Politic

Senatorul Ștefan Mihu l-a luat la întrebări pe ministrul Culturii George Ivașcu vizavi se situația Teatrului Național de Operă și Balet Constanța

În ședința Senatului din 22 octombrie a.c senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare Ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivascu, despre situația Teatrului Național de Opera și Balet Constanța.

« De câțiva ani buni, instituțiile de cultură din Județul Constanța și nu numai, trec printr-o situație financiară care poate fi lesne catalogată drept dramatică! După desființarea, în 2004, prin HG a Companiei de Balet Clasic și Contemporan « Oleg Danovschi » din Constanța, alături de alte două instituții cultural- artistice – am numit Opera « Constanța », respectiv Filarmonica « Marea Neagră » – Consiliul Județean Constanța a decis înființarea Teatrului Național de Opera și Balet, având drept nume, titulatura fostei Companii de balet, adică «Oleg Danovschi». 

Prin unificarea celor 3 instituții culturale au fost concediați 237 de salariați, deși Teatrul Național de Opera și Balet din Constanța desfășoară o activitate artistică extrem de laborioasă, concretizată în circa 140-160 de spectacole pe an, incluzând spectacole de operă, operetă, balet clasic și neoclasic, precum și numeroase concerte simfonice. Am putea adăuga impactul relevant în plan turistic și, în general, economic, pentru turismul național și internațional, al unei instituții culturale de o asemenea anvergură, deservind nu doar județul Constanța, ci și unele județe limitrofe precum Brăila, Călărași, Ialomițașsi Buzău.

Vorbim de o instituție având la activ premii naționale și internaționale, de o instituție care se bucură de o audiență pe care și-ar dori-o multe așezăminte culturale de profil din țară sau din afară, de o institutie care efectuează anual un număr important de turnee în țară și străinătate, aducând în acest fel prestigiu incontestabil și recunoaștere internațională țării !

Este vorba, în același timp, de o instituție care își asigură prin forțe proprii circa 10-12 % din buget, deși se află într-un deficit financiar cronic din lipsă de fonduri și susținere financiară adecvată de la bugetul local și central. În momentul de față, Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța dispune de un număr total insuficient de salariați – 137 – deși la majoritatea instituțiilor culturale de profil, unele poate cu rezultate artistice și profesionale mult mai puțin relevante, numărul angajaților este cuprins între 210-600. La aceasta se adaugă faptul că nivelul de salarizare la TNOB Constanța este mult inferior în comparație cu celelalte instituții similare din țară, chiar când este vorba de aceleași funcțiuni. În momentul de față, Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța are în repertoriul curent peste 55 de titluri muzicale (operă, opereta, balet, spectacole de divertisment coregrafic, precum și spectacole pentru copii), dintre care se pot evidenția a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, alături de Turneul Companiei de Balet al TNOB în Germania.

În pofida acestui palmares de invidiat, Teatrul Națtional de Operă și Balet din Constanța se confruntă, din cauza acelorași grave probleme financiare și cu o penurie cronică de colaboratori permanenți, în absența cărora activitatea instituției nu se poate materializa !
Față de situația prezentată, vă rog, domnule ministru, să dispuneți evaluarea cât mai urgent posibil a situației acestui așezământ artistic și cultural relevant al țării, precum și să ne informați în legătură cu măsurile preconizate în vederea remedierii aspectelor negative semnalate, cât mai curând posibil. »

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top