Ştiri

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu: „Țara noastră a reușit să contracareze subfinanțarea Armatei, alocând pentru apărare 2% din PIB și va continua să facă acest lucru până în anul 2026”

Senatorul PSD de Constanța, Tit-Liviu Brăiloiu, a prezentat în plenul Senatului din 20.03.2018 o declarație politică cu titlul “România, pe primul loc în NATO la alocări bugetare pentru apărare”.

Senatorul constănțean subliniază în declarație că obiectivul programului de guvernare al PSD de a asigura condițiile pentru dezvoltarea Armatei Române a fost concretizat prin creșterea bugetului alocat pentru apărare și finanțarea corespunzătoare a programelor de achiziții.

“În calitatea de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, în mai multe din declarațiile mele politice am reiterat principalele prevederi din Programul de guvernare al PSD, capitolul Politica de Apărare și Securitate Națională, referitoare la asigurarea condițiilor pentru implementarea Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026. În concepția PSD, realizarea celor 32 de măsuri concrete vizând acest obiectiv se bazează pe o creștere economică susținută, care să asigure posibilitatea alocării a 2% din PIB pentru apărare.
După cum se cunoaște, rezultatele politicii economice a guvernării PSD – ALDE au întrecut cu mult chiar și cele mai optimiste estimări (7%, cea mai mare creștere economică din UE în anul 2017), astfel că, după mai mult de un deceniu de neputință economică și lipsă de voință politică, țara noastră a reușit să contracareze subfinanțarea Armatei, alocând pentru apărare 2% din PIB și va continua să facă acest lucru până în anul 2026. Comparativ, dacă în anul 2016, pe timpul guvernării tehnocrate, bugetul apărării a fost de 11,230 mld. lei, în anul 2017 s-a reușit alocarea sumei de 16,322 mld. lei, creșterea fiind de peste 45%, respectiv una dintre cele mai mari creșteri a cheltuielilor pentru apărare.
Prin finanțarea adecvată a programelor de achiziții de echipamente / tehnică esențiale pentru înzestrarea structurii de forțe și revitalizarea unor sisteme existente, abordate cu prioritate anul trecut și continuate în acest an, România demonstrează că sub guvernarea PSD – ALDE reușește să-și îndeplinească cu succes obligațiile ca membru al NATO și că este un aliat credibil și predictibil în această regiune a Europei.
Doresc să fac precizarea că aceste câteva scurte considerente nu se înscriu în genul afirmațiilor de ordin politicianist, prezentate cu emfază și fără temei. Cifrele și procentele de mai sus au fost confirmate și foarte bine apreciate în Raportul anual al Secretarului general al NATO, domnul Jens Stoltenberg, făcut public săptămâna trecută, în ziua de 15 martie, la sediul Alianței. Conform acestui document de referință, procentul cheltuit pentru înzestrare situează România pe primul loc în cadrul NATO , cu 33%. Tot pe primul loc, România se află și în ceea ce privește rata creșterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent. Acest curs ascendent va fi susținut în continuare de Guvernul României, care își respectă astfel angajamentul asumat prin Programul de guvernare.”

În aceeași declarație, senatorul Brăiloiu amintește despre reuniunea Bucharest 9, platforma pentru dialog și colaborare între mai multe state aliate.Discuțiile din acest an au vizat nevoia de unitate a statelor de pe flancul estic pentru consolidarea securitățiiși stabilității în zonă.

“Tot săptămâna trecută, la data de 13 martie, la Palatul Parlamentului a avut loc o altă confirmare deosebită a recunoașterii rolului de pilon de securitate și stabilitate al României, a capacității Guvernului de a veni cu soluții credibile și eficiente în vederea asigurării flancului estic al NATO: Reuniunea „B 9”, alături de omologii aliați reprezentând țările participante la inițiativa „Bucharest 9”, cu participarea în calitate de observatori a reprezentanților SUA și NATO.

Fac precizarea că în domeniul securității zonei de sud-est a Europei, inițiativa „Bucharest 9” a fost lansată de România, în parteneriat cu autoritățile de la Varșovia, în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului și consultărilor între nouă țări aliate: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.
În cadrul dezbaterilor, miniștrii apărării și reprezentanții SUA și NATO prezenți la Reuniunea „B 9” au subliniat nevoia de coerență pe flancul estic și de unitate a statelor din această regiune în fața amenințărilor la adresa securității și stabilității. În context, ministrul PSD al apărării, domnul Mihai Fifor, a punctat importanța coerenței de ansamblu a posturii de descurajare și apărare, în cadrul mai larg al consolidării profilului regiunii Mării Negre la nivel aliat. De asemenea, oficialii prezenți au avut un schimb de opinii asupra politicii aliate pe subiectul Rusia, punctând importanța unității Alianței în ceea ce privește relația acesteia cu Rusia.

Deosebit de relevant a fost faptul că în programul Reuniunii „B 9” au fost prevăzute întâlniri cu președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, și cu președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul cărora președinții celor două Camere au transmis un mesaj de susținere pentru discutarea problemelor de securitate și apărare de pe flancul estic, în formatul „B 9”, în vederea asigurării coerenței, precum și importanța apartenenței României la NATO și a parteneriatului strategic cu SUA.
Cu prilejul Reuniunii „B 9”, ministrul român al apărării a avut discuții bilaterale cu omologul său polonez privind coordonarea aspectelor concrete ale colaborării dintre România și Polonia, dar și în cadrul aliat, în vederea pregătirii deciziilor ce urmează a fi luate de șefii de stat și de guvern la Summit-ul NATO din luna iulie.

Din cele câteva considerente prezentate succint, se poate desprinde concluzia că o declarație politică nu-mi permite dezvoltarea necesară a problematicii deosebit de importante care rezultă atât din aprecierile referitoare la țara noastră, cuprinse în Raportul anual al Secretarului general al NATO, cât și din dezbaterile și concluziile cu care s-a finalizat Reuniunea „Bucharest 9”, ambele având loc săptămâna trecută. În același timp însă, îmi exprim convingerea că la nivelul Parlamentului, indiferent de orientarea ideologică, de viziunea și măsurile preconizate de fiecare partid politic, există certitudinea dovedită faptic, așa cum am arătat mai sus, că politica economică și, subsecvent, politica militară a României sub guvernarea PSD – ALDE sunt corecte, predictibile și eficiente, în corelare directă cu cerințele de securitate și stabilitate prevăzute de Politica Externă și de Securitate Comună a UE (PESC), precum și cu misiunile ce revin țării noastre în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.”

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top