Litoralul românesc

Senzaţional şi teroare

Jurnalele de ştiri ale televiziunilor au devenit spectacole ale groazei, cu intrare liberă şi având ca destinatar publicul general. O scurtă trecere revistă a ştirilor prezentate de principalele ediţii de ştiri din weekendul trecut ale celor mai urmărite programe tv în România ne relevă un peisaj apocaliptic: Fenomenele naturale fac ravagii, crimele şi violurile sunt la ordinea zilei, statele străine ne marginalizează. Violenţele de tot felul şi accidentele cu morţi şi răniţi sunt cele mai frecvente ştiri. Această tendinţă este consemnată şi de organismele care monitorizează mass media românească, rapoartele lor confirmând scăderea ponderii ştirilor politice şi economice, care a lăsat loc unui val negru de ştiri senzaţionalist-macabre.

Un articol de Răzvan PETRE

Cu ochiul liber

Preferinţa editorilor principalelor jurnale de ştiri pentru relatările despre crime, violuri, jafuri şi alte violenţe este un fapt notoriu. Pe lângă faptul că aceste subiecte „se vând bine” şi atrag atenţia publicului, ele mai prezintă şi avantajul că sunt uşor de realizat, bazându-se aproape exclusiv pe rapoartele poliţiei şi pe ponturile date de oamenii în uniformă. După succesul nesperat avut de „Ştirile de la ora 5” ale PROtv, jurnalele televiziunilor au început să dedice un spaţiu din ce în ce mai mare acestor subiecte.

Deşi acest articol nu îşi propune să fie un studiu ştiinţific, a fost necesară stabilirea unei minime metodologii pentru a putea trage nişte concluzii valide. Astfel, am notat numărul total al ştirilor prezentate în jurnalele celor mai populare televiziuni, precum şi categoriile de subiecte pe care acestea le vizau. De multe ori, o ştire a vizat mai multe subiecte, un eveniment cotidian dând prilejul trecerii în revistă a unui subiect mai vechi, dar aflat în legătură cu cel ce dădea titlul ştirii.

Urgia albă

Ştirile PROtv cu care a debutat oficial weekendul trecut au fost mai relaxate ca de obicei. După trei săptămâni în care jafurile armate şi anchetele conexe au ţinut capul de afiş, aceste subiecte au trecut în plan secund. Motivul nu a fost unul îmbucurător, fiind vorba despre reîntoarcerea iernii, care, prezentată pe acelaşi ton senzaţionalist, a venit să facă ravagii în ţara noastră. Ştirile PROtv au abordat nu mai puţin de cinci subiecte pe această temă, sub titluri ca „Urgia albă”, „Marea înfuriată” şi „Accident în lanţ”. Jurnalul de ştiri a debutat, bineînţeles, cu ample relatări ale evenimentelor din Italia. Au fost trecute în revistă toate crimele şi furturile comise de românii din Italia în ultima săptămână, precum şi reacţiile guvernului italian şi ale partidelor de extremă dreapta. Deşi urgiile iernii au fost în prim-plan, cele mai frecvente ştiri au vizat accidentele (auto şi nu numai) soldate cu morţi şi răniţi, pe acest subiect fiind axate nu mai puţin de opt subiecte. Singurele ştiri oarecum pozitive au fost cea legată de săptămâna modei de la New York (unde manechinele au căzut de pe tocuri) şi cea legată de marşul organizat în memoria handbalistului român omorât în Ungaria. Din totalul de 26 de ştiri, 12 au avut ca subiect crime, violuri, jafuri, sinucideri şi fraude.

Ziua şi jaful

Deşi „Observatorul” Antenei1 are reputaţia de a fi jurnalul de ştiri cel mai „infestat” de subiecte senzaţionaliste, ediţia de sânbătă a fost o surpriză plăcută. Un motiv principal a fost acela că politica editorială cere ca în weekend ştirile prezentate să fie mai relaxante. Astfel, ştirile mondene (distracţiile primului-ministru, botezuri etc.) şi cele culturale (două concerte, un vernisaj, un muzeu)  au deţinut o pondere imprtantă. Cu toate acestea, nu au lipsit ştirile despre omoruri, jafuri şi accidente, ele punctând jurnalul cu titluri senzaţionaliste de genul „Ziua şi jaful”. Deschis cu un grav accident soldat cu o victimă, Observatorul a continuat cu jafurile şi crimele comise de români în Italia şi cu o transmisiune în direct de la o manifestaţie rasistă a extremei drepte italiene. Deşi viscolul ce a acoperit sudul României se terminase, Antena1 a continuat seria relatărilor cu un reportaj despre drumurile blocate la graniţa cu Bulgaria, sub titlul „Pe aici nu se trece!”

Agenţia de Monitorizare a presei confirmă preponderenţa ştirilor senzaţionale

Ultimele rapoarte ale Agenţiei de Monitorizare a Presei confirmă alunecarea televiziunilor generaliste spre prezentarea preponderentă a ştirilor cu caracter senzaţionalist, în detrimentul evenimentelor politice şi a activităţii administrative. Ultimul studiu dat publicităţii de acest organism de referinţă pe piaţa media românească notează o scădere accentuată a importanţei evenimentelor politic-administrative în jurnalele de ştiri ale televiziunilor generaliste, concomitent cu o creştere în importanţa dată infracţiunilor violente şi accidentelor rutiere: „În ceea ce priveşte televiziunile generaliste, rezultatele ne arată că acestea au tendinţa de a prezenta o imagine sensibil diferită a realităţilor zilei, una în care subiectele cu un grad ridicat de spectaculozitate sau dramatism (infracţiuni, accidente, crime, incendii ş.a.m.d.) ocupă spaţii considerabil mai mari decât cele din sfera de interes a posturilor de ştiri”.

Dacă comparăm rezultatele obţinute de Agenţia de Monitorizare a Presei cu conţinutul din ultima lună al jurnalelor de ştiri ale principalelor televiziuni şi cu cifrele din acest articol, putem ajunge la concluzia că tendinţa de transformare a emisiunilor informative în veritabile „Cronici negre” s-a acutizat în ultima perioadă. Astfel, ştirile politice, care deţineau o pondere importantă în perioada analizată de raportul AMP (realizat în 2008) sunt acum la paritate cu ştirile dedicate evenimentelor violente, fiind adesea depăşite ca număr şi ca durată, numai de reportajele despre accidente. Conform raportului Agenţiei de Monitorizare a Presei, în 42 de ediţii ale Ştirilor, PROtv a prezentat 51 de accidente rutiere, însumând 89 de minute de emisie şi doar 26 de ştiri politice, care au ocupat 44 de minute. Dacă comparăm media numărului de infracţiuni, cu sau fără violenţă, prezentate la Ştiri, de aproximativ 3 subiecte/ediţie cu cele 11 crime, violuri, jafuri şi alte delicte prezentate numai în ediţia de vinerea trecută a jurnalului PROtv, cifrele sunt suficiente pentru a vorbi de la sine…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top