Fără categorie

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Croaţia

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Bogdan Mănoiu, a avut astăzi, 30 aprilie, convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Croaţia, Gordan Jandroković.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa menţinerii şi consolidării unui dialog susţinut între România şi Croaţia în contextul aderării acesteia la Uniunea Europeană. Ministrul Bogdan Mănoiu a exprimat susţinerea României pentru realizarea aderării Croaţiei la UE în cel mai scurt timp, subliniind necesitatea respectării de către aceasta a tuturor criteriilor pe care le presupune acest demers. Croaţia a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de aderare, şeful DAE salutând atât rezultatele deja obţinute de partea croată, cât şi voinţa politică a acesteia în sensul încheierii negocierilor de aderare până la sfârşitul anului în curs.  Ministrul croat al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a reamintit faptul că, din cele 33 de ca…

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Bogdan Mănoiu, a avut astăzi, 30 aprilie, convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Croaţia, Gordan Jandroković.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa menţinerii şi consolidării unui dialog susţinut între România şi Croaţia în contextul aderării acesteia la Uniunea Europeană. Ministrul Bogdan Mănoiu a exprimat susţinerea României pentru realizarea aderării Croaţiei la UE în cel mai scurt timp, subliniind necesitatea respectării de către aceasta a tuturor criteriilor pe care le presupune acest demers. Croaţia a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de aderare, şeful DAE salutând atât rezultatele deja obţinute de partea croată, cât şi voinţa politică a acesteia în sensul încheierii negocierilor de aderare până la sfârşitul anului în curs.  Ministrul croat al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a reamintit faptul că, din cele 33 de capitole de negociere, au fost deschise până în prezent 30 şi au fost închise provizoriu 18. De asemenea, demnitarul croat a făcut referire la dificultăţile pe care le ridică noua abordare a UE în ceea ce priveşte evaluarea statului candidat sub aspectul pregătirii pentru deschiderea, respectiv închiderea capitolelor de negociere, acesta făcând trimitere în mod particular la capitolul 23, privind Sistemul Judiciar şi Drepturile Fundamentale, şi capitolul 8, privind Concurenţa.

Ministrul Gordan Jandroković a dorit să cunoască experienţa României în primii 3 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, mai ales în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale, dar şi a arhitecturii instituţionale pe care România a pus-o în practică pentru asumarea obligaţiilor ce decurg din statutul său de stat membru cu drepturi depline.

Cei doi miniştri au efectuat un schimb de vederi şi asupra politicii de extindere a Uniunii Europene. A fost consemnată coincidenţa de opţiuni cu privire la continuarea procesului de extindere cu toate statele din Balcanii de Vest, ca modalitate de a sprijini consolidarea în regiune a perspectivelor de dezvoltare economico-socială susţinută în condiţii de stabilitate şi securitate.

Bogdan Mănoiu a promis întregul sprijin al Departamentului pentru Afaceri Europene în procesul de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, cei doi demnitari stabilind constituirea unui mecanism de consultări periodice, prin care să fie facilitat transferul de expertiză relevantă către autorităţile publice din Republica Croaţia. Şeful DAE a subliniat deschiderea părţii române pentru punerea la dispoziţia Croaţiei a expertizei acumulate de România în procesul negocierilor de aderare la UE, precum şi a experienţei pe care a dobândit-o în calitate de stat membru.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top