Ştiri

Senatorul Vergil Chițac: „Marina Militară are nevoie de nave noi ca de aer ”

În urmă cu câteva zile s-a perfectat tranzacția prin care statul român a devenit majoritar la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, deținând 51% din acțiunile companiei. Senatorul de Constanța, Vergil Chițac, oferă câteva explicații cu privire la modul în care s-a realizat această preluare de acțiuni.

„În noiembrie anul trecut Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, din cauza datoriilor foarte mari în special față de firma „mamă” din Coreea de Sud aproximate la 1,5 miliarde dolari, s-a înțeles cu grupul olandez Damen să-i cedeze participația de 51% la Daewoo Mangalia Heavy Industry. Pe fir a intervenit statul deținătorul restului de 49% din acțiuni care și-a exercitat dreptul de preemțiune stipulat în contractul de privatizare și a anulat înțelegerea celor doi care se pregăteau să sărbătorească. Serios, cei de la Damen plecaseră din Galați, șampaniile erau în frapieră când dl. Tudose (premierul României la acea dată n.red.)i-a anunțat că vrea să facă „bărcuțe” la Mangalia! În fine azi s-au înțeles ca Damen să cesioneze statului român 2% din acțiuni rezultând în final următorul acționariat: 51% Șantierul Naval 2 Mai S.A, societate controlată de Ministerul Economiei și 49% Damen Shipyards Group.”

După această prezentare a modalității prin care statul român a devenit acționar majoritar, senatorul se întreabă dacă a meritat să pierdem 8 luni pentru această negociere în condițiile în care noii acționari au preluat și datoriile. „Adică să ne înțelegem, procentele de preluare a datoriilor exorbitante prezentate mai sus, sunt aceleași 51% statul Român și 49% Damen. Și când spun pierdere mă gândesc că în acest răstimp șantierul a funcționat mult sub capacitate, unii muncitori au plecat și nu puțini, iar alții au fost detașați la alte șantiere din țară. Pentru că Daewoo știind de 3 ani că pleacă nu s-a mai îngrijit de contracte noi iar în construcțiile navale un șantier cam știe ce are de făcut cu cel puțin doi ani în avans”, spune Vergil Chițac.

Totodată, senatorul, care este amiral în rezervă, conexează situația de la Mangalia cu operațiunea de atribuire a contractului de dotare a Marinei Militare cu 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate achiziționate în 2005. Procedura a depășit faza de calificare cu 4 ofertanți și e în faza de dialog urmând ca în ultima faza să se realizeze evaluarea ofertelor finale, având ca unic criteriu prețul minim. Cei 4 sunt: Naval Group Franța – SNC, Șantierul Naval Damen din Galați, Thyssen Krupp Marine Systems Germania și grupul italian Fincantieri, proprietarul șantierelor navale din Tulcea și Brăila.

Vergil Chițac notează că indiferent care va fi rezultatul atribuirii contractului, lucrurile vor ieși prost deoarece „dacă nu câștigă Damen atunci corvetele nu se vor face la Mangalia, singurul șantier naval unde statul este acționar majoritar și atunci de ce ne-am căznit 8 luni? Nu era mai bine să fi lăsat Damen să preia acționariatul majoritar și ulterior să facem cu ei o negociere cu sursă unică, ceea ce însemna că acum contractul era în faza de derulare?

Dacă va câștiga Damen, atunci ne întoarcem cu aproape 2 ani în urmă când a fost abrogată HG 906 emisă în noiembrie 2016, ce acorda contractul acestei companii. Și atunci de ce am pierdut timpul, cu „dușmanul de la Răsărit” la 210Mm de Constanța? E clar că dl. ministru Fifor trebuie să ofere explicații pentru că așa ceva este de neconceput într-o țară condusă cu un minim de rigoare”.
Senatorul spune că „Programul Corvete” trebuie să se concretizeze deoarece „Marina Militară are nevoie ca de aer, de nave noi”, iar Ministerul Apărării ar trebui să actualizeze suma de 1,6 miliarde de euro stabilită în anul 2016 la nivelul anului 2018.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top