat că starea căsuțelor este destul de precară, că renovarea unei construcții precum Teatrul de Vară este un lucru greu de făcut într-un termen atât de scurt, iar canalizarea zonei nu se mai poate face, deoarece acum nu există nici un proiect pe fonduri europene care să se deruleze în zonă. Mai mult, când a existat această posibilitate, BTT trebuia să facă demersul pentru ca aleile să devină bun public, iar primăria primea astfel posibilitatea de a realiza rețeaua de canalizare.
Cu toate acestea, edilul Costineștiului a declarat că stă la dispoziția reprezentanților Ministerului Tineretului și Sportului, precum și a celor de la BTT, cu orice ajutor pe care-l poate oferi administrația publică locală.

În final, ministrul Ioana Bran și-a exprimat optimismul în ceea ce privește planurile actualei conduceri a BTT România și a cerut timp pentru a putea implementa planurile discutate. De asemenea, ministrul a subliniat că sezonul estival 2018 trebuie să-i găsească pe cei de la BTT Costinești cât mai pregătiți pentru a primi turiștii, în acest sens arătând disponibilitatea ministerului de a ajuta BTT România.

Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) a fost înființat în anul 1968, iar principalul obiectiv turistic care intra în patrimoniul lui a fost stațiunea Costinești, numită în anii 70 Stațiunea Tineretului. Într-un timp foarte scurt, comuniștii au construit aici peste o sută de clădiri: hoteluri, vile, bungalouri, căsuțe de vacanță, restaurante, discoteci, terase și apartamente pentru angajați. În total, construcțiile s-au întins pe o suprafață de 370.000 de metri pătrați.

După stațiunea Costinești, în patrimoniul BTT intră, tot în perioada comunistă, mai multe imobile (hoteluri, vile, case de vacanță) și o pârtie de schi de la Pârâul Rece și un complex hotelier la Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, BTT a devenit proprietara a nouă vile și a unui complex sportiv la Izvorul Mureșului și a mai multor căsuțe, vile și o discotecă în Delta Dunării, la Complexul Roșu. În Capitală, BTT avea 4 baze sportive și de agrement (Tei, Pantelimon, Băneasa și Străulești). Tineretul Comunist mai deținea hoteluri în Bucegi, Sibiu, Târgu Jiu, Brăila etc.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top