Politic

Senator Ștefan Mihu: Dotarea insuficientă a școlilor cu măști de protecție va amplifica proasta gestionare de până acum a pandemiei

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, senatorul Ștefan Mihu solicită sprijinul guvernamental pentru un început de an școlar în siguranță.

Peste puține zile, vom asista la deschiderea noului an școlar 2020/2021! 
Ceea ce reprezenta, altădată, un prilej de deosebită bucurie și satisfacție pozitivă în rândul părinților, copiilor și cadrelor didactice, anul acesta este un motiv de incertitudine și neliniște, în circumstanțele speciale ale stării de alertă și pandemiei de coronavirus!
Bineînțeles că aceste circumstanțe speciale necesită măsuri speciale și o organizare pe măsură, inclusiv din partea autorităților sanitare, pe dimensiunea de prevenire și protejare sanitară a cadrelor didactice și elevilor!
În aceste condiții, se pune problema dacă Ministerul Sănătății a reușit să pună la punct o strategie coerentă și eficientă de testare a cadrelor didactice și elevilor, în paralel cu asigurarea tuturor instituțiilor de învățământ cu materiale sanitare corespunzătoare, inclusiv măști medicale de protecție.
Poate unii colegi parlamentari – evident, din rândul PNL și aliații lor – se vor întreba, în marea lor grijă pentru sănătatea și viitorul națiunii, de ce trebuie testați în masă elevii și cadrele didactice și de ce trebuie asigurate unitățile școlare cu materialele sanitare de protecție?

Chestiunea este extrem de serioasă: cadrele didactice și elevii au nevoie să fie testați pentru simplul motiv că, foarte probabil, printre ei, se află nu puțini purtători asimptomatici ai virusului, care, nedepistați și izolați la timp, vor infecta, din păcate, marea masă a elevilor și profesorilor – și vorbim de o populație scolară de circa 3.5 milioane de persoane – cu consecințe negative, dificil de cuantificat, în plan social și uman!
Țin să atrag atenția, la modul cel mai serios, că dotarea insuficientă sau necorespunzătoare a școlilor cu măști de protecție, acest mijloc simplu, dar destul de eficient de protecție, va amplifica dramatic și necontrolat, în mod evident, proasta gestionare de până acum a pandemiei și insuficiența demersului guvernamental de testare!
Sper din tot sufletul să nu fim puși în situația de a plăti cu toții, acum, ca experiență colectivă negativă, repercursiunile dezastruoase ale politicii sanitare falimentare promovate de guvernul Orban și Ministerul Sănătății, care, la peste 6 luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, nu s-au dovedit capabili să pună la punct o strategie națională coerentă și eficientă. Mai mult decât atât, există nenumărate mărturii, semnalate, de altfel, și în mass-media privind obstrucționarea sistematică de către Ministerul Sănătății a eforturilor unor autorități locale de a lansa testări în masă ale populației, încercându-se, în schimb, să se arunce praf în ochii cetățenilor prin cifrele derizorii în materie de testare, raportate zilnic, care sunt de multe ori mai mici decât necesarul minimal și față de ceea ce ar fi trebuit să se realizeze în acest domeniu!
Față de cele de mai sus, vă rog să precizați, domnule ministru, dacă la nivelul Ministerului Sănătății există o strategie coerentă de testare și protejare epidemiologică a populației școlare, inclusiv prin dotarea unităților de învățământ cu măsti medicale de protecție, odată cu apropiata deschidere a noului an școlar?”, a transmis Ștefan Mihu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top