Politic

Senator Ștefan Mihu, mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național al României

Senatorul Ștefan Mihu a transmis un comunicat de presă cu ocazia Zilei Imnului Național al României în care vorbește despre importanța și simbolistica imnului.

După cum este cunoscut, în fiecare an, la 29 iulie, sărbătorim Ziua imnului național al României!
Legea Fundamentală a țării stipulează că imnul național al României este ”Deșteaptă-te române!”, imnul fiind considerat un simbol al unității și identității naționale, alături de drapelul tricolor, ziua națională, stema țării și sigiliul statului.
Legea nr.99 / mai 1998 a instituit ziua de 29 iulie drept Ziua imnului național al României.
Din punct de vedere al structurii compoziției muzicale, imnul național ”Deșteaptă-te române!” se bazează pe o melodie culeasă și prelucrată de poetul, publicistul și compozitorul Anton Pann, în vara anului 1848, iar versurile sunt date de poemul patriotic „Un răsunet”, publicat în iunie 1848 și aparținând poetului pașoptist Andrei Mureșan.
Imnul național a însoțit și înflăcărat toate marile evenimente din istoria națiunii, fie că vorbim de Revoluțiile burghezo-democratice de la 1848, de Războiul de Independență din 1877-1878, de Marea Unire de la 1918, de cele două conflagrații mondiale sau de evenimentele din decembrie 1989, care au condus la colapsul comunismului și revenirea țării la un regim democratic. De altfel, ”Deșteaptă-te române!” a fost interzis pe toată durata dictaturii comuniste, dat fiind specificul său profund mobilizator și însuflețitor, considerat subversiv și periculos de către regimul comunist, fie că vorbim de epoca Gheorghe Gheorghiu – Dej, fie de epoca Ceaușescu.
Imediat după prăbușirea comunismului, ”Deșteaptă-te române!” a fost desemnat drept imn național, prin Decretul-lege nr. 40 / 24 ianuarie 1990, decizie consfințită, ulterior, în Constituția din 1991, revizuită în 2003.
Conform prevederilor Legii nr. 99/1998, celebrarea Zilei imnului național este marcată prin organizarea de către autoritățile și instituțiile publice ale statului – în măsura în care restricțiile impuse de criza sanitară pe care o traversează, în prezent, țara noastră, o vor permite – a unor programe și manifestări omagiale și evocatoare cu profil cultural-științific sau artistic-educativ, iar în cazul Ministerului Apărării Naționale, respectiv al Ministerului de Interne, sunt avute în vedere ceremonii militare cu caracter specific.
Imnul național ”Deșteaptă-te române!” prezintă o simbolistică cu totul specială pentru orice bun român, insuflând curaj, dăruire, patriotism și spirit de sacrificiu în promovarea și salvgardarea intereselor supreme ale țării, în toate marile momente din devenirea națiunii!
Iată de ce, Ziua Imnului Național constituie un excelent prilej de aducere aminte, revigorare și cinstire a rădăcinilor și tradițiilor profunde ale națiunii și, în egală măsura, de regăsire și consolidare a unității, coeziunii și identității naționale în spiritul celor mai luminoase tradiții ale înaintașilor!
La mulți ani, România!
La mulți ani, români, a transmis Ștefan Mihu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top