Fără categorie

SMART BUSINESS-Un francez a deschis în Constanța primul local în care se „fumează” sănătos!

Un francez stabilit în Constanța de şase ani, şi-a deschis recent un vape bar. Conceptul, relativ nou la noi, desemnează un spaţiu în care fumătorii de ţigări electronice (vaperi-de la verbul “a vapa”) îşi pot petrece timpul vapând, la o cafea sau o bere, şi socializând cu persoane ce împărtăşesc acest obicei. Barul are şi un magazin de dispozitive, accesorii şi lichide pentru vapat.

Lionel Fend a avut în Franța propriul laborator de producție de lichide și arome concentrate pentru țigara electronică, sub brandul Vape Institute. Căsătorit cu o româncă din Constanţa, lui Lionel i-a venit ideea deschiderii unui vape bar când în România fost interzis fumatul în spațiile închise: 

„Am înţeles atunci că este un moment oportun. În urmă cu câțiva ani, când vapeam în locuri publice în România, toată lumea se uita la mine, oamenii mă întrebau ce e acel obiect și ce fac cu el. Acum pot să spun că vapatul a devenit ceva normal. Eu oricum distribuiam, prin intermediul unor siteuri din România, lichidele produse în Franţa, dar m-am gândit să merg mai departe. M-am îndrăgostit de Constanţa şi m-am gândit să deschid aici un vape bar, ţinând cont şi de faptul că în oraş nu mai există un astfel de loc.
Am investit în total 20.000 euro în renovarea spațiului, acte, autorizații. Deocamdata nu se pune problema de profit, după un an putem să trage linie și să facem un calcul. Dacă afacerea va merge bine, ne gândim să ne extindem, în Constanța și în alte orașe. Cred că fenomenul vapatului se va dezvolta în continuare, acum sunt în București 3 vape baruri, se deschide unul și în Timișoara, urmează unul în Cluj”.

Pentru unii, vapatul nu mai este doar un obicei, a devenit un hobby

Piaţa vapatului este în creştere accelerată în toată lumea. Statisticile arată deja milioane de vaperi în statele din vestul Europei şi în SUA. În România, sunt câteva sute de mii de persoane care vapează zilnic.
Lionel vapează de 8 ani, când țigările electronice erau la început, dispozitive mult mai simple, care nu îţi ofereau o mare satisfacţie şi erau şi foarte scumpe. Între timp, piaţa ţigărilor electronice a avansat foarte mult, atât în ceea ce priveşte dispozitivele de vapat, cât şi ca diversitate a lichidelor.
Pentru vapat este nevoie de un dispozitiv cu baterie, care alimenteză o rezistenţă. Rezistanţa încălzeşte lichidul, producând aburi. Lichidele au în componenţă glicerină vegetală, propilen glicol şi arome alimentare. În funcţie de opţiuni, lichidul poate să conţină şi nicotină, în diferite concentraţii.
Vaperii pot alege dintr-o gamă larga de dispozitive, în funcţie de complexitate şi preţ.
„Aici avem produse diversificate, care acoperă toate pretenţiile, de la preţuri care încep cu 250 lei pentru un dipozitiv compus din mod şi vaporizator şi merg până la 1500 lei. La fel şi în ceea ce priveşte lichidele. În general, începătorii aleg variante mai simple de dispozitive, cu rezistenţe gata făcute, pe care le pot schimba extrem de uşor. Vaperii mai experimentaţi, pentru care vapatul nu este doar un obicei, ci a devenit un hobby, îşi construiesc singuri rezistenţe şi îşi prepară singuri lichidele. Aceştia din urmă se pot întâlni la noi cu cei care au acelaşi hobby, schimbă păreri, învaţă unii de la alţii. În plus, organizăm ateliere în care doritorii pot să învețe cum să își construiască rezistențe sau cum sa își mixeze lichidele. Pentru a răspunde pasiunilor clienților, am adus un Xbox și un televizor. Am organizat chiar și un campionat de FIFA, iar câștigătorul a fost premiat cu lichide pentru vapat”.

Clienții sunt consiliați și pot să probeze înainte să cumpere

Original’s Vape Bar este locul cel mai potrivit pentru cineva care vrea să apuce de vapat, dar nu are informaţiile necesare. În loc să piardă zile întregi pe diverse forumuri, unde informaţiile sunt de multe ori contradictorii, poate să meargă la Lionel.

„Mai întâi discutăm şi alegem împreună, în funcţie de cerinţe şi buget un dispozitiv. Apoi, în funcţie de tipul ţigărilor clasice şi numărul de ţigări fumate pe zi, îi recomandăm un anumit tip de lichid şi o anumită concentraţie de nicotină. Clienții noștri pot să încerce lichidele înainte de a le cumpăra. Noi chiar îi încurajăm să facă asta, pentru că percepția gustativă este diferită de cea olfactivă. Pe măsură ce persoana evoluează, poate avansa spre alte dispozitive şi, de cele mai multe ori, poate să scadă nivelul de nicotină”.

Conspirație a producătorilor de țigări clasice?

De când a apărut, vapatul a stârnit o serie de controverse. În general, specialiştii consideră vapatul un obicei mult mai puţin dăunător decât ţigările clasice. Inclusiv o serie de studii medicale asupra unor foşti fumători care s-au apucat de vapat arată ameliorări substanţiale ale stării de sănătate. În unele state din Europa, medicii recomandă persoanelor cu boli produse de fumat să se apuce de vapat.
Cu toate astea, în diverse publicaţii apar din când în când articole critice la adresa ţigărilor electronice. Lionel Fend consideră că acestea sunt “fake news”, plătite de producătorii de ţigări clasice, care au început să piardă foarte mulţi bani: „În Franţa sunt oficial două milioane de persoane care vapează în fiecare zi. Gândiţi-vă câţi bani pierd producătorii de ţigări zilnic, doar în Franţa, dacă un pachet costă 7 euro şi jumătate!”.

UE a impus taxarea lichidelor ce conțin nicotină

Amploarea fenomenului a făcut ca la nivel de Uniunea Europeană să se impună măsuri de control, dar şi de taxare. Nicotina din lichidele pentru ţigările electronice a început să fie accizată şi a fost limitat procentul acesteia (20 mg) şi cantitatea maximă ce poate fi vândută într-un recipient (20 ml). Aceste restricţii au însă şi părţi bune, spune Lionel, referindu-se la creşterea controlului asupra calităţii lichidelor produse. Spre exemplu, un laborator de preparare a lichidelor pentru vapat trebuie să fie un mediu aseptic, cu pereți îmbrăcați în faianță, în care nu se intră cu hainele de afară și unde se lucrează în condiții similare cu cele dintr-un laborator farmaceutic.

În România există o gamă destul de mare de produse importate din țări precum: China, SUA sau cele din vestul Europei. “Eu lucrez mult cu firmele franțuzești, pentru că fiind francez am multe contacte acolo, mai ales cu importatori care revând dar și cu producători direcți, de exemplu din SUA și Anglia”, spune Lionel.
Au apărut și în România producători de lichide și arome concentrate, ba chiar și de dispozitive de vapat.

Invenția unui farmacist care voia să se lase de fumat

Conform Wikipedia, “Țigara electronică (sau e-țigara) este un dispozitiv alimentat cu baterii cu ajutorul căruia se pot inhala doze de nicotină sau non-nicotină sub forma de vapori. Este o alternativă la produsele de fumat ce conțin tutun, cum ar fi țigările, trabucurile sau pipele. Țigara electronică este concepută sa ofere un gust și senzație fizică similară cu a țigări din tutun, în timp ce niciun fum sau ardere nu sunt implicate în funcționarea acesteia.
Conceptul unei țigări electronice a fost patentat în 1963 de Herbert A. Gilbert. Ideea lui însă nu a mers niciodată în producție.
Țigara electronică a fost inventată de Hon Lik, un farmacist chinez, în 2003 și a fost introdusă pe piață în anul următor. Compania pentru care a lucrat, Golden Dragon Holdings, a început sa vândă peste hotare în 2005-2006 și și-a schimbat ulterior denumirea în Ruyan (care înseamnă „să semene cu fumat”). Din 2007, acest tip de țigări electrice sunt fabricate și vândute în întreaga lume”.
Forumul “Țigara electronică” explică motivele care l-au determinat pe chinezul Hon Lik să reinventeze această alternativă la fumat și prezintă și caracteristicile tehnice ale dispozitivului creat de el: „Hon Lik, un farmacist și un practicant al medicinii tradiționale chineze, a decis că este momentul să renunțe la fumat în urma decesului tatălui său, care își pierduse viața din cauza cancerului pulmonar. Încercând plasturii cu nicotină, acesta a constatat că nu sunt foarte eficiente în renunțarea la fumat. Din fericire, Hon Lik avea pregătirea și skill-urile necesare să încerce să renunțe la fumat folosind o metodă pe care o va fi reinventat el insuși.

Hon a început să experimenteze cu un sistem de vaporizare, testând diverse lichide pentru a descoperi care imită cel mai fidel senzația de inhalare a fumului de țigară. Primul lichid care i-a atras atenția a fost propilen glicolul, un aditiv alimentar non toxic și foarte utilizat în diverse industrii destinate consumului uman. Cu ajutorul propilen glicolului, vaporizatorul lui Hon Lik putea produce vapori satisfacători la inhalare. În plus, propilen glicolul (PG) era un bun solvent pentru nicotină și pentru arome. Alături de glicerina vegetală, PG-ul încă este unul din ingredientele principale din lichidele pentru țigara electronică.
Sistemul de vaporizare al lui Hon era unul de dimensiuni destul de mari. Următorul pas a fost stilizarea acestuia într-un produs pe care oamenii de rând să îl poată folosi cu succes. Un mare avantaj pe care Hon Lik l-a avut, datorită vremurilor în care trăia, era reprezentat de bateriile moderne pe baza de litiu-ion sau litiu-polimer, folosite de telefoane, laptopuri și tablete, care pot stoca o cantitate mare de energie, în ciuda dimensiunilor reduse.
Primele design-uri pentru țigara electronică a lui Hon foloseau un emițător cu ultrasunete. Un jet de lichid sub presiune era transformat într-un aerosol cu ajutorul vibrațiilor de înaltă frecvență. Hon Lik a patentat acest design in 2003. Cu toate acestea, primul produs destinat comercializării a fost lansat în 2004, iar acesta nu folosea sistemul bazat pe ultrasunete, ci un atomizor care conținea o bobină încălzită prin intermediul unei baterii, folosind același principiu al primului model de țigară electronică inventat de Herbert A Gilbert. Începând de atunci și până în prezent, toate țigările electronice au avut la bază un atomizor, care produce vapori mai abundenți și mai calzi”.

Considerăm că afacerea lui Lionel Fend se înscrie în conceptul de SMART BUSINESS, pentru că este originală, se situează pe o piață aflată într-o dezvoltare rapidă, stimulează relațiile și comunicarea dintre oameni și este prima de acest fel din Constanța!

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top