Fără categorie

Seminar organizat de DAE în colaborare cu Ambasada Marii Britanii pe tema Tehnici de lobby în raport cu Parlamentul European

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), ministrul Bogdan Mănoiu, a deschis joi, 27 ianuarie, alături de ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Martin Harris, seminarul organizat la Centrul InfoEuropa pe tema Tehnici de lobby în raport cu Parlamentul European.

În debutul seminarului, ministrul Bogdan Mănoiu a declarat că, pe măsură ce Uniunea Europeană continuă să se dezvolte şi să evolueze, şi rolul activităţii de lobby se extinde în mod semnificativ.

„În cei patru ani care au trecut de la aderarea României la UE, nu am folosit pe deplin puterea de influenţă în procesul de decizie la nivel european, şi în special la nivelul Parlamentului European (PE). În plus, nici instituţiile guvernamentale româneşti, nici sindicatele, nici ONG-urile sau celelalte organizaţii nu au mare experienţă în practicile de lobby. De aceea seminariile, precum cel organizat astăzi, sunt importante, deoarece ne ajut…

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), ministrul Bogdan Mănoiu, a deschis joi, 27 ianuarie, alături de ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Martin Harris, seminarul organizat la Centrul InfoEuropa pe tema Tehnici de lobby în raport cu Parlamentul European.

În debutul seminarului, ministrul Bogdan Mănoiu a declarat că, pe măsură ce Uniunea Europeană continuă să se dezvolte şi să evolueze, şi rolul activităţii de lobby se extinde în mod semnificativ.

„În cei patru ani care au trecut de la aderarea României la UE, nu am folosit pe deplin puterea de influenţă în procesul de decizie la nivel european, şi în special la nivelul Parlamentului European (PE). În plus, nici instituţiile guvernamentale româneşti, nici sindicatele, nici ONG-urile sau celelalte organizaţii nu au mare experienţă în practicile de lobby. De aceea seminariile, precum cel organizat astăzi, sunt importante, deoarece ne ajută să realizăm un schimb de informaţii şi bune practici privind activitatea de lobby”, a afirmat Bogdan Mănoiu.

Ministrul DAE a subliniat că, în contextul european actual, marcat de efectele crizei economice şi de dezbaterile intense privind următoarea perspectivă financiară, este vital ca România să-şi consolideze poziţia în cadrul instituţiilor UE.

Obiectivul nostru este de a constitui pentru România reputaţia unui partener credibil, capabil să influenţeze deciziile comunitare, care să fie, în acelaşi timp, adaptabil şi flexibil. Guvernul României a asigurat în mod corespunzător coerenţa şi structura unitară a poziţiilor naţionale prezentate la Bruxelles şi, deşi accentul a fost pus în special pe Consiliul UE şi structurile sale asociate, o atenţie specială a fost acordată procesului de luare a deciziilor la nivelul PE”, a declarat şeful DAE.

Totodată, Bogdan Mănoiu a menţionat că, în special după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, autorităţile române şi ceilalţi actori implicaţi au început să realizeze că, în cadrul procedurii de codecizie, în care puterea legislativă este împărţită între Consiliu şi Parlamentul European, activitatea de lobby la PE poate fi crucială.

 „România se află în fazele incipiente ale dezvoltării unei strategii coerente privind lobby-ul la nivelul  PE. Această strategie ar trebui să se bazeze pe două lini directoare: stabilirea priorităţilor-cheie ale României la nivel european, respectiv identificarea celor mai bune abordări, a oamenilor cheie implicaţi şi a instrumentelor necesare pentru  promovarea eficientă a intereselor noastre naţionale. Cred că România ar trebui să elaboreze o strategie privind activitatea de lobby, menită să transforme PE într-un punct de referinţă pentru promovarea intereselor noastre naţionale în cele mai importante dosare”, a precizat Bogdan Mănoiu.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a declarat că, pentru realizarea obiectivelor naţionale, după semnarea Tratatului Lisabona, România şi Marea Britanie trebuie să lucreze mult mai strâns şi mai intens cu membrii PE.

 „Acum, PE are puteri semnificative şi poate să adopte legi care afectează interesele naţionale atât ale României, cât şi ale Regatului Unit. Membrii PE sunt independenţi de guvernele naţionale, dar în acelaşi timp reprezintă la Bruxelles interesele cetăţenilor lor. Acum, noi încă învăţăm cum să lucrăm cu europarlamentarii în acest context nou îi informăm despre poziţiile naţionale şi despre impactul proiectelor de lege asupra ţărilor noastre”, a afirmat Martin Harris.

Ambasadorul Regatului Unit a ţinut să prezinte, drept exemplu al influenţei Parlamentului European în procesul decizional, dezbaterea dintre Consiliul UE şi PE privind bugetul UE pe 2011, menţionând că liderii europarlamentarilor au dorit un buget mai mare, dar nu au luat în consideraţie situaţia bugetară dificilă a statelor membre, care sunt forţate să reducă salariile bugetarilor şi subvenţiile acordate studenţilor.

 „Trebuie să avem un buget european în concordanţă cu strategia noastră de consolidare fiscală. Pentru a evita conflicte de acest tip pe viitor, trebuie să lucrăm mai eficient cu europarlamentarii noştri”, a conchis ambasadorul Marii Britanii.

Tehnicile de lobby la Parlamentul European au fost prezentate de Elin Burns, Şefa Secţiei Relaţii cu Parlamentul European la Reprezentanţa Marii Britanii din Bruxelles şi Martin Jones, consilierul pe probleme de competitivitate şi pieţe din cadrul Reprezentanţei Marii Britanii la Bruxelles.

 În cadrul seminarului, puncte de vedere în privinţa activităţii de lobby au fost expuse de către doi foşti europarlamentari liberali, Daniel Dăianu şi Mogor Csibi, precum şi de către Andreea Paul Vass, consilier de stat al Primului-ministru, şi Dragoş Pâslaru, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată.

Departamentul pentru Afaceri Europene

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top