Fără categorie

Sistemele alimentare locale pot stimula dezvoltarea rurală şi îmbunătăţi PAC, acesta este mesajul adresat de CoR comisarului Cioloş

Angajamentul Europei în slujba dezvoltării rurale – unul dintre pilonii Politicii agricole comune (PAC) – ar avea mult de câştigat prin acordarea unui sprijin suplimentar creării de sisteme alimentare locale. Acesta a fost mesajul transmis joi de către Comitetul Regiunilor comisarului european Dacian Cioloş. Prezentându-şi avizul prospectiv în sesiunea plenară a CoR desfăşurată la Bruxelles, raportorul Lenie Dwarshuis-van de Beek (NL-ALDE) a cerut comisarului să dea curs solicitării sale privind contribuţia Comitetului şi să ia în considerare sugestiile privind îmbunătăţirea accesului agricultorilor şi producătorilor de alimente pe pieţele locale.

„În sectorul agricol şi în cel alimentar există un raport de putere dezechilibrat, care pune în pericol însăşi supravieţuirea agriculturii. În jur de 80% din producţia mondială de alimente se vinde la nivel local, dar în lumea occidentală proporţia este de numai 20%, din cauza accentului care se pune pe producţia agricolă industrializată…

Angajamentul Europei în slujba dezvoltării rurale – unul dintre pilonii Politicii agricole comune (PAC) – ar avea mult de câştigat prin acordarea unui sprijin suplimentar creării de sisteme alimentare locale. Acesta a fost mesajul transmis joi de către Comitetul Regiunilor comisarului european Dacian Cioloş. Prezentându-şi avizul prospectiv în sesiunea plenară a CoR desfăşurată la Bruxelles, raportorul Lenie Dwarshuis-van de Beek (NL-ALDE) a cerut comisarului să dea curs solicitării sale privind contribuţia Comitetului şi să ia în considerare sugestiile privind îmbunătăţirea accesului agricultorilor şi producătorilor de alimente pe pieţele locale.

„În sectorul agricol şi în cel alimentar există un raport de putere dezechilibrat, care pune în pericol însăşi supravieţuirea agriculturii. În jur de 80% din producţia mondială de alimente se vinde la nivel local, dar în lumea occidentală proporţia este de numai 20%, din cauza accentului care se pune pe producţia agricolă industrializată, pe scară largă. Noile provocări cu care ne confruntăm, precum prevenirea penuriei globale de alimente, furaje şi energie, precum şi reducerea efectelor nocive asupra mediului a producţiei de alimente, întăresc argumentul referitor la reevaluarea producţiei locale de alimente în cadrul Politicii agricole comune”, a afirmat dna Dwarshuis.

Avizul prospectiv , care a fost solicitat de comisarul Cioloş cu ocazia unei prezenţe anterioare la sesiunea plenară a CoR din iunie 2010, ca parte a largii consultări privind viitorul PAC, scoate în evidenţă numeroasele avantaje ale sistemelor alimentare locale asupra dezvoltării rurale. Pe de o parte, acestea oferă puternice avantaje economice – scurtarea lanţului dintre producător şi consumator, promovarea ocupării forţei de muncă pe plan local şi ajutarea întreprinderilor locale să îşi lărgească pieţele – şi, pe de altă parte, oferă avantaje sociale, întrucât scurtarea canalelor de distribuţie contribuie la o interacţiune mai strânsă între agricultori şi consumatori, permiţând astfel producătorilor de alimente să reacţioneze mai eficient la solicitările privind metodele de producţie durabile. Iar reducerea „kilometrilor alimentari” (food miles) înseamnă scăderea emisiilor, ceea ar ajuta Europa să-şi îndeplinească şi ambiţioasele obiective în materie de mediu.

Nu există o definiţie clară a ceea ce presupune un sistem alimentar local, iar dna Dwarshuis i-a solicitat comisarului Cioloş să sprijine apelul ei privind crearea unui set de orientări paneuropene, care să ajute autorităţile locale şi regionale să integreze efectiv sistemele alimentare locale în programele lor de dezvoltare, în cazul care doresc acest lucru. De asemenea, a propus elaborarea unui plan de monitorizare la nivel regional, care să confere autorităţilor locale şi regionale responsabilitatea de a înregistra şi evalua produse alimentare locale şi de a le acorda o etichetă de produs alimentar local.

„Este unanim înţeles faptul că cea mai mare şansă a agriculturii europene de a concura la nivel mondial este de a se concentra pe calitate, iar sistemele alimentare locale pot ajuta la încurajarea producţiei de alimente de înaltă calitate, obţinute prin utilizarea unor metode de producţie specifice. Dar mai sunt multe de făcut pentru a spori calitatea profesională şi valoarea adăugată a sistemelor alimentare locale, de aceea îmi exprim speranţa ca dl comisar european să asume această provocare ca parte din iniţiativele sale de reformă a PAC” a conchis dna Dwarshuis.

Note pentru editori

Comisarul Cioloş a participat în mod regulat la sesiunile plenare ale CoR din cursul anului trecut, fapt ce reflectă angajamentul său cu privire la implicarea autorităţilor locale şi regionale reprezentative în procesul de reformă a PAC. Vizita acestuia din ianuarie 2011 este cea de-a treia. În cursul vizitei sale din iunie, Comitetul a adoptat prima sa luare de poziţie privind reforma PAC – un aviz din proprie iniţiativă al raportorului René Souchon (FR-PSE), preşedintele Consiliului regional din Auvergne şi fost ministru francez al agriculturii.

Pe lângă avizul dnei Dwarshuis, în sesiunea plenară din ianuarie a fost adoptat un alt aviz legat de PAC – privind distribuirea de ajutoare alimentare – al raportorului Ossi Martikainen (FI-ALDE), președintele Consiliului municipal Lapinlahti.

De asemenea, Comitetul l-a numit pe Louis Durnwalder (IT-PPE), președintele Consiliului executiv al Provinciei Autonome Bolzano, raportor pentru propunerile Comisiei Europene privind reforma PAC. Prima dezbatere asupra acestui aviz vor avea loc în şedinţa Comisiei NAT a CoR din 10 şi 11 martie, de la Clermont-Ferrand, Franţa.

 

Sursa: Comitetul Regiunilor

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top