Ştiri

Deputatul George Șișcu: „Cum putem să ne închipuim că nevoile unui copil pot fi satisfăcute cu 18 euro pe lună?”

Deputatul PNL de Tulcea, George Șișcu, a susținut azi în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică privind stimularea natalității în rândul clasei mijlocii a populaţiei din România. Mai jos vă prezentăm, integral, declarația politică a liberalului tulcean.

Partidul Național Liberal susține stimularea natalităţii în rândul clasei mijlocii şi cu un nivel superior al veniturilor, prin deduceri fiscale inteligente, având în vedere toate rapoartele din ultima perioadă, care arată că ţara noastră se va confrunta cu una dintre cele mai mari scăderi a populaţiei până în 2050, de peste 15%.

Din păcate însă, părerea guvernului PSD nu este una similară, acesta susținând măsuri precum creşterea accentuată a prestaţiilor sociale pentru familiile nevoiaşe, lucru care duce la stimularea natalităţii în zonele sărace ale societăţii.
Ar trebui, domnilor guvernanți, să investiți în copii, a căror alocație de stat, de 84 lei/lună, nu a mai fost actualizată din luna mai 2015, deşi indicele preţurilor de consum a crescut cu peste 7 puncte procentuale. Vorbim despre 3,6 milioane de beneficiari ale căror necesităţi sunt neglijate constant, deși cercetările demonstrează clar că, în prezent, în ţara noastră, creșterea și educarea copilului necesită cheltuieli ce depăşesc bugetul mediu al unei familii.

Altfel stau lucrurile în alte țări ale Uniunii Europene: în țările dezvoltate din Vestul Europei, alocațiile depășesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul deținându-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro, pentru cel de-al treilea copil născut. Belgia stabilește cuantumul alocației în funcție de numărul copiilor dintr-o familie. Astfel, pentru un copil se acordă o alocație de 83 de euro, pentru doi copii, 154 de euro, iar pentru trei sau mai mulți copii, alocația este de 230 de euro pe lună. Germania acordă 164 de euro pentru un copil sau doi, 170 de euro pentru trei copii și 195 de euro pentru familiile cu patru copii.

În Danemarca, valoarea alocației se diferențiază în funcție de vârsta copilului. Astfel, până la doi ani, copiii primesc 184 de euro, între trei și șase ani 146 euro, iar între șapte și 17 ani primesc 115 euro.
Franța plăteste o alocație de 124 de euro pentru doi copii, 282 de euro pentru trei copii și 441 euro pentru 4 copii.
În Irlanda, alocația este de 166 euro pentru doi copii și 204 euro pentru trei copii și peste.

Și exemplele pot continua, însă am să mă rezum la faptul că, la nivelul Uniunii Europene, media alocaţiei de stat pentru copii este de 210 euro, în timp ce în România alocaţia unui copil nu depăşeşte 18 euro, sumă care plasează ţara noastră în coada listei la nivel mondial.

Cum putem să ne închipuim că nevoile unui copil pot fi satisfăcute cu 18 euro pe lună? Cum îşi poate doamna Dăncilă închipui că ne putem încadra în aceşti bani când vine vorba de prețul hranei, al rechizitelor, al medicamentelor, al îmbrăcămintei sau al oricăror produse sau articole necesare creşterii şi îngrijirii copiilor?

Consecinţele sunt grave. Simţindu-se în nesiguranţă, mulţi dintre părinţii din clasa mijlocie aleg să nu mai aducă pe lume copii, neputând să le asigure acestora un trai decent. Din acest motiv, trebuia să priviți, doamnă ministru, alocaţia pentru copii nu doar ca mijloc de realizare a politicii de protecţie socială, ci şi ca unul de realizare a politicii demografice!
În ţara noastră însă, politicile de orice fel lipsesc cu desăvârşire, iar lipsa de sprijin financiar de orice fel a condus la o gravă scădere a populaţiei.”

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top